Gazete Vatan Logo

İstanbul sallandı

İstanbullular öğleye doğru hissedilen paniği yaşadı

İstanbul sallandı

Saat 11:17'de İstanbul ve çevre illerde hissedilen bir deprem meydana geldi.

AFAD, depremin merkez üssünün Büyükçekmece, derinliğinin 13.2 kilometre, büyüklüğünün ise 3.8 olduğunu açıkladı.

Kandilli Rasathanesi de yaptığı açıklama ile AFAD'ın verilerini doğruladı.

İstanbul sallandı

Sarsıntı kısa sürmesine rağmen İstanbul ve çevresinde kuvvetli hissedildi.

Peki nasıl oluyor da 3.8 büyüklüğünde bir deprem çok güçlü şekilde hissedilebiliyor? Bu sorunun cevabını deprem profesörü Ahmet Ercan, yaptığı açıklamada şöyle anlattı:

'Büyükçekmece'deki yerin deprem davranışı çok kötüdür. Geçmişteki büyük depremde Kumburgaz, Silivri, Beylikdüzü, Gürpınar, Avcılar, Bakırköy, Yeşilköy, Eminönü yarımadası gibi yerler deprem dalgalarını aşağı yukarı 2,5-3 kat büyüterek yansıttılar. Bu durum, yer özelliklerinden kaynaklanıyor. O nedenle burada yaşayanlar çok güçlü sallantıyı daha güçlü hissetti. Ümraniye, Maslak, Kadıköy gibi yerlerde ise daha az hissedildi. Bu olağan bir durum.'

İstanbul sallandı

"ÖNCÜSÜ ARTÇISI YOK"

"İstanbul'da büyük depremi tetikler mi" soruları sorulmaya başlandı. Depremle ilgili NTV'ye konuşan AFAD Deprem Dairesi başkanı Murat Nurlu vatandaşların içini rahatlatan bir açıklama yaptı. Nurlu, "Öncü ve artçısı olmayan bir deprem. Normal bir deprem. Vatandaşların sakin olması gerekir. Zemini kötü olan yerler için diğer ilçelerden de hissedilmesi mümkündür. Orada Kuzey Anadolu Fay Zonu hareket ediyor. Küçük faylar olabilir, bunlar üzerinde gerçekleşmiştir" dedi.



KANDİLLİ’DEN AÇIKLAMA: ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Jeofizik Mühendisi Dr. Doğan Kalafat, "Depremin meydana geldiği alanda önemli deprem üretecek aktif fay parçaları bulunmamaktadır. Endişe edilecek önemli bir durum yok" dedi.

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Jeofizik Mühendisi Dr. Doğan Kalafat, Büyükçekmece’de meydana gelen depremle ilgili açıklama yaptı. Kalafat, depremin Büyükçekmece gölünün kuzeydoğusunda saat 11.17’de meydana geldiğini söyledi. 3,8 büyüklüğündeki depremin başta büyükçekmece ve Avrupa yakasındaki ilçelerde hissedildiğini kaydeden Doğan Kalafat, "Depremin meydana geldiği alanda önemli deprem üretecek aktif fay parçaları bulunmamaktadır" dedi.

Endişe edilecek önemli bir durumun olmadığını ifade eden Kalafat, "İstanbul’u depremini tetikler mi?" sorusuna ise "Öyle bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi.

DEPREM VELİLERİ KORKUTTU

İstanbul’da saat 11.17’de meydana gelen Büyükçekmece merkezli 3,8 büyüklüğündeki deprem veliler de paniğe neden oldu. Depremi hisseden ve sonradan duyan veliler çocukları için okullara akın etti.

Büyükçekmece’de öğlen saatlerinde etkili olan deprem bu ilçede oturanlar tarafından fazla hissedilmedi. İlçe genelinde yaralı veya can kaybı olmazken binalarda da hasara rastlanmadı. Ancak depremin en çok okulda çocukları olan velileri etkilediği görüldü.

Depremi hisseden anne veya babalar hızlı bir şekilde okullara koştu. Depremi hissetmeyen veliler de öğrenir öğrenmez okul önlerine akın etti. Okulların önü velilerle doldu taştı. Çocukların sağlık durumlarının iyi olduğunu öğrenmesine rağmen bazı veliler dayanamayıp okulun kapısından içeri bakmayı denedi.

Velilerin okulun kapısından ayrılmadığını gören okul yöneticileri isteyenlerin çocuklarını alabileceğini söyledi. Bunun üzerine merak içinde olan velilerden çoğu çocuklarını alıp evlerinin yolunu tuttu.

Okuldan çıkan bazı öğrenciler depremi hissettilerini söyledi. Çocuklar deprem sırasında okulda dolaplarının sallandığını da belirtti.

TWITTER'DA DA DEPREM ETKİSİ YARATTI

Büyükçekmecede oturuyorum sanki tekme attı kaçtı gibi oldu gürültüyle. ( Arengo )
Çağlayan'daki binamızda bilgasayarlar düşecekti

Maslak'ta Plazanın dokuzuncu katındayım ve baya salladı ( CanÖztürk )

Bayağı bir gürültü çıktı ama bizim ofiste ( 1350646 )

Bahçelievler civarında çok fena hissedildi (gonulcee )

çok fena sallandı hadımköy ( BtissamJalyl )

kısa ama ciddi salladı ( che )

Avcılarda Yer Ayağımızın Altından Kaydı.. ( VolkanÇamur )

Haberin Devamı