Gazete Vatan Logo

Kriptolar gözlem altında

15 Temmuz’da yaralandığı için kahraman ilan edilen ve ardından FETÖ’cü çıkan Yüzbaşı Akın’ın aslında kripto olmadığı soruşturma geçirdiği ortaya çıktı. Örgütün yüzde 90’ı deşifre edildi, ancak geri kalanlar için izleme sürüyor.

Kriptolar gözlem altında

FETÖ’cüyüm’ deyip ardından itirafçı olan 15 Temmuz darbe girişiminde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın koruması olan Yüzbaşı Burak Akın’ın, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran kripto örgüt üyeleri ile ilgili soruşturma nedeniyle yakalanacağını anlayarak teslim olduğu ortaya çıktı. Halen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in koruma müdürü olan Akın’dan sonra, hem TSK hem emniyet içindeki kripto FETÖ’cüler itirafçı olmaya başladı. Güvenlik bürokrasisi kaynaklarından alınan bilgilere göre kripto operasyonları uzun zamandır sürüyor. Gizlendiklerini düşünen örgüt üyelerinin emniyet ve istihbarat güçleri tarafından takip edildiği, bağlantılarının tek tek ortaya çıkarıldığı öğrenildi. Güvenlik kaynakları FETÖ’nün 15 Temmuz sonrası henüz gözaltına alınmayan ‘kripto’ üyelerinin aslında yüzde 90 oranında açığa çıkarıldığını belirtiliyor.

LOKOMOTİF İTİRAFÇILAR

Kripto operasyonunun lokomotifinin itirafçılar olduğunu belirten kaynaklar, bu ifadelerle örgütün 15 Temmuz sonrası nasıl hareket ettiği, nasıl iletişim kurduğu, maddi kaynakları nasıl kullandığı gibi bir çok bilginin güvenlik birimlerine aktarıldığı belirtildi. Buna göre izleme ve takip yapılarak gizlenen örgüt üyelerine, bu isimler üzerinden de onların bağlantılı olduğu diğerlerine ulaşılabildiği ifade edildi. İtirafçılardaki artışın engellenemediğini, örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in sürekli, umut veren çözülmemelerini sağlamayı amaçlayan içerikte mesajlar yayınlattığının izlendiğini belirttiler. Kaynaklar, ancak cezaevlerindeki çözülmenin arttığını, çok sayıda itirafçı başvurusu yapıldığını vurguladılar.

Haberin Devamı

Örgütün yeni yöntemlerine örnek veren güvenlik bürokrasisi kaynakları çete üyelerinin belirlenmiş ankesörlü telefonlar kullandıklarını, yakalanmamak için bazen şehir dışına bile çıktıklarını çıktıklarını ifade ediyor. Bir başka şehire giden örgüt üyeleri bir ankesörlü telefonla görüşme yaptıktan sonra geri dönüyor. Örgütün gizlendiğini düşünen üyelerinin 15 Temmuz sonrası kurye yöntemi kullandığı, takip ve izlemeye takılmamak için iletişimin minimum seviyede sınırlandırdığı bildirildi. Kuryeler aracılığıyla talimat paylaşımı yapılmaya da çalışıldığı, dikkat çekmemek için halka açık yerler, kafeler ve restorantları kullanıldıkları ifade edildi. FETÖ’nün gizlenmeye çalışan üyelerinin internet ve cep telefonunundan uzak durduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

HEDEFLERİ YURT DIŞI

Darbeci örgütün bundan sonraki etkinlik alanının yurt dışı olacağı değerlendirmesi yapan güvenlik kaynakları, ABD ile Avrupa’da Türkiye aleyhine manüpülasyon ve propagandayı sürdüreceklerini ifade etti. Örgütün Türkiye’de operasyon yapma kabiliyetini tümüyle kaybettiğini belirten kaynaklar, dayanabildikleri kadar dayanma hedefileri dışında başka bir amaçları olmadığını anlattılar.

* Güvenlik kaynakları, Yüzbaşı Burak Akın gibi kripto olduklarını düşünen örgüt üyelerinin her an takip altında olduğunu belirtiyor. (Karar)