Gazete Vatan Logo

İş dünyasının yol gösteren abisi şefkatli lideriydi

Erdoğan Demirören, vizyoner bakış açısı ve bilgi birikimi ile Türk ekonomisine can verirken, binlerce kişiye iş, aş oldu. Demirören’in vefatı iş dünyasını da yasa boğdu. O pek çok iş insanının sabırlı dinleyicisi, nasihatta bulunan yol gösteren abisi, lideriydi

İş dünyasının yol gösteren abisi şefkatli lideriydi

Demirören, 1957’de başına geçtiği Oto Kolaylık şirketinden başlayarak, 61 yıllık iş hayatı boyunca 10 sektörde kurduğu 27 şirketi son nefesine kadar ilk günkü heyecanıyla bizzat yönetti. Kurduğu şirketler, sektörlerinin öncüsü olarak ekonomiye can verirken, istihdam kapasiteleriyle de çalışanlarına iş ve aş oldu. İş dünyası da ölüm haberini alınca önce hastaneye ardından da Kanlıca’daki taziye evine akın etti. Verdikleri mesajlarda Demirören’in, yaptığını asla ortaya dökmeyen hayırseverliğine, yol gösteren tavsiyelerine, sabırla iyi bir dinleyici özelliği ile abiliğine vurgu yaptılar:

Türkiye nasıl değişti?

ERDOĞAN Demirören, Haliç Ünversitesi’nde verdiği derste eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farkları öğrencilere anlattı. Demirören’in ağzından Türkiye’de neler değişti: “Bankalara kredi için başvurduğunuzda size en fazla 6 aylık kredi açarlardı. Sanayi Bakanlığı da 1 yıl. Fabrika kurmaya kalktığınızda, fabrika faaliyete geçmeden hatta kurulmadan vade ödemeye başlardınız. Personel sıkıntısı da çekerdiniz. Ne muhasebeci bulabilirdiniz ne de mühendis. Devletin yetiştirdiği elemanları alırdık, bu sefer de devlet zayıflardı. Avrupa’ya gittiğinizde 6.5 saat telefon sırası beklerdiniz. İşte Türk sanayisi bu günlerden buraya geldi.”

Haberin Devamı

‘Para, para, para’ dönemi bitti

Erdoğan Demirören’e 2011’de Haliç Üniversitesi tarafından ‘Fahri Doktora’ unvanı verildi. Demirören, dönemin ilk dersini vererek, öğrencilere 17 maddeden oluşan tavsiyelerde bulundu. Demirören,“Napolyon’un ‘Para, para, para’ dediği dönem bitti. Artık, ‘Üretim, üretim, üretim. Takip, takip, takip’ dönemi başladı” diye konuştu. Gençlerin kabuklarını kırmak zorunda olduğunu söyleyen Demirören, “Çok çalışın. Kendinizi eğitin, yenileyin. Yoksa Türkiye ilerlemez” dedi.

- Cesaret önemlidir. Başarılı insanlar cesur insanlardır.

- Şansa, kısmete, alın yazısına inanmak gerekir.

- Kendinize güvenin.

- Dinlemesini bilin. Susmasını bilin. Çok dinlemekten değil, çok konuşmaktan kaybedersiniz.

- Aldığınız bilgilerin sentezini yapıp, kendi hedefinizi kendiniz bulmalısınız

Haberin Devamı

- Muvaffakiyet üretken olmakla başlar. Başarılı olan insanların beyni üretken olur.

- İş adamı olmanın okulu yoktur.

- Şimdiden part-time iş imkanlarını araştırıp, çalışın.

- İşini seven, onunla yatıp onunla kalkan başarıya herkesten çok yaklaşır.

- Genç yaşlarda iş hayatınızı aile hayatınızın önünde düşünmelisiniz.

- Başarılı olmak için fedakarlık yapmak gerekir.

- Başarının sırrı tercihleri doğru ve iyi yapmaktır.

- Bir şirkette işiyle yatıp kalkan yeterli sayıda yönetici yoksa o şirket başarılı olamaz.

- Yeni dünyada başarının sırrı ‘üretim, üretim, üretim’ ve ‘takip, takip, takip’tir.

- Başarınız istikrarlı olmalıdır.

- Tasarruf etmesini bilmelisiniz. Para kolay kazanılmaz, kolay kaybedilir.

- Kendinize sorun...Ben bugün şirketim, ailem için ne yaptım, ülkem için ne yaptım? Vereceğiniz cevaplardan tatmin olmanız çok önemli.

Çalışma azmiyle doluydu

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: Erdoğan Bey; enerjisi çok yüksek, çalışma azmiyle dolu, yaptığı işi çok seven bir iş adamıydı. Başta rahmetli Sakıp Sabancı olmak üzere, yakın aile dostumuz olan Erdoğan Bey’in ülkemiz ekonomisi ve sosyal hayatı için kıymetli katkıları olmuştur. ‘Ağabey’ dediğim merhum Erdoğan Demirören’e Allah’tan rahmet, ailesine ve iş dünyasına taziyelerimi sunuyorum.

Haberin Devamı

Her zaman hatırlanacak

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı: İş dünyamızın öncü isimlerinden Erdoğan Demirören’in vefatından büyük üzüntü duydum. Yarattığı güçlü kurumlarla, sanayimize katkılarıyla ve sanata olan tutkusuyla her zaman hatırlanacak olan Demirören’in tüm yakınlarına başsağlığı ve sabır dilerim.

Hizmet adamıydı

SOCAR Türkiye Eski CEO’su Kenan Yavuz: Vatandaşlara büyük hizmetlerde bulundu. Vatandaşın ihtiyacına çok önem veren bir iş adamıydı. Bütün zamanı işti.

Medya işi bir görev

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Türkiye’nin geleceğinin çok iyi olacağını, dört elle sarılmamız gerektiğini, Türkiye’nin büyüyeceğini, hepimizin umutla bakmamız gerektiğini belirtirdi. Medya işinin görev olduğunu, Türkiye’nin geleceği için önemli olduğunu söylerdi.

Haberin Devamı

‘Erdoğan abi’ derdik

Polat Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat: Biz kendisine ‘Erdoğan abi’ derdik, bütün aileyle uzun yıllar beraber olduk. Bize sevgi dolu yaklaşımda bulunan bir insandı. İş adamı olarak da gece gündüz çalışan bir insandı. Kendini iş hayatına, ailesine vakfetmişti. Benim hep güzel anılarım oldu. Çok sevdiğim bir insandı...

Kendini sosyal projelere adadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: İş dünyası, Sayın Demirören’in kaybıyla çok değerli bir duayeni kaybetti. İş hayatında önemli başarılara imza atan ve duayen bir isim olan Demirören, çok değerli bir insandı. Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına ve sosyal projelere ömrünü adayan Demirören’e Allah’tan rahmet, Demirören Ailesi’ne, yakınlarına, Demirören Holding’e ve Türk iş dünyasına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

Rol model alınacak insan

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik: Toprağı bol olsun. Rol model olarak alınacak, büyük bir insandı. Sadece iş dünyasında değil sosyal projelerde de dokunuşlarıyla ülkemizin kalkınmasında her zaman görev almış, faydası olmuş biriydi.

Her zaman yol gösterici oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Erdoğan Demirören, kendisini ülke ekonomisinin ileriye gitmesine adamış, toplumun her kesimine katkı vermeye çalışan çok özel bir insandı. Duruşu ile hayatı boyunca hep umutlu, hep yol gösterici oldu. 60 yılı aşkın iş hayatına sayısız başarıyı sığdırmış, bir duayendi. Geride bıraktığı evlatları ve çalışanlarının Erdoğan Bey’in başarısını sürdüreceğine hiç şüphem yok. Demirören’e Allah’tan rahmet; Demirören Ailesi’ne, Demirören Holding ve Demirören Medya Grubu camiasına, iş dünyamıza ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Özel sektörün öncülerinden

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: Şahsen de tanıdığım, sanayi başta olmak üzere farklı sektörlerdeki girişimleri ile Türk özel sektörünün öncülerinden ve önemli bir kuşağın temsilcisi; girişimcisi Erdoğan Demirören’in vefatından dolayı derin üzüntülerimi bildirmek istiyorum. Başta Demirören Ailesi olmak üzere tüm Demirören Grubu’na başsağlığı diliyorum.

Yeri kolay doldurulamaz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Sayın Erdoğan Demirören’in vefatını üzüntüyle öğrendim. Kendisi Türk sanayinin gelişmesine büyük katkılar sunan, medya alanında önemli yatırımlarda bulunan, spor ile sanata destek veren ve hayırsever kişiliğiyle gönülleri kazanmış kıymetli bir iş insanıydı. Tecrübesi, bilgisi ve enerjisiyle bize her zaman örnek olan Demirören’in yeri kolay doldurulamaz.

Binlerce kişiye istihdam yarattı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: Yatırım ve çalışmalarıyla ülkemizin kalkınmasında önemli bir rol oynayan, Türkiye ekonomisine değerli katkılarda bulunarak binlerce kişinin istihdam edilmesini sağlayan Erdoğan Demirören’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dilerim.

Acılı ailesine başsağlığı diliyorum

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu: Demirören Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören’e Allah’tan rahmet, acılı ailesine baş sağlığı diliyorum.

Milletin gönlünde yer aldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Vatanı, bayrağı ve milleti için durmak bilmeden çalışan, iş dünyamızın duayen isimlerinden Demirören Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören’in vefatını, ihracat ailesi olarak derin üzüntüyle karşıladık. Lider kişiliği, yenilikçi yaklaşımları ve girişimci ruhu ile bugüne kadar birçok alanda gençlerimize örnek olan Sayın Demirören, eğitim, sanat ve spor konularında verdiği destekler ile de milletin gönlünde yerini almıştır. Sayın Demirören’e Allah’tan rahmet, değerli ailesine, Demirören Holding çalışanlarına ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

Hayırsever iş insanıydı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem: Türk sanayisinin gelişmesinde önemli katkılarda bulunan, hayırseverliği ile de örnek bir iş adamı olan Merhum Erdoğan Demirören’e Allah’tan rahmet, ailesine ve iş dünyamıza başsağlığı diliyorum.

Tecrübelerini paylaşırdı

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı: Onun en büyük vasıflarından bir tanesi de etrafındaki bütün insanlara kendisinin tecrübelerini, hayattaki gördüğü şeyleri hep anlatması ve yol göstermesiydi. Çok değerli bir iş adamını kaybetti bugün Türkiye. Mekanı cennet olsun ailesine başsağlığı diliyorum.

Vizyoner bir iş insanıydı

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk: Cumhuriyetin yetiştirdiği değerli bir sanayici, eğitim ve spora gönül vermiş vizyoner bir insandı. Sosyal sorumluluk projeleri ile Türkiye’nin toplumsal kalkınmasına değerli katkılar sunmuş kadim bir dosttu. Kendisini Türkiye’ye yaptığı hizmetlerle, daima saygıyla hatırlayacağız.