Gazete Vatan Logo

İçerideki öğrenciye gardiyan dayağı

'10-15 gardiyan tekme tokat dövdüler'

CHP’li Aygün Kırıkkale’de tutuklu bulunan Erkin Kocaman’ı ziyaret etti. Aygün raporunda “Erkin’in bağırarak protestolarını sürdürmesi üzerine 10-15 gardiyan yere devirmiş, tekme-tokat, yumrukla darp etmiştir” dedi.

Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ne giderek, tutuklu öğrenci Erkin Kocaman’la görüşen CHP’li Hüseyin Aygün, görüşmeyle ilgili rapor hazırladı. Aygün, Adalet Bakanı Ergin ile TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na da başvurarak, “cezaevinde araştırma yapılmasını” istedi. Aygün’ün cezaevi görüşmesinden sonra hazırladığı rapor özetle şöyle:

- NEFRET: Kırıkkale F Tipi Hapishanesi, Kırıkkale Hacılar bölgesinde olup, deyim uygunsa ‘Allahın unuttuğu yer’dedir. Bu kadar uzağa F Tipi Hapishane kurulması, ancak devletin siyasi tutuklulara duyduğu sınırsız nefretin derecesini gösterebilir. Zira hapishane, Kırıkkale merkeze dahi 25 km. mesafede olup, ailelerin yakınlarını ziyaret etmesi sadece bu mesafe nedeniyle caydırıcıdır.

- DÜŞMAN CEZA HUKUKU: Saldırıya uğrayan Erkin’in revire çıkma isteği reddedilmiştir. Yaraları halen taze olan, gözü patlamış, alnı ve şakaklarında çürükler; sırtında darp izleri olan bir insanın revire çıkmasına bile izin verilmiyorsa, orada artık sadece ‘düşman ceza hukuku’ vardır.

- TEKME TOKAT DÖVDÜLER: Erkin avukatı Eylem Hakverdi ile görüşmeye çağrıldığı yerin bir cam fanus olduğunu görünce burada yapılacak görüşmeyi reddetmiştir. Kısaca ‘Biz siyasi tutukluyuz, seyirlik nesne olamayız, ayrıca konuşmalarımız dışarıdan duyulabiliyor, bu koşullarda görüşme olmaz’ diye itirazlarını bildirmiştir. Erkin’in bağırarak protestolarını sürdürmesi üzerine yaklaşık 10-15 gardiyan birden onu yere devirmiş, tekme-tokat, yumruk ile darp etmiştir. Sonra ‘Süngerli Oda’ adlı bir yere atılarak, soyulmuş ve tam 4,5 saat tecrit altında tutulmuştur. Ben gördüğümde aradan 24 saatten fazla bir zaman geçmişti ve Erkin’ün tüm bedeninde işkence izleri duruyordu.

- CAMLI ODA: Sincan ve Kırıkkale’de başlayan cam fanus odada avukat tutuklu görüşmesi Türkiye için ‘yeni’ bir adımdır. Öcalan’ın yargılandığı İmralı Mahkemesinde ilk kez görülen camlı bölmenin avukat-tutuklu görüşmeleri için de oluşturulması tartışmalara ve Erkin Kocaman örneğinde olduğu gibi itirazlara yol açmaktadır. Konuşmaların dışarıdaki başka kimselerce duyulmaması koşuluyla bu odanın varlığının insan haklarını ve savunma hakkını olumsuz etkilemeyeceği kanaatindeyiz.

- HERKES DÜŞEBİLİR: Türkiye’de hapishanenin ‘cezanın infazı’ dışında buna başka cezaların da eklendiği mekânlar durumunda olduğunu kanıtlamaktadır. Bu rapor Kırıkkale’de 1 günlük gözlemlerin ürünüdür. İçeride yatan ve terörle hiçbir ilgisi olmayan binlerce düşünce suçlusunun hak, özgürlük, adalet mücadelesine ve dışarıdaki bizlerin içeriyi anlama ve duyarlılaşması sürecine bir katkı olmasını umarız. Herkes birgün cezaevine düşebilir.

Yabancı uyruklu 1066 tutuklu var

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’deki ceza ve infaz kurumlarında yabancı uyruklu bin 66 tutuklu ve bin 65 hükümlü olduğunu bildirdi. Ergin, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın ceza ve infaz kurumlarındaki yabancı uyruklu mahkumlar ile ilgili soru önergesini yanıtladı. 2012 yılından itibaren 6 hükümlünün cezalarının geri kalanının infazı için ülkelerine nakledildiğini belirten Ergin, 2 Mayıs 2013 tarihi itibariyle Türkiye’deki ceza ve infaz kurumlarında bin 66 tutuklu, bin 65 hükümlü; uyruğu olmayan 17 tutuklu ve 28 hükümlü; çifte vatandaşlığı olan 14 tutuklu ve 32 hükümlünün barındırıldığını açıkladı.

Haberin Devamı