Gazete Vatan Logo

‘Millete sıkacağına 600 fidan dik ve sula’ cezası

Gezi Parkı olaylarında sembol hale gelen ’Kırmızılı Kadın’ akademisyen Ceyda Sungur’a biber gazı sıkılması davasında sanık polis Fatih Zengin ‘yaralama’dan 20 ay hapis ve 600 fidan dikme ve 6 ay süre ile bakım cezası verdi.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık polis memuru Fatih Zengin ve şikayetçi Ceyda Sungur katıldı. Şikayetçi Ceyda Sungur esas hakkındaki beyanında Mersin’de Gezi eylemlerinde Mehmet İstif’e 40 santimetre mesafeden biber gazı sıkılarak kansere yakalanmasına ve sonrasında ölümüne sebebiyet verildiğini belirtti. Bu konuda kendisinin şanslı olduğunu ifade eden Sungur sanığın cezalandırılmasını istediğini belirtti. Sanık polis memuru Ferit Zengin ise son sözünde beraatini talep ettiğini belirtti.

Yetkisini aşarak

Hakim Muzaffer İren kararında sanık polis memuru Fatih Zengin’i meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı, sanığın güttüğü amaç ve kasta dayalı kusurunun ağırlığını göz önüne alarak zor kullanma yetkisini aşmak suretiyle ‘yaralama’ suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Talimatlara aykırı sıktı

Hakim sanık Ferit Zengin’i ayrıca açık kimliği tespit edilemeyen ve olay günü Ceyda Sungur’un çevresinde bulunan kişilere herhangi bir uyarı yapmadan ve talimatlara aykırı şekilde biber gazı sıkarak tekme attığı gerekçesiyle görevi kötüye kullanmak suçundan 10 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Hakim ayrıca sanık Fatih Zengin’in her iki suçtan dolayı Orman idaresince temin edilecek ve gösterilecek yere 600 fidan dikme ve 6 ay süre ile bakım ve gözetim yükümlülüğünü yerine getirmesi ve denetimli serbestliğe tabi tutulmasına karar verdi.

Talimata suç duyurusu

Hakim ayrıca olay günü talimat verdiği iddia edilen kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan kararın kesinleşmesiyle birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.