Gazete Vatan Logo

İstanbul Üniversitesi, rektör adayı olarak Prof. Dr. Tükel’i seçti

İstanbul Üniversitesi rektörlük koltuğu seçiminde Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel en fazla oyu aldı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Söylet’in milletvekili aday adayı olmak için istifa etmesi sonrası dün rektörlük seçimi yapıldı. Adaylardan Prof. Dr. Raşit Tükel bin 202 oy alarak seçimlerden birinci çıktı. İkinci sırada ise 908 oyla Prof. Dr. Mahmut Ak yer aldı. Sosyal demokratların ağırlıkta olduğu grubun desteklediği Prof. Dr. Raşit Tükel, birinciliğinin ardından yaptığı açıklamada, “Demokratik üniversite dediğimizde, her alanda demokratik kuralların işletildiğini anlıyoruz.

Bunun içinde en yüksek oy alanın rektör olarak atanması da yer almalı. 2012 seçimlerinde ikinci sırada yer aldığım için daha sonraki aşamalara katılmamıştım. Çünkü demokrasinin gereği buydu. 2 bin 595 öğretim üyesi oy kullandıysa bunun sonucunda birinci olanın rektör olması gerekiyor. Ben nasıl ikinci olduğumda çekildiysem, şimdi de ikinci olanın ve diğerlerinin çekilmesini talep ediyorum. Eğer seçim çalışmalarında sözünü ettikleri demokrasiyi içtenlikle dedilerse bunu yapmaları gerekiyor. Üniversiteyi özgür kılmak için verilen oylara teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Karar Cumhurbaşkanının

Başlangıçta 5 adayın yarıştığı ve sandıktan 15 rektör adayının çıktığı İstanbul Üniversitesi’nde en çok oyu alan 6 aday YÖK’e sunulacak. YÖK de üç aday belirleyerek Cumhurbaşkanlığı’na gönderecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise üç aday arasından birini seçerek İstanbul Üniversitesi’ne rektör olarak atayacak. Toplam 2 bin 595 oyun kullanıldığı İstanbul Üniversitesi’nde 58 oy geçersiz sayıldı. Geçerli oy sayısı ise 2 bin 537 oldu.