Gazete Vatan Logo

Meteor nedir, meteor düşmesi sonucu ne olur? Göktaşı neden düşer, düşerken neden alev alır?

İstanbul'a göktaşı düştü iddialarının ardından vatandaşlar meteor hakkında yaptıkları aramaları çoğalttı. Sosyal medyada en çok konuşulan konu olan meteor düşmesi sonrası meteor düşmesi nedir, göktaşı düşerken neden alev alınır? sorulara yanıt aranmaya başlandı. Peki, Meteor nedir, neden düşer?

Meteor nedir, meteor düşmesi sonucu ne olur? Göktaşı neden düşer, düşerken neden alev alır?

Türkiye'nin gündemine oturan yeşil ışık saçan göktaşı görüntüler merak konusu oldu. Görüntülerin gerçek mi değil mi olduğu sorgulanırken meteor nedir, neden düşer sorularına da yanıt aranmaya başlandı. Peki, Göktaşı düşmesi neden olur, meteor düşmesi nedir?

METEOR NEDİR?

Meteor düşmesi olduğu iddia edilen görüntüler ardından "meteor" ve "meteor düşmesi" terimleri tekrar gündeme geldi. Göktaşları bazen Dünya'nın atmosferine girer. Atmosfere giren göktaşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.

METEOR DÜŞMESİ NEDEN OLUR, GÖKTAŞI NEDEN DÜŞER?

Objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur. Kayan yıldız olarak da bilinir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir. Jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.

Haberin Devamı

GÖKTAŞI DÜŞÜNCE NEDEN ALEV ALINIR?

Göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar.