Gazete Vatan Logo

Kedi Yaşı Hesaplama... Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır? Kedi Yaşı Nasıl Belirlenir?

Günümüzde pek çoğumuz kedi sahiplenmekte veya evlerde kedi beslemekteyiz. Yavru iken sahiplendiğimiz bu hayvanlar her geçen gün büyümekte ve pek çok değişkenlik göstermektedir. Kedilerin ihtiyaçları da büyüme ve gelişme dönemlerine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle kedilerin yaşını bilmek onların ihtiyaçlarını karşılamak için büyük önem taşımaktadır. 

Kedi Yaşı Hesaplama... Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır? Kedi Yaşı Nasıl Belirlenir?

Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kedilerin ihtiyaçları her dönem farklılık gösterir. Onlara kaliteli bir yaşam sunmak için ihtiyaçlarının neler olduğunu bilmemiz pek çok anlamda bizlere yardımcı olacaktır. BU nedenle kedilerin kaç yaşında olduğunu bilmek onların sağlığı ve gelişimleri açısından da çok önemlidir. Kediler için yavruluk döneminden yetişkinlik dönemine kadar uzanan zaman dilimi aslında sanıldığından da kısa sürmektedir. Bu nedenle de kedilerin ihtiyaçlarına en doğru şekilde cevap verebilmek için kedi sahiplerinin kedilerinin yaşı hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekir.

Kedi yaşının nasıl hesaplanacağı konusunda pek çok bilgi mevcuttur. Bunlar arasında en çok kabul göreni bir kedinin geçirdiği bir yılın insan hayatında geçirilen yedi yıla eş değer olduğudur. Bu hesaplama şekli pek çok kişi tarafından kabul edilir. Bu sayede kedilerin hangi dönemde olduğu veya kaç yaşında olduğu hesaplanabilir. 

Kedi Yaşı Nasıl Belirlenir?

Kedilerin yaşını hesaplamanın birçok formülü bulunmaktadır. Fakat bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler değildir. Kedilerin insan hayatına göre kaç yaşında olduğunu görmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kedinin doğumundan itibaren dünyada varlığını sürdürmüş olduğu ilk yılı 15 insan yılına eş olarak kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

Ardından gelen ikinci yıl ise 9 yıla eşittir. Yani kediler doğumundan itibaren ikinci yılını tamamlamış olan bir kedinin yaşı insan yaşında 24 olarak kabul edilir. İkinci yıldan sonra ise kedilerin büyüme hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle bitirdikleri her yıl 4 insan yılına eş değer olarak kabul edilir. 

Her ne kadar kedi yaşı hesaplamada bu yöntem kabul edilse de kedinin hangi ırka bağlı olarak büyüklüğü, büyüme hızını da etkilediği kedinin yalını belirlemede önemli kriter olmaktadır. B noktada kedilerin tam olarak kaç yaşında olduğunu anlamak için veteriner hekime götürmek gerektiği de bilinmektedir. 

Kedilerin Kaç Yaşında Olduğu Nasıl Tahmin Edilir?

Kedilerin yaşını tahmin etmek için kedilerde bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kedilerin yaşları şu şekilde tahmin edilebilir:

Haberin Devamı

- Dişler yaş tahmini açısından kişilere yardımcı olur. Bir yavru kedinin 26, yetişkin kedinin ise 30 dişe sahip olduğu bilinmektedir. 

- Kedilerin gözleri de yaş ile ilgili fikir vermektedir. Genç yaşlardaki kedinin gözleri parlak ve pürüzsüz olmaktadır. 

- Tüy yapısı kedilerin ırkına bağlı değişebilir. Tüylere göre de tahmini yaş aralığı belirlenebilir. Kedinin tüyleri parlak ve yumuşak ise bu kedinin yaşının daha genç olduğu anlamına gelir.

 - Kedilerin kemik yapısı insanlar gibidir. Yaş aldıkça kemik yapısı zayıflayan kediler gün içerisinde daha az hareket ederler. Eğer kedi gün içerisinde çok hareketli ve enerjili bir yapıda ise muhtemelen bu kedi genç bir kedidir.