Gazete Vatan Logo

Kabine listesi hazır!

Kabine listesi hazır!

Seçim hükümeti kurmak için görevlendirilen Davutoğlu “Teklif edeceğim vekiller bende mahfuz. Bunu en yakın arkadaşlarım bile bilmiyor. Bütün özgeçmişleri tek tek inceledim” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçici hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdi. Başbakanlık’ta açıklama yapan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
“Gönül isterdi ki yeni bir seçime ihtiyaç olmasaydı. Kılıçdaroğlu’na bir kez daha teşekkür ediyorum. Ama burada ‘Bize koalisyon teklif edilmedi’ kanaati yanlıştır. Koalisyon kurmak mümkün olmadı, kimseyi suçlamıyorum. Sayın Bahçeli koalisyona kapılarını kapadığına dair açıklamalarda bulundu.”
‘Düşman değil rakibiz’
“Cumhurbaşkanımız seçim kararını almaması için çağrıda bulundum ama karşılık bulmadı. Deniz tüketene kadar her şeyi denedik. Denemediğim yol, yöntem kalmadı. Anayasa ne diyorsa onu yaparız. Kapıları kapatmakla ülke yönetilmez. Siyasi liderlere bir kez daha çağrıda bulunuyorum, suçlama yapmak yerine anayasanın dediği şekilde hükümet kurulması için hareket edelim. Ülkeyi siyasi kriz varmış havasına sokmayalım. TBMM Başkanı bana oranları bildirdiği andan itibaren ilgili milletvekillerine teklif götürmeyi planlıyorum. Bu teklif yapılmadan bağımsız atanamaz. Liderlere yaptığım çağrı seçime giderken her an her yerde görüşebilme çağrısıdır. Biz düşman değil, rakibiz. Bir hasım gibi birbirimize bakmayalım.”
‘Neredeyse yalvardım’
“Anayasa partililere teklif götürülmesi gerektiğini belirtiyor. Ama liderler isterse kapım açık. Neredeyse yalvardım. ‘Gelin 45 gün dolmadan birlikte hükümet kuralım’ dedim. Liderleri aşarak milletvekillerine dönük bir hesap içinde değilim. Anayasa bunu böyle çiziyor çünkü liderler bir araya gelip çözemediği için geçici bir Bakanlar Kurulu oluşuyor. Buradaki niyet kesinlikle baypas yapma niyeti değil. CHP ve MHP vekillerine teklif etmezsem 8-9 civarında bakanlık boş kalır. Anayasa teklif edilmesini sonra bağımsız adaylara teklif götürülebileceğini söylüyor. İsimler ben de mahfuz. En yakın arkadaşlarım bile bilmiyor. 550 milletvekilinin özgeçmişlerine tek tek baktım. Kabine konusunda kafamda bir resim var.”
Telefonları kapatmışlar
“Ben dün yine liderle telefonda görüşecektim ama iki lider de telefonlarını kapatmış.”
Devlet tecrübesi olanlara teklif
“Devlet tecrübesi ya da sivil toplum tecrübesi benim için önemli hususlar. Dışardan atanacak olanlar için de bu görevi en iyi şekilde yönetebileceklere yönelirim. Biz Güneş Motel uygulamaları vesaire peşinde değiliz. Gayri ahlaki hiç bir müzakerenin parçası olmadık olmayız. Ahlaksız teklif gibi tabir edilen konularda da hem kendimizi tenzih ederim hem de bahsi geçen onurlu TBMM üyelerini. Kapıları kapatmakla ülke yönetilemez. Partilerin vekillerine teklif götürürken o partide bu muhalifmiş diye zinhar düşünmedim. Verilecek görevi yerine getirebilecekler mi? Devlet tecrübesi ve siyasi toplum tecrübesi önemli.”
AK Parti 11, CHP 5 MHP ve HDP 3’er
Davutoğlu, 5 gün içinde kabineyi kuracak. Geçici seçim hükümetinde partilerin oy oranına göre partilere bakanlık verilecek. Meclis Başkanlığı, Başbakan hariçi AK Parti’ye 11, CHP’ye 5 ve HDP’ye 3’er bakanlık düştüğünü bildirdi. Gçici Bakanlar Kurulu’nda Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları bağımsız olacak. Mevcut 3 ismin de görevine devam etmesi bekleniyor. MHP ve CHP, geçici seçim hükümetine üye vermeyeceklerini, HDP ise geçici seçim hükümetinde yer alacaklarını açıklamıştı. CHP ve MHP’lilerin ret yanıtı vermesi halinde 9 ismin dışarıdan atanması gerekecek.
‘Acıları anlıyoruz’
Davutoğlu, şehit olan yüzbaşı kardeşi Ali Alkan’ın cenazesindeki sözleriyle gündemi sarsan yarbay Mehmet Alkan hakkında konuştu: “Bir aile içinde bu acının böyle hissedilmesi doğaldır. Böyle günler dayanışma günleri. Ola ki art niyetli provokasyonlar var, bu olayı kast etmiyorum, vakar içinde davranma günleri. Bizim askerimizin, subayımızın bilinci bu. Şu anda büyük bir fedakarlıkla bu yarbayımızın arkadaşı da bu vatanın birliği için çarpışıyor. Acıyı anlarız, ıstırabı hissederiz. Bir kardeş acısıyla o sözlerin sarf edildiğini düşünüyorum, anlayışla yaklaşıyorum ama TSK subaylarının en derin acılara vakarla yaklaşabilecek şekilde yetiştiklerini de biliyorum. Zor zamanlarda vakar ve kararlılık acıları dindirecek tek şeydir. Dediğim gibi bu konuyu bu çerçevede hem acıları anlıyoruz hem de vakarın korunması gerektiğini söylüyoruz.”

Haberin Devamı