Gazete Vatan Logo

Hâlâ ‘gazilik’ bekliyorlar!

Nuran Evin ile Gülcan Olgaç, verilen sözler tutulmadı

PKK’nın Siirt’te sivillere yönelik terör saldırısında ağır yaralanan genç kızlardan Nuran Evin ile Gülcan Olgaç, verilen sözlere rağmen iki yıldır ne gazilik unvanı ne de gazilik maaşı alabildi...

Siirt’de PKK’nın 21 Eylül 2011 tarihinde sivillere yönelik gerçekleştirdiği terör saldırısında ağır yaralanan genç kızlardan Nuran Evin olaydan sonra yatağa mahkum oldu, arkadaşı Gülcan Olgaç’ın ise GATA’da gördüğü tedavi sonrasında bir bacağı kesildi, genç kıza protez bacak takıldı. Saldırıda iki ablasını kaybeden 19 yaşındaki Nuran Evin ile yine aynı saldırıda kız kardeşini kaybeden Gülcan Olgaç, aradan geçen 2 yıl içinde devlet nazarında henüz sivil gazi ünvanını kazanamadı. Nuran Evin GATA’daki tedavisinin ardından İstanbul’daki ablasının yanına yerleşti, arkadaşı Gülcan Olgaç ise protez bacağıyla yeniden işe başlamak zorunda kaldı.

‘Sözler tutulmadı’

Sivil Şehit Yasası kapsamında en genç gazi olan 19 yaşındaki Nuran Evin de gazi maaşı bekleyen terör mağdurlarından: “İstanbul’daki tedavim bitti, şimdi GATA’da devam ediyorum tedavime. Ama eskisine göre daha kötüyüm. Yatağa bağlı yaşıyorum. Belirli aralıklarla GATA’ya gidiyorum, 45 dakika fizik tedavi görüyorum. Daha sıkı bir tedaviye ihtiyacım var. Bunun için de güç, para gerekli. Olayda ablalarımı kaybettim, ağır yaralandım. Belden aşağım tutmuyor. Buna rağmen ne gazi ünvanı aldım, Ne de gazi maaşı. Bizler sivil terör mağdurlarıyız. Olayda yaralanan ve bir bacağını kaybeden kader arkadaşım Gülcan Olgaç’la sık sık görüşüyorum telefonda. Protez bacak takıldı, yeniden işe başlamak zorunda kaldı. Çünkü o da devletten maaş alamıyor. Bütün başvurularımızı, evraklarımızı tamamlamamıza rağmen bir cevap alamadık. Siirt Valiliği’ne gittik, sivil şehit yasasından yararlanamayacağımı söylediler, sonra ise ‘yararlanacaksın’ dediler. Ama hiçbir dönüş yok. Sayın Fatma Şahin’den yardım istiyorum. Hastane masraflarımızı halen biz ödüyoruz, bana verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı”

Protez takıldıktan sonra işe başladı

Gülcan Olgaç’a protez bacak takıldı. İşe başlamak zorunda kalan Olgaç ile arkadaşı Nuran Evin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den yardım istiyorlar.

Erdoğan ‘Gazi’ diye anmıştı

Başbakan Tayyip Erdoğan, 8 Mart’da Siirt’de düzenlenen etkinlikte Nuran ile yakından ilgilenmişti. Erdoğan, geçen mart ayındaki AK Parti grup toplantısında iki genç kızı, “Gazi Nuran, gazi Gülcan” sözleriyle anmıştı.


Evlendiği için maaş alamadı

Bingöl’de 29 Ekim 2011’de çocuklarını korumak için canlı bombanın önüne atlayarak kendini siper eden 34 yaşındaki Hatice Belgin’in eşi Kadri Belgin ise olaydan sonra resmi evlilik yaptığı için sivil şehit yasasından yararlanamadı: “Ben eşimi kaybettikten sonra tekrar evlenmek zorunda kaldım, 3 çocuğum için. Resmi evlilik yaptığım için sivil şehit yasasından yararlanamadım. Ancak yasanın farklı bir maddesinden yararlandım, Devlet Su İşleri’nde işe alındım. Eşim vefat ettikten sonra emekli maaşı çocuklarıma verildi. Bundan dolayı terör mağduru olarak sivil şehit maaşı almadık.”

Haberin Devamı