Gazete Vatan Logo

Jandarma ve polis entegre olacak

İçişleri Bakanlığı’nın taslağına göre, güvenlikte yeni bir dönem başlıyor. Polis ve jandarma birbiriyle entegre çalışacak. İl Jandarma Komutanlığı’nın ise ismi İl Jandarma Müdürlüğü olarak değiştirilecek.

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Dairesi Başkanlığı bünyesinde yeni bir teşkilatın oluşturulması için özel bir taslak hazırladı.

İl Emniyet Başkanlığı

Milliyet’te dün yer alan taslakla ilgili habere göre, jandarmayla polisin eşgüdümlü çalışması için yapılanmaya gidildi. Valiye bağlı olarak görev yapan il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanlarının makam ve rütbeleri yeniden düzenlenirken, bu isimlerin doğrudan valiye bağlı olarak oluşturulan ‘il emniyet başkanı’na bağlanmasına karar verildi. Vali yardımcısı statüsünde olacak il emniyet başkanlığı makamına bu nedenle mülki idare sınıfından bürokratlar oturacak.

Astsubaylar Kara’ya

Jandarma komutanlarının yerini, il jandarma müdürleri alacak. İl emniyet başkanına bağlı olarak il polis müdürü ile il jandarma müdürü görev yapacak. Halen jandarma teşkilatında görev yapan subaylar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçecek. Yeni oluşturulacak güvenlik biriminde astsubaylar ile uzman çavuşlar görev yapacak. İsteyen özellikle albay rütbesindeki personelin ise “İl Jandarma Müdürü“ olması sağlanacak.

Ayrıca, il polis müdürünün altında ise yine dört yıldızlı emniyet müdürleri “yardımcı” olarak görev yapacak. Müdürler, “Alt Müdür” (tek yıldız) ve “Üst Müdür” (İki yıldız) olarak tanımlanacak. 3 yıldızlı polis müdürlüğü kaldırılacak. Halen, dört ayrı sınıfta 3’er yıl olan bekleme süreleri ise alt müdürle 6 yıl, üst müdür rütbesinde ise 5 yıl olacak.

1 yılda en üst rütbeye

Böylece şu anda dört yıldız taşıyan emniyet müdürleri il müdürü ya da yardımcısı olacak. Altındaki rütbelerde ise üst ya da alt müdürler bulunacak. Böylelikle 9 yılda 1. sınıf emniyet müdürlüğüne gelebilen müdürler yeni uygulamaya başlanması halinde 11 yılda en üst rütbeye ulaşabilecek.

Haberin Devamı