Gazete Vatan Logo

İnterkol Nedir, Ne İşe Yarar? İntercooler Nasıl Çalışır?

İnterkol, ilave soğutucu sistemidir. Ara soğutucu olarak da bilinen interkol sistemi Intercoooler kökünden gelmektedir. Şarjlı turbo sistem motorlarda hava ısısının artmasına bağlı olarak gelişen soğutulmayı sağlamaktadır. Basıncı yükselen hava radyatör benzeri peteklere verilerek geçiş işlemi sırasında soğuma sağlanmaktadır.

İnterkol Nedir, Ne İşe Yarar? İntercooler Nasıl Çalışır?

İntercol sistemi bütün araçlarda bulunmamaktadır. Süperşarjlı ve turboşarj özellikli motorlu araçlarda kullanılmaktadır. İnterkol, araçlarda motor ısısını düşürebilen bir güvenlik unsuru olarak çalışmaktadır. İnterkol sisteminin iki türü bulunmaktadır. İlk ve yaygın olarak kullanılanı havadan havaya sitemidir. Diğeri ise havadan suya olarak bilinmektedir. 

İnterkol Nedir, Ne İşe Yarar?

İntercol, motorun performansı üzerinde olumsuz etki bırakan ısınmaya karşı geliştirilen bir sistemdir. Turbo araçlar hareket halinde devam ederken motor ısınması söz konusu olabilmektedir. Araç radyatörünün etkisiz kaldığı durumlar yaşanabilmektedir. Bu durumda intercol sistemi devreye alınmaktadır.

Ancak intercooler sisteminin avantajları kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Bütün araçlarda bulunmayan interkol sistemi, süperşarj ve turboşarj destekli motor kullanan araçlarda bulunmaktadır. Turbo sisteminden gelen hava ısısı yükselmektedir.

Böyle duruma maruz kalındığında havanın soğutulması gerekmektedir. Kendi bünyesinde radyatör bulunsa dahi yüksek performanslı araçlarda ilave soğutucu yani intercooler sistemi bulunmalıdır. Ara soğutucu olarak bilinen intercol sistemi havadan havaya özelliğine sahip bir radyatör türüdür.

Haberin Devamı

İntercooler Nasıl Çalışır?

İnterkol sistemi, araç ısısını düşürmek için kullanılan önemli bir sistemdir. Çalışma prensibi, motor ısısının yükseldiği durumlarda araç radyatörü yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada ara soğutucu olarak tanımlanan intercooler devreye girmektedir. Ara soğutucu intercol, havadan havaya sistemiyle çalışmaktadır. Turboşarjlı –süperşarjlı motor bulunan araçlarda intercol sistemi kullanılabilmektedir.

Motor üzerinde olumsuz etki yaratan turbodan gelen ısı intercol desteğiyle soğutulabilmektedir.

Turbo şarjlı ve süperşarjlı özellikte bulunan motorlu araçlarda intercooler kullanılabilmektedir. Tüm araçlarda bulunma zorunluluğu olmayan intercooler sistemi hayati önem taşımaktadır. İntercol ne işe yarar? Sorusunun cevabı kolaylıkla hava desteğiyle ısınan havayı soğutmaktır.

Haberin Devamı

Olabilecektir. Isınan hava motor üzerinde olumsuz etkiye neden olabilmekte ve bazı durumlarda radyatör sistemi yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarla baş başa kalındığında intercol sistemi devreye girmektedir. Havadan havaya akım olarak ifade edilebilen interkol sistemi bir tür güvenlik unsurudur.

Aracın motoru üzerinde ısınarak oksijen seviyesini düşüren turbo deviniminden gelen ısı, intercooler (ara soğutucu) kullanılarak soğutulabilmektedir. İki tür interkol sistemi bulunmaktadır. Biri havadan havaya diğeri ise; havadan suya sistemidir. Havadan havaya sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır. En büyük avantajı ise sıvı içermemesidir. Zira bu özelliği sayesinde sızıntı ve kaçaklar oluşmamaktadır.