Gazete Vatan Logo

Mollalar Bush'u istiyor

İlk kez bir ABD Başkanlık seçimi dünyanın ilgisini bu kadar çok çekiyor. Ülkeler birer birer destekledikleri adayı açıklıyor

Her şey Time dergisinde çıkan bir makale ile başladı. Derginin Avustralyalı yazarı Simon Robinson, ABD Başkanları'nın uyguladığı politikaların sadece kendi ülkeleri için değil, tüm dünya genelinde etkisi olduğunu savunarak "Neden kaderimizi çizecek olan kişinin kim olacağını belirleme hakkına sahip olmayalım ki" diye sordu ve ekledi: "ABD Başkanı'nı tüm dünya seçmeli..." Bu fikir uzun süre dünya gündemini meşgul etti. Özellikle Irak Savaşı'nın dünya gündeminde yarattığı olumsuz etki nedeniyle Amerikan başkanlık seçimleri medyada gittikçe daha fazla yer almaya başladı.

Dünyadan açıklama yağıyor
Hatta dünya genelinde yapılan anketlerde ABD seçimlerinde, diğer ülkelerin de oy kullanması durumunda Demokrat aday John Kerry'nin ezici bir üstünlükle seçimi kazanacağı ortaya çıktı. Tüm bu tartışmaların ardından ABD dışındaki ülkelerin kendi destekledikleri adayla ilgili mesajları geldi. George Bush'un "Şer ekseni" olarak ilan ettiği İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerden dahi Amerikan Başkanlık seçimleri konusunda açıklamalar yağmaya başladı.

İran: "Düşmanlarımızı devirdi tabi ki Bush seçilmeli"
Başkan Bush'un terörizme destek veren ülkeler arasında gösterdiği Iran, seçimlerde Bush'u destekleme kararı aldı. Bush'un İran'a bir askeri operasyon tehdidine rağmen alınan bu kararın gerekçesini Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Hasan Rovhani açıkladı: "Bush en önemli düşmanlarımız olan Taliban ve Saddam'ı devirdi. Bize karşı bir askeri operasyon da olmadı. Demokrat Clinton zamanında bize uygulanan ambargoların acısını hala hissediyoruz. Neden Bush'u desteklemeyelim ki?"

S. Arabistan: Baba Bush'tan kalan dostluk devam ediyor
ABD'yi şoka uğratan 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El Kaideli militanların çoğunluğunun Suudi Arabistan vatandaşı olduğu biliniyordu. Ancak Bush, babasmın bu ülkeyle kurduğu dostluğu bozmadı. Suudiler hala Ortadoğu'da ABD'nin en önemli müttefiklerinden biri. Bush'la sıcak ilişkiler kuran Araplar, Kerry'nin 11 Eylül saldırılarından dolayı Suudi Arabistan'ı sorumlu tutan açıklamalarından rahatsız. Özellikle Kerry'nin "S.Arabistan'la olan ticari ilişkileri gözden geçirme" vaadi Kraliyet Ailesi'ni endişelendiriyor. Kamuoyu anketlerinde de Bush, Kerry'nin önünde.

Kuzey Kore: Radyolarda Kerry'nin sözleri yayınlanıyor
Dünya'nın komünizmle yönetilen nadir ülkelerinden biri olan Kuzey Kore, birçok güvenlik uzmanına göre elindeki nükleer silahlar nedeniyle çok büyük bir tehdit. Hatta ABD'nin Irak'tan sonraki ilk hedefinin bu ülke olacağı konuşuluyor. Pentagon'un bu ülkeye yönelik savaş planları yaptığı artık bilinen bir gerçek. Kuzey Kore lideri Kim Jong İl de durumun farkında. Kuzey Kore resmi bir açıklama yapmamasına rağmen, devlet radyolarında Kim Jong İl konuşmaları yerine Kerry'nin Bush karşıtı açıklamaları yayınlanmaya başladı.

Irak: "Kerry gelirse ülke kaosa sürüklenir"
Bush destekli yeni Irak hükümeti Amerikan yönetimi ile kurdukları ilişkilerden oldukça memnun. Özellikle Başbakan İyad Allavi ile George Bush arasındaki yakın ilişki herkes tarafından biliniyor. Newsweek dergisine göre Allavi Bush'un yeniden seçilmesine destek sağlamak amacıyla Zarkavi'yi yakalayabilmek için Ramazan ayında Felluce'ye operasyon yapmayı bile göze aldı. Bush'a Kürtler de açık destek veriyor. Kerry'nin gelmesi durumunda ABD askerlerinin çekileceği, bunun da ülkeyi kaosa sürükleyeceği düşünülüyor.

Rusya: Putin Çeçen sorunu nedeniyle 'Bush' diyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her ne kadar Irak Savaşı konusunda Bush'a tam destek vermemiş olsa da Cumhuriyetçi adayın yeniden seçilmesini istediğini gizlemiyor. "Irak'ta direniş, Bush'un seçimi kazanmaması için saldırılar düzenliyor" diyen Putin'in bu desteğinin ardında ABD hükümetinin Rusya'nın Çeçenistan politikasına ses çıkarmaması var. Putin, John Kerry'nin ABD'de başkanlık koltuğuna oturması durumunda uluslararası arenada Çeçen sorununun başını iyice ağrıtacağını düşünüyor.

İtalya: "Umarım dostum Bush yeniden başkan olur"
Irak Savaşı konusunda ABD'ye İngiltereyle birlikte en büyük desteği veren Berlusconi hükümeti, Kerry'nin başkan olması durumunda ilişkilerin bozulmasından korkuyor. Bush'un Teksas'taki çiftliğinde kalma ayrıcalığını yaşayan ender liderlerden olan Berlusconi, Bush ile kurduğu yakın dostluk nedeniyle, "Dostum Bush yeniden başkan olmayı hakediyor" mesajı gönderdi.

Fransa: Bush'un adı bile Chirac'ı ürkütüyor
Hiç şüphe yok ki George Bush'u uluslararası arenada en çok zorlayan ülkelerin başında Fransa geliyor. Irak Savaşı nedeniyle "Amerikan olan her şeyin" tepki gördüğü Fransa'da, Demokrat aday John Kerry tek kurtuluş umudu olarak görülüyor. Hatta başkent Paris'teki Eyfel Kulesi'nin önünde Kerry için destek gösterileri dahi düzenlenmeye başladı.

Yunanistan: Rum lobisi Bush için Florida'da çalışıyor
Kostas Karamanlis liderliğindeki muhafazakar Atina yönetimi, Bush'un yeniden seçilmesini tercih ediyor. Hatta muhalefetteki PASOK, Karamanlis'in Bush'u seçtirmek için faal bir kampanya yürüttüğünü ileri sürdü. Buna göre, Yunanistan'in Florida Konsolosluğu, eyalette yaşayan 120 bin Yunan asıllı ABD vatandaşına "Bush'a oy verin" çağrısında bulundu. Bu girişimin adayların başabaş gittiği Florida'da sonuçları ciddi biçimde etkileyeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı