Gazete Vatan Logo

Klasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Klasizm Temsilcileri Kimlerdir?

Klasizm edebiyat akımı 17.yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır ve 19. yüzyılın başına kadar etkili olmuştur. Klasizm sanat akımı ise Barok sanatına tepki olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. 

Klasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Klasizm Temsilcileri Kimlerdir?

Klasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Roma ve Antik Yunan sanatını temel olarak almış, estetik bir tutum yakalamış ve tarihsel bir yaklaşım olan akıma klasizm denir. Ayrıca klasizm akımı 1660 ekolü olarak da bilinir. Klasizm akımı açıklık, idealizm, akılcılık, sağduyu ve güzellik gibi birçok temel ögeye de sahiptir. Klasizm akıl ve sağduyu ile beraber insan doğasına önem vermiş bir akımdır.

Mükemmelliyetçilik bu akımda ön plandadır ve Latin ile Eski Yunan döneminden konular seçilmiştir. Klasizm akımında anadil en iyi biçimi ile kullanılmış ve konu geri planda bırakılarak daha çok anlatıma önem verilmiştir. Klasizmde görkemlilik, ölçülük, denge, evreksellik ve idealizm gibi ögeler önemli bir yere sahip olmuştur. 

Klasizm Temsilcileri Kimlerdir?

Klasizm Roma'da başlamış ve daha sonrasında rokoko ile Barok akımlarının yaygın olarak kullanıldığı Almanya'ya da sıçramıştır. Klasizm akımının temsilcileri arasında tiyatroda Corneille ile Moliere, düz yazıda da Madame de la fayette ile Montaigne vardır. Şiirde klasizm akımının temsilcisi ile Boileau sayılabilir. Türk edebiyatı da Batı edebiyatına yöneldiği dönemde klasizm akımını tanımış ve bu akımdan etkilenmiştir.

Haberin Devamı

Bundan dolayı ülkemizde klasizm akımından etkilenerek yazılan eserler oldukça azdır. Şinasi tarafından yazılmış olan Şair evlenmesi ismindeki oyun ülkemizde klasizm akımından etkilenerek yazılmış olan ilk eserdir. Ahmet Vefik Paşa tarafından Moliere'den yapılan çeviriler de klasizm akımının Türk edebiyatındaki örnekler arasındadır.

Klasizm Akımında Dil ve Üslup Nasıldır?

Klasizm akımına bağlı olarak yazılan eserlerde yazar olayları anlatırken kendisini gizler ve kendi duygularını, kendi sırlarını söylemekten uzak dururlar. Onlara göre eser yazarın içini dökme yeri değildir ve eserde yazar kendisini hiçbir şekilde belli etmez. Seyirci ya da okuyucunun dikkatini çekecek olan tek şey konu ve karakterlerdir.

Eserlerde biçimin mükemmelliği önemsenir ve gereksiz sözlerden kaçınarak anlatılmak istenen net ve açık bir şekilde anlatılır. Üslup ise sade, ağırbaşlı ve yapmacıklıktan oldukça uzaktır.

Haberin Devamı

Klasizm akımına bağlı olarak yazılan eserlerde konular gerçek hayata uygun konulardır. Okur ya da seyirci bu konulara inanır. Konuya değil konunun nasıl anlatıldığına daha çok önem vermesi nedeniyle divan edebiyatına benzetildiği de olmuştur.

Klasizm Akımının Konusu Nedir?

Klasizm edebiyatında konular daha çok tarihten ya da mitolojiden alınmaktadır. Özellikle de Latin ve Yunan edebiyatında karşılaşılan konular sürekli olarak işlenmiştir. Klasik sanatçılara göre en iyi sanat eskiye ait olan sanattır.

Bu nedenle de Yunan'da görülen insan tipleri sürekli olarak ele alınmıştır. Fakat bu insanlar daha çok çevresi ve fizikleri ile değil ruhsal özellikleri ile tekrar edilmiştir. Klasizmde olan insanlar sıradan insanlar değil soylu insanlardır.