Gazete Vatan Logo

Kandilli 10 km. şaştı AKP'li vekil kızdı

Depremin merkezini önce "Van", sonra "Hakkari" diye açıklayan Kandilli "Türkiye haritasını ezberleyin" diyen Kılınç'a cevap verdi: "İşimiz acele bilgi vermek. 45 dakikanın hesabını biz yapamayız"

Kandilli 17.24'te meydana gelen 4.8 şiddetindeki depremin merkez üssünü Van'ın Başkale İlçesi olarak duyurdu. Saat 17.50'de yaptığı açıklamada depremin Van merkez ile Hakkari ve Yüksekova İlçesi'nde de hissedildiğini söyledi. Aradan tam bir buçuk saat geçtikten sonra Kandilli'den ikinci bir açıklama yapıldı ve yanlış düzeltildi, koordinat hesaplamasındaki 10 kilometrelik kayma ile merkez üssünün Hakkari olduğu belirtildi.

Kandilli benzer hatayı Yunanistan'ın Meis adası açıklarında olan depremi "Kaş açıklarında" diye duyurarak da yapmıştı. Oysa deprem Kandilli'nin açıkladığı Kaş'a 60 kilometre uzaktaydı. AKP Antalya Milletvekili Burhan Kılınç Rasathane Müdürü Gülay Barbarosoğlu'nu arayarak bizzat uyarmıştı. Kılınç hata tekrarlanınca tepki gösterdi: "Çok hızlı açıklama yapıyorlar, 'Önce biz tespit ettik' demek için. Oysa kesin ve net bir açıklama yapmaları gerek. Kaş turistin geldiği yerdi. Adam bu açıklamaya bakıp korkar, gelmez. Türkiye haritasını iyi ezberlemek lazım."

Yanlışı 1.5 saat sonra düzelten Kandilli'nin Rasathanesi Müdür Yardımcısı Niyazi Türkelli'ye nedenini sorduk, "Bu kadar hata olur" dedi: "Bizim işimiz bir an önce bilgi aktarmak. Bir yıkım varsa acele bilgi verilmesi gerekiyor. Yarım saat, 45 dakikanın hesabını yapamayız. İlk veriler bildiriliyor, daha sonra sinyaller yeniden değerlendiriliyor. 10-15 kilometrelik sapmalar oluyor sadece."

Deprem Profesörleri ne diyor?
7'nin üzerine çıkmaz ama evlere de girilmez
* Prof. Okan Tüysüz (İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enst.Bşk.): Arabistan yarımadası her yıl 18 milimetre Doğu Anadolu'ya doğru ilerliyor ve sıkıştırıyor. Bu sıkıştırma sonucu depremler doğuyor. Deprem 30 km derinde meydana gelmiş, daha sığ olsaydı daha çok hasar verirdi. 7'nin üzerinde deprem beklentisi yok. Hasarlı binalara çok fazla girmemek gerekiyor, artçılar hasar varsa yıkıma neden olabilir.

Arabistan bizi itiyor bu olağan deprem
* Prof. Dr. Celal Şengör: Çaldıran'da daha sonra 1976'da Lice'de depremler olmuştu. Depremler beklenmedik değil çünkü Arabistan kuzeye doğru hareket ediyor, bu sırada bu depremlerin meydana gelmesi çok normal.

Birkaç fayda hareket var, saçılma şeklinde
* Prof.Dr. Oğuz Gündoğdu: Deprem sayısında artış var, depremler saçılma şeklinde gerçekleşiyor, enterasan bir durum. Birkaç faydaki hareketlilikten kaynaklandığını ifade eder. 7-7.5 olacağını düşünmüyorum. 5.5'i ana şok kabul edersek artçıların 1 haftasonra bitmesini beklerdik. Ancak devam ediyor bu nedenle ne zaman sona ereceğini söylemek güç.

Antalya ve Hakkari arasında ilgi yok
* Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Hakkari ve Antalya ayrı ayrı bir fay zonundan. Hakkari'deki İran'dan gelen bir fay zonundan olabilir. Diğeri ise Doğu Anadolu fay zonunda. Doğu Anadolu fay hattında büyük bir deprem bekleniyordu. Öncü müdür incelemek gerek.

Haberin Devamı