Gazete Vatan Logo

Gurbetçi oy kullanamadı

Köşk seçiminde yurt dışında oy kullanma sona erdi. 2 milyon 783 bin seçmenden sadece 232 bini oy kullandı. Gümrüklerde oylama sürüyor. Başbakan Yardımcısı İşler: “Toplamda 500 bini bulur”

Yurt dışındaki 2 milyon 783 bin 660 seçmen için 54 ülke 103 temsilcilikte cumhurbaşkanlığı seçimi için kurulan sandıklar kapatıldı. Seçim takvimine göre, yurt dışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin belirlediği günde oy kullandı. Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos‘a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

Sayım 10 Ağustos’ta

Kullanılan oylar Türkiye’ye gönderilmeye başlandı. Oyların taşınması için Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerdeki oylar için farklı yöntemler uygulanıyor. Avrupa dışındaki temsilciliklerdeki oylar diplomatik kurye yöntemiyle temsilciliklerden toplanarak İstanbul’a getiriliyor. Avrupa’daki temsilciliklerde kullanılan oylar ise kiralanan 2 özel uçakla toplanarak, Ankara’ya ulaştırılacak. Oylar, Ankara’da oluşturulan Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’nda saklanacak. Uçakta, Oy Torbaları Nakil Komisyonu ile ayrıca Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilecek bir diplomatik kurye ve yanında yeteri kada personel ile Yüksek Seçim Kurulu’nca görevlendirilecek yeteri kadar personel bulunacak. Oyların sayımı Türkiye’deki oy verme günü olan 10 Ağustos’ta yapılacak.

Haberin Devamı

İşler, YSK’yı eleştirdi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, YSK’nın cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında oy kullanımıyla ilgili randevu sistemini katı bir şekilde uyguladığını ve bu durumun yurt dışından katılımı azalttığını söyledi. İşler, yurt dışında katılımın az olmasında seçimlerin yaz dönemine gelmesinin de etkili olduğunu dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, şunları söyledi:

“Çoğu vatandaşımız yaz tatilini Türkiye’de geçiriyor veya başka yerlere gidiyor. Dolayısıyla beklediğimiz oranı yakalayamadık ama bu yurt dışında kullanılan oy sayısı. Kesin rakamı söylüyorum, 232 bin vatandaşımız yurt dışında oy kullandı. Gümrük kapılarında da oy kullanma işlemi devam ediyor. Malumunuz 26 Temmuz’da başladı, 10 Ağustos’a kadar sürecek. Gümrük kapılarındaki sabah itibarıyla rakam da 152 bine çıktı. Dün (önceki) akşamki rakam 140 bindi. Daha önümüzde bir haftaya yakın bir zaman var. Ben bu sayının artacağını düşünüyorum. Benim beklentim genelde 500 bine yakın, 450-500 bin civarında herhalde bir yurt dışı ve gümrük kapılarında oy kullanılmış olacak. 2011 seçimlerindeki sayı 122 bin. 3,5 katı bir artış söz konusu olacak ve bu da totalde toplam yurt dışındaki seçmenin yüzde 17-18 civarında.”

Haberin Devamı

Almanya’da ‘bölge’ sorunu

1.4 milyon Türk seçmenin bulunduğu Almanya’daki sorunu Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosu Alattin Temür şöyle izah etti: “Alman makamları 7 bölge için izin verdi. Belli sayıdaki vatandaşları belli bölgelere toplama zorunluluğu doğdu. Düsseldorf ve Köln çevresinde kağıt üzerinde 260 bin seçmen bulunuyor. Bu, günlük ortalama 65 bin seçmenin oy vermesi demek. Bunu düzenlemek gerekiyordu ve YSK da randevu sistemiyle çözüm buldu.”

Haberin Devamı