Gazete Vatan Logo

'Gölcük gibi İstanbul depremi de bağıra bağıra geliyor'

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depreminin iki parçalı olacağını söyledi

Prof.Dr. Ercan, "Bunun bir tanesi 6 ile 6.5 arasında deprem Sivriada, Bakırköy ve Küçükçekmece üçgeni içersinde, diğer deprem ise Marmara Ereğlisi yönünde 7 ile 7.2 arasında olacaktır" dedi. "Gölcük Depremi bağıra bağıra geldi. İstanbul depremi de bağıra bağıra geliyor" diyen Prof.Dr. Ercan, bunun belirtilerinin de 2007 yılından itibaren Sakarya Çukuru'nda öncü depremlerle görüleceğini söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşterilen toplantıya Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof.Dr. Selçuk Tokel, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri'nden Doç.Dr. Serdar Özalaybey ve Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden Şevket Özden ve Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi'nden Jeofizik Kurum Başkanı Prof.Dr. Kerim Kerimov, Japonya Uluslararası Jeofizik Eğitim ve İşbirliği İkinci Başkanı Yoshikato Nokohara da katıldı.

Toplantıda, Türkiye'deki deprem kuşakları ve 17 Ağustos Marmara Depremi ile bunun doğurduğu sonuçlar tartışılırken, Prof.Dr. Ahmet Ercan ise çarpıcı açıklama ve değerlendirmelerde bulundu. Prof. Ahmet Ercan şunları söyledi:

İKİ BÖLÜM HALİNDE OLACAK
"Gölcük depremi bağıra bağıra geldi. İstanbul bağıra bağıra geliyor. İlk kez enerji hesaplarından çıkan sonucu Kocaeli'de açıklıyorum. Depremin nerede olacağını biliyoruz. İstanbul'da iki deprem olacaktır. Buradaki kabuk yapısında görüldüğü gibi tek parça kırılma olasılığı yoktur. 7.5 büyüklüğünde İstanbul'da deprem olsaydı, ki bunun olasılığı yok denecek kadar azdır. Büyük bir kıyımla karşı karşıya kalırdık. Bunun bir tanesi 6 ile 6.5 arasında deprem Sivriada, Bakırköy ve Küçükçekmece üçgeni içersinde, diğer deprem ise Marmara Ereğlisi yönünde 7 ile 7.2 arasında olacaktır. Bunlar ardaşık olarak olacaktır. Gölcük ve Düzce depremi gibi ay farkı ile olacaktır. Ya da bir kaç yıl farkla olacaktır.

2007'DE SAKARYA ÇUKURUNDA ÖNCÜLER OLACAK
Sakarya Çukuru içinde artık deprem çıtırtılarını 2007'den başlamak üzere duyacağız. Bu çıtırtılar 1 ile 5 arasında değişebilir. Bunlar uyarıcı depremler niteliğindedir. Bu bölgede kurulacak jeofizik ağ ile depremlerin nerelerde yoğunlaştığını bulmamız gerekiyor. Bu bölge 2015 ile 2032 ve 2035 arasında bir deprem hırçını yaşayacaktır. Yıkıcı güçte 6 ile 7.3 arasında bekleniyor. Bu depremlerin de yaşanması için 45 atom bombası gücü birikmesi gerekiyor.

KOCAELİ'Nİ DE ETKİLER
1894-1912 depremi Kocaeli'ni nasıl etkilediyse aynı şekilde etkileyecek. 6.3 şiddetindeki depremin Kocaeli'nde yapacağı yıkıcı güç 9 olur. Deprem aşağı yukarı 45 atom bombasına denk güçte olacak. Son Gölcük depremi 90 atom bombası gücünde enerji boşaltmıştı. Gölcük'te yapmış olduğu yıkım etkisi 11'di. Kocaeli'nin dağlık kesimlerinde ise 5-6 civarındaydı.

YORULMUŞ BİNALARA DİKKAT
6.3'lük deprem İstanbul'daki 45 atom bombasına denk gelir. Kocaeli'nde ise 10-15 atom bombasına denk gelen enerji gücü olacaktır. Yıkım gücü de 9 olur. Daha önceden yorulmuş olan mikro kırıkların gelişmiş olduğu yapılarda göçmeler olabilir. Daha önce `Benim yapım yıkılmadı' diyenler güvenmesinler. En çok etkilenecek yapılar ovalardaki yapılardır. Uzun ekseni Kuzey-Güney olan daha etkilenecektir. Vuruş Doğu-Batı doğrultusundan gelecektir."

AZERİ BİLAMADAMI: '3-3,5 SAAT ÖNCEDEN BİLMEK MÜMKÜN'
Azerbaycan'dan gelen Bakü Devlet Üniversitesi'nden Prof.Dr. Kerim Kerimov ise, depremleri minimum 3-3.5 saat önceden bilmenin mümkün olduğunu söyledi. Prof.Dr. Kerimov'un iddiası ise şöyle:

"Deprem ne zaman olacak ve nerde olacak, bununla ilgili uluslararası patent aldık. Azarbeycan ve çevresinde olan 27 depremi araştırdık. Depremi ortalam 4-5 saat önce nerde olacak ve ne zaman olacağını bilmek mümkün. Minimum da 3 ile 3.5 saat arasında bilinebilir. Şu ana kadar tespit ettik ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ortaya çıkan neticeleri de Türkiye'nin kullanmasını istiyoruz. İstasyon kurularak 600-700 kilometrede zelzelerin nerede olucağını ve kuvveti tespit edilebilir. Minumum 3.5 saat içersinde nerde olacağını söylüyoruz. Bu dünyada olmayan bir şey."

Haberin Devamı