Gazete Vatan Logo

IKEA'nın 'meraklısı' da 'alıcısı' da ilk gün akın etti

İsveçli mobilya devi IKEA'nın 1 milyon katalog dağıtarak tanıtımını yaptığı mağazasının açılışında büyük izdiham yaşandı. Onbinlerce kişi sabahın erken saatlerinde mağaza önünde kuyruğa girerek IKEA'yı ilk gün ziyaret etti

Dünya genelinde franchise sistemiyle mağazalar açan IKEA, Türkiye'ye MAYA Holding AŞ.'nin ana hissedarı olduğu MAPA Mobilya ve Aksesuar A.Ş. ile gerçekleştirdiği iş ortaklığıyla geldi. Ümraniye'deki IKEA, Türkiye'nin ilk, dünyadaki 213'ncü mağazası olma özelliğini taşıyor. 6 bin 500 farklı ürünün sergilendiği IKEAda mobilyadan ev aksesuarına, mutfak ve banyo malzemesinden muma kadar yok yok...

Ancak IKEA, Türkiye'ye farklı bir alışveriş anlayışı daha getiriyor. "Self servis mobilya hizmeti." Nedir self servis mobilya hizmeti? Mağaza içindeki 53 kurulu oda ve 4 farklı küçük evde beğendiğiniz ürünü seçiyorsunuz, ürünün üzerinde yazan kodu not ediyorsunuz, ardından depoya inip istediğiniz ürünü alıyorsunuz. Ayrıca IKEA'da modüler sistem mobilya anlayışı hakim. Yani bir kitaplık mı beğendiniz? Onun parçalarını bir kutu içinde alıyorsunuz, evde kendiniz montajını yapıyorsunuz. Eğer montajı ben yapamam diyorsanız, o da sorun değil; IKEAnın montaj ekibi emrinizde.

Bütün satmıyor musunuz?
Bu kısa bilgilendirmeden sonra açılışa dönelim. IKEAya İstanbullular'ın ilgisi büyüktü. Ziyaretçiler sabahın erken saatlerinde mağaza önüne gelerek uzun kuyruklar oluşturdu. IKEA ise kuyruktakilere kola ikramı yaptı. Ziyaretçiler açılış töreni sonrası 10.00'da içeri alınmaya başlandı. Hemen IKEA torbasını kapanlar 30 bin metrekarelik mağazayı dip köşe dolaşmaya başladı. Biz daha ne olduğunu anlayamadan kimi müşteriler IKEA'nın çalışma prensiplerini hemen kapmıştı. Ellerinde kalem, kağıt ve mezura ile ölçü almaya, ürünlerin kodlarını yazmaya başlamışlardı. Kimi müşteriler ise görevlilerden sık sık yardım istiyordu:

* Hanım kızım, şimdi ben bu koltuk takımını beğendim, alıp gidemiyor muyum?

* Hayır efendim, ürünün üzerinde yazan kodu not edin, depodan bunun parçaları var, onları alacaksınız.

* Bütün halde satmıyor musunuz?

* Hayır efendim, parça parça alıyorsunuz. Montajını kendiniz yapıyorsunuz. Ama isterseniz biz de yaptırabiliriz.

* Kızım, siz bana şu takımı verseniz, hazır sizin montajcılarınız da varmış. Onlara bir tane daha yaparlar çabucak...

Bu tür sohbetler de uzayıp gidiyordu.

Montajlayamam diyorsanız IKEA gelip montajlıyor
IKEA'dan aldığınız ürünün montajını kendiniz yapıyorsunuz. Ama montaj yapamam diyorsanız, IKEA montaj ekibi size yardımcı oluyor. Montaj fiyatı ise faturanın yüzde 10'u kadar tutuyor. Yani 250 YTL'ye aldığınız bir masanın montajı için de 25 YTL ödüyorsunuz. Servis için ise İstanbul 4 bölgeye ayrılmış.

* 1. Bölge 30 milyon: Üsküdar, Ümraniye, Maltepe, Kadıköy.

* 2. Bölge 40 milyon: Kağıthane, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Beykoz, Sultanbeyli, Kartal, Pendik, Tuzla.

* 3. Bölge 50 milyon: Zeytinburnu, Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Fatih, Eminönü, Göngören, Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, K. Çekmece, Eyüp, G.Osmanpaşa, Kemerburgaz, Şişli, Sarıyer.

* 4. Bölge 60 milyon: Gürpınar, Esenyurt, B. Çekmece, Hadımköy, Arnavutköy.

IKEA'yı gezenler ne dedi?
İsveç'teki gelinime mesajla bildirdim
* Mehtap Yılmaz (49- emekli): Gelinimiz İsveçli, o yüzden her yıl İsveç'e gidiyorum. IKEA mağazaları bana yabancı değil. Ürünlerini çok beğeniyorum. Bütçemize uygun mobilya, aksesuar bulmak çok kolay. Montajda da söylenildiği gibi hiçbir zorlukla karşılaşılmıyor. IKEA'nın İstanbul'da açılmasından son derece mutlu oldum, gelinimize mesaj bile çektim.

Düğün yapmak için açılışı beklediler
* Hale Akaktan (49- Ev hanımı): Bayıldım... O küçücük aksesuarlar, koltuk takımları, çeşit çeşit masalar. Hepsi modern. Evini baştan yaratabilirsin buradaki ürünlerle. Özellikle gençler çok şanslı. Bir yakınım var, evlenmek için IKEA'nm açılışını bekliyordu. Düğün tarihine ona göre belirlediler. Bütün eşyalarını buradan alacaklar.

Montajlamak ayrı bir keyif
* Erdoğan Akgül (39- Serbest meslek): 899 YTL'ye koltuk taktmı ve 199 YTL'ye de yemek masası aldım. İşçilik çok güzel. Ayrıca aldığınız malı kendinizin montajlaması ayrı bir keyif. Yaratıcılığımızı geliştirir. Aynı büyüklerimiz gibi. Eskiden hazır mobilyalar mı
vardı? İnsanlar kendileri yapardı. IKEA'da hazır yemek yok, yemeği kendiniz pişirip yiyorsunuz.

Modernlik isteyenlere
* Selin Erten (26 - ekonomist): IKEA'daki ürünler klasik tarzın çok dışında. Evini modern tarzda döşemek isteyenler için seçenek çok fazla. Belki aldığımız mobilyanın montajını yapmaya alışkın değiliz ama kısa sürede bu satış stratejisine de ayak uydururuz. Fiyatlar bir kere çok uygun. Bugün için planlarımda kitaplık, kanepe ve küçük ev aksesuarları almak var.

Modokolu mobilyacılar: Açılış çok mu kalabalıktı?
IKEA'nın açılışından en çok etkileneceklerin başında Ümraniye Modoko'daki mobilyacılar geliyor. Uzaktan uzağa onlar da mağaza hakkında bilgi topluyor, hangi ürün kaça satılıyor pür dikkat takip ediyorlardı. Biz de IKEA'nın birkaç kilometre uzağındaki bu mobilyacılar çarşısına gittik. Motif Mobilya'nın sahibi Hüseyin Güney IKEA'nın açılışına gidemediğini söylüyor ama merakını da gizlemiyor: "Çok kalabalıkmış doğru mu? Kalabalaktır tabii. Bizi etkiler ama ne kadar etkiler bilemem. Bizde nakliye, montaj bedava. Onlarda ücretliymiş." Adres mobilyanın sahibi Perihan Eryiğit ise ilk fırsatta IKEA'yı gezeceğini söylüyor: "Yeni gelişmeleri görmek zorundayız."

IKEA'dan bazı fiyatlar
Karlanda üçlü kanepe.........679,95 YTL
Steneby yer lambası ..........69,95 YTL
Billy/Benno kitaplık...........359,85 YTL
Fotö Puf....................129,95 YTL
Klippan 2'li kanepe...........299,95 YTL
Lack sepha ..................19,95 YTL
Futon koltuk................149,95 YTL
Beddinge yataklı kanepe......379,95 YTL
Lunna dönen koltuk..........199,95 YTL
Vitebro sepha.................9,95 YTL
Aftonstund masa lambası.......24,95 YTL
Uzaktan kumanda taşıyıcısı......9,95 YTL

Haberin Devamı