Gazete Vatan Logo

Işık Akısı Formülü Nedir? Aydınlanma Şiddeti Nasıl Hesaplanır?

Kürenin iç yüzeyinin alanının tamamına aktarılması Işık akısı olarak ifade edilmektedir. Daha doğrusu alanın tamamına aktarılan güç olarak anlatmak mümkündür. Aynı zamanda Birim zamanda aktarılan güç ve enerji olarak da ifade edilir. Bu doğrultuda kürenin iç yüzeyinin alanı belli formül dahilinde sabit olarak ele alınır ve kullanılır. İnsan gözünün yakalamış olduğu Işık gücü miktarına ifade eden Işık akısı, özellikle fizik alanında önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda gerekli alan üzerinden hesaplama işlemini yapabilmek için sabit bir formül kullanılır.

Işık Akısı Formülü Nedir? Aydınlanma Şiddeti Nasıl Hesaplanır?

Işık Akısı Formülü Nedir?

 Kürenin iç yüzey alanının tamamına aktarılan güç Işık akısı anlamına gelmektedir. Birim zamanda aktarılmış olan güç olarak da değerlendirilen bu Işık akısı, sabit bir formül doğrultusunda ele alınır ve değerlendirilir. Bu kapsamda kürenin iç yüzeyinin alanının 4πr² olduğu bilinmektedir. Buna bağlı olarak kürenin iç yarıçapı ile birlikte ele alınan formül doğrusunda Işık akısı formülü öne çıkar.

 4πr²/r² = 4π steradian

 Bu şekilde Yukarıdaki sabit formül ile birlikte Işık akısı işlemi yapılmaktadır. Aynı zamanda Işık akısı ‘Q’ biçiminde gösterilmektedir. Bu simge üzerinden ele alınan sonuç ile beraber Işık miktarı ve insanın gözle gördüğü miktar ortaya çıkarılır.

 Aydınlanma Şiddeti Nasıl Hesaplanır?

 Işık kaynağının şiddeti ile beraber ışık kaynağının noktaya uzaklığı üzerinden aydınlanma şiddeti hesaplaması yapılmaktadır. Aynı zamanda ele alınan işlem ile birlikte ortaya çıkan sonuç, özel olarak kullanılan bir cihaz doğrultusunda değerlendirilir. Sonuç olarak aydınlanma şiddeti ve bu şiddet üzerinden gerekli yerlerde kullanılır. Bu bağlamda aydınlanma şiddeti için kullanılan formül şu şekilde değerlendirilir;

Haberin Devamı

 E = I/d²

 Bu formül içerisinde ı harfi ışık kaynağına şiddetini ifade etmektedir. Aynı zamanda d harfi ise ışık kaynağına noktaya olan uzaklığını belirtir. Böylece aydınlanma şiddeti formülü ele alınır ve bu bağlamda gerekli miktar ortaya çıkarılır.

 Işık Akısı ve Aydınlanma Şiddeti Ne Anlama Gelir?

 Işık akısı ile birlikte aydınlanma şiddeti belli tanımlama üzerinden ele alınarak formül doğrultusunda değerlendirilir. Birim yüzeye düşen Işık akısı miktarı, aydınlanma şiddeti anlamına gelmektedir. Bu şekilde öne çıkan ve birbirine bağlantılı anlam doğrultusunda sabit formül ile hesaplama yapılır.