Gazete Vatan Logo

Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili'nde nasıl ibadet edilmeli?

Mevlid Kandili ne zaman sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi idrak edilen Mevlid Kandili bu sene 19 Kasım gecesi idrak edilecek. Peki Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek?

Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili'nde nasıl ibadet edilmeli?

Mevlid Kandili ne zaman sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in doğum yıldönümü olarak kutlanan Mevlid Kandili bu sene de müslümanlar tarafından ibadet ve dua içerisinde geçirilecek. İslam peygamberi Hz Muhammed Mustafa'nın cahiliye dönemi içerisinde olan arap yarımadasına gönderilmesi ve İslamiyeti yaymasının kendisine emredilmesi ile insanlar büyük topluluklar halinde Peygamber Efendimizin dinine katılmaya başladı. Allah'ın emir ve yasaklarını gelen vahiyler aracalığı ile ileten Peygamber Efendimiz insanları doğruyu öğretmetmeyi haktan olanı göstermeyi kendine görev edinmiştir. Peki Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek?

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Hz. Muhammed (s.a.v)'in doğum günü olarak Hicri Rebiülevvel ayının 12. gecesinde çeşitli ibadetlerle idrak edilen Mevlid Kandili 19 Kasım 2018 tarihinde idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİNDE NASIL İBADET EDİLMELİ?
Sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:
1. Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
2. Peygamber Efendimize (sav) salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
4. Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.
6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
8. Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
10. Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va"z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk"a niyazda bulunulmalı.
17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefonla aranarak tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
Tövbe etmek: Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz. Diğer kutlu zamanlar gibi Mevlid gecesi de, özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tövbe edip bağışlanma dileme, kendimizi ve irademizi yenileme zamanıdır. Tövbe, işlediğimiz hatalardan dolayı Yüce Mevla'nın huzurunda mahcubiyet ve pişmanlık duyma, günahlara bir daha dönmemek üzere yüz çevirme, hayatımızda yeni ve tertemiz bir sayfa açmaya karar verme demektir. Tövbe, günah

Haberin Devamı