Gazete Vatan Logo

Kardeşe zekat verilir mi? Evli kız kardeşe zekat, fitre verilir mi?

Ramazan ayının önemli meselesi zekat ve fitre, 2024 yılında da müslümanların gündemindeki yerini aldı. Zengin müslümanların mallarının bir kısmını fakirlere vermesi anlmaına gelen zekat, hem veren de hem de alanda bazı özellik ve şartlar oluşması lazım gelir. Peki kardeşe zekat verilir mi? Evli kız kardeşe fitre verilir mi?

Kardeşe zekat verilir mi? Evli kız kardeşe zekat, fitre verilir mi?

Zekat, bakmakla yükümlü olunmayan müslüman kardeşlere verilir. Bu yüzden bakmakla yükümlü olduğumuz yakınlarımıza zekat veremeyiz. Dolayısıyla annemiz, babamız, karımız ya da kocamız, kız ve erkek çocuğu,dedelerimiz ve ninelerimize zekat veremeyiz. Onların bakımından sorumlu olduğumuz için bu insanlar, zekat verilmeyen yakınlarımız kategorisinde yer alır.

KARDEŞE ZEKAT VERİLİR Mİ?

Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır. Zekat verirken en yakınımızda bulunan yardıma muhtaç kişiden zekat vermeye başlamak, İslam Peygamberi Hz. Muhammed tarafından uygulanan ve tavsiye edilen sünnetler arasında yer alır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kardeşe zekat verilebileceğini açıkladı. Ancak kardeşin gerçekten zekata ihtiyacı olması gerekir.

Haberin Devamı

Öte yandan evli kız kardeşe de ihtiyacı olunduğu bilindiği takdirde de zekat ya da fitre verilmesi uygundur.