Gazete Vatan Logo

Lütfi Kırdar kimdir? Lütfi Kırdar nereli? Kartal Şehir Hastanesi’ne ismi verilen Lütfi Kırdar’ın hayatı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi açılış töreninde yaptığı konuşma sonrası, Dr. Lütfi Kırdar kimdir? Lütfi Kırdar nereli? Soruları merak edilmeye başlandı.

Lütfi Kırdar kimdir? Lütfi Kırdar nereli? Kartal Şehir Hastanesi’ne ismi verilen Lütfi Kırdar’ın hayatı!

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hayata geçirilen şehir hastaneleri projesi kapsamında ülkenin dört bir yanında sağlık üsleri hizmete alınmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi açılışını yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kartal Şehir Hastanesi’nin açılışında Lütfi Kırdar hakkında sarf ettiği kelimelerin ardından, Lütfi Kırdar kimdir, nereli? Soruları arttı. İşte Kartal Şehir Hastanesi’ne ismi verilen Lütfi Kırdar’ın hayatı!

Lütfi Kırdar kimdir?

15 Mart 1887’de doğan Lütfi Kırdar 17 Şubat 1961 yılında hayatını kaybetti. Türk hekim, devlet adamı, asker, Manisa ve İstanbul valisi, milletvekili ve sağlık bakanı.

1887 yılında Kerkük'te doğdu Bu şehrin "Kırdarzâdeler" diye tanınan köklü bir ailesindendir. İlk ve orta öğrenimini Kerkük'te, lise öğrenimini Bağdat'ta tamamlayarak, 1908'de İstanbul'a geldi ve Tıp Fakültesine girdi. Balkan Savaşı çıkınca gönüllü olarak savaşa katılan Kırdar, savaştan sonra Tıp Fakültesinden (1917) mezun oldu. Meslek hayatına Necef Belediyesi Tabibi olarak başlayan Lütfi Kırdar, I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla orduya katıldı.

Haberin Devamı

Savaştan sonra Aşiretler ve Muhacirler Genel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü yaparak, Erzurum Kongresinin toplandığı günlerde Kızılay Sağlık Heyeti Reisi olarak Atatürk'ün emrinde Erzurum'da görev aldı. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kızılay Sağlık ve Sıhhi İmdat Ekibi Başkanı olarak görev yaptı. Millî Mücadelenin her safhasına katıldı ve İstiklal Madalyası aldı.

Cumhuriyet dönemindeki hizmetleri

Türk Kurtuluş Savaşından sonra 1923'te Viyana ve Münih'te göz hastalıkları ihtisası yaptı. 1924'te Türkiye'ye döndü ve İzmir Sıhhat Müdürlüğüne tayin edildi. Kendi isteğiyle 1933'te İzmir Memleket Hastanesi göz kliniğine atandı. 1935'te Kütahya'dan milletvekili oldu. 1936'da Manisa, 1938'de İstanbul valiliğine ve belediye başkanlığına atandı. Bu son görevi 12 yıl sürdürdü. İstanbul Harbiye'deki Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Dolmabahçe'deki İnönü Stadyumu, Taksim Meydanı, Taksim Gezisi ve Atatürk Bulvarı onun döneminde yapıldı. 1940 yılında ise Taksim Kışlası yıktırıldı.

Haberin Devamı

Lütfi Kırdar'ın Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri.

1949'da İstanbul valiliği ve belediye başkanlığından alındı. Aynı yılın Aralık ayında yapılan ara seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Manisa Milletvekili olarak Meclis'e girdi (1949-1950). 14 Mayıs 1950'deki milletvekili seçiminde kaybetti. 1954 seçimlerinde Demokrat Parti'den İstanbul bağımsız milletvekili oldu. 1957'de yeniden milletvekili oldu. Son Adnan Menderes hükümetinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı (1957-1960) olarak görev yaptı. 27 Mayıs Darbesine kadar bu görevde kaldı.

27 Mayıs'ta tutuklandı. Yargılandığı Yassıada'da 17 Şubat 1961’de geçirdiği bir kalp krizi sonucu öldü. 19 Şubat 1961'deki olaylı bir cenaze töreninden sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na gömüldü. Erdem Kırdar ve Üner Kırdar isimli iki oğlu vardır.