Gazete Vatan Logo

'Memati'ye itiraz

Çocuğa `Memati' adının verilmesine savcı karşı çıktı. İşte Savcı'nın gerekçesi

Çocuklarının isimlerini ‘Polat’ ve ‘Memati’ olarak değiştirmek isteyen çifte savcı izin vermedi. Savcı Ersoy Yüce, ‘Memati’nin ‘Ölümcül’ anlamı taşıdığını ve çocuğu zor duruma düşürebileceğini belirtti.

Anıl ve Arda isimli çocuklarının isimlerini ’Polat’ ve ’Memati’ olarak değiştirmek isteyen Cüneyt Torun ve Nuray Torun adlı çifti Üsküdar Adliyesi’ne dava açtı. Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dün görülen davanın ilk duruşmasına, davacı Cüneyt Torun ve Nuray Torun çiftinin avukatı ile davalı Nüfus Müdürlüğü’nün temsilcisi katıldı. Davalı Nüfus temsilcisi, ’davacı davasını ispatlasın’ dedi. Talebi değerlendiren mahkeme, konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı Ersoy Yüce’nin görüşünü sordu.

Savcı Yüce, “istenen isimlerden olan ’Memat’ eski Arapça olup yeni Arapçada kullanılmayan bir kelimedir. ’Memati’ ise ölüm, ölümcül anlamlarını taşımaktadır. Bu ismin alınmasının, yaşı da göz önüne alındığında çocuğu ileride zor durumda bırakacağı ve bu haliyle de genel ahlaka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Türk Dil Kurumu’ndan anlamının sorulmasını talep ediyoruz” dedi. Mahkeme, davacı vekiline isim düzeltme davası açmak üzere özel yetkili vekaletnamesini vermesi ve Türk Dil Kurumu’na yazı yazılarak ’Memati’ isminin ne anlama geldiği, ahlaka ve adaba aykırı bir anlamının bulunup bulunmadığının sorulması için duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı