Gazete Vatan Logo

Kelebeklerin Ömrü Ne Kadar? Kelebekler Kaç Gün Yaşar?

Halk arasında kelebeklerin ömrünün çok kısa olduğu bilinse de bu bilgi gerçeği yansıtmamaktadır. Bazı kelebek türlerinin yaşam süreleri diğer canlılara oranla oldukça kısadır. Bununla birlikte dünya genelinde bu zamana kadar tespit edilmiş yaklaşık 140 bin kelebek türü bulunmaktadır. Diğer pul kanatlılar ve böceklerde olduğu gibi kelebeklerin çeşitli türleri farklı özellikler taşımaktadır. Bu nedenle her kelebeğin ortalama yaşam süresi aynı değildir. 

Kelebeklerin Ömrü Ne Kadar? Kelebekler Kaç Gün Yaşar?

Kelebeklerin Ömrü Ne Kadar?

Kanatları pullarla örtülü, genellikle birden fazla renge sahip olan dört kanatlı böcek türlerine kelebek denir. Kelebekler kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Örneğin gündüzleri uyuyup geceleri uyuyan kelebeklere noktürnal denir. Gündüz kelebekleri, noktürnal kelebeklere göre daha narin bir yapıdadır. Ortalama yaşam süreleri de çok daha kısadır. 

Kelebeklerin ömürleri türlerine, yaşadıkları çevreye, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam koşullarına göre farklılık gösterir. Kelebeklerin sadece bir gün yaşadığına dair bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Ömrü en kısa olan kelebek türleri bile minimum bir hafta 10 gün yaşamaktadır. Ömrü en kısa olan böcek türleri ise mavi sinekleri ve mayıs böcekleridir.

Her ikisinin de ortalama yaşam süreleri 1-2 gündür. Bunun dışında arılar ve tavşanlar da yaşam süreleri en kısa olan canlılar arasında yer alıyor. Kelebeklerin yaşam döngüsü dört aşamadan oluşur. İlk aşama yumurta, ikinci aşama ise larvadır.

Larvadan sonra tırtıla dönülen bu canlılar, pupa adlı korunaklı kozalara girerler. Tırtıl olarak girdikleri kozadan kelebek olarak çıkarlar. Bu yaşam döngüsü minimum 2 - 3 haftalık süreci kapsar. Bu nedenle kelebeklerin ömrü 1 gün değildir. 

Haberin Devamı

Kelebekler Kaç Gün Yaşar?

Kelebeklerin 1 gün yaşadıklarına dair yaygın bir kanı olsa da bu canlıların yaşam süreleri 1 günle sınırlı değildir. Toplam 4 farklı yaşam döngüsüne sahip olan tek canlı kelebeklerdir. Bununla birlikte özellikle Afrika ve Amerika kıtasında yaşayan birçok kelebek türünün ortalama yaşam süresi en az 2 haftadır. 

Kelebekler Türleri ve Ortalama Yaşam Süreleri 

Yapılan araştırmalarda ve gözlemlerde, diğer hayvan ve böcek türlerine göre çok daha uzun bir yaşam süresine sahip olan kelebek türleri keşfedilmiştir Kelebeklerin yaşam döngüleri 4 aşamadan oluştuğu için tırtıl ve larva iken geçirdikleri zaman da ortalama yaşam sürelerine eklenmelidir.

Bu zamana kadar keşfedilen en uzun ömürlü kelebek türünün adı Amerika Yukka Güvesi'dir. Sadece Amerika ve çevresinde yaşadıkları için bu ismi alana kelebekler, tırtılken 25- 30 yıl yaşarlar. Kelebeğe dönüştükten sonra ise ortalama yaşam süreleri 2 hafta ile sınırlıdır. 

Haberin Devamı

Diğer kelebek türlerinden bazıları ve ortalama yaşam süreleri ise şu şekildedir: 

1- Kral Kelebeği - Yaşadıkları coğrafyaya göre 5-6 ay 

2- Diken Kelebeği - 25 - 30 gün 

3- Alaca Kelebek - 2 hafta 

4- Şeffaf Kanatlı Kelebek - 10 - 12 Gün 

5- Baykuş Kelebeğş - Yaklaşık 1 Ay