Gazete Vatan Logo

Göktürk Alfabesi Harfleri Nelerdir? Göktürk Alfabesi Harflerinin Özellikleri Ve Anlamları...

Bu alfabe Göktürklere ait olan ancak Orhun alfabeleri olarak bilinmektedir. Türk ailesinin ilk kullandığı ve adı geçen alfabenin adı olarak bahsedilmektedir. Bunların arasında en tanınmışları ise Türk yazıtları olan Orhun Vadisi'nde bulunan Venisey bölgesindeki yazıtlar olmaktadır.

Göktürk Alfabesi Harfleri Nelerdir? Göktürk Alfabesi Harflerinin Özellikleri Ve Anlamları...

Göktürk Alfabesi Harfleri Nelerdir?

Türklerin kullandığı olarak bilinen ilk yazısal sistem olarak bilinmektedir. Göktürkler Orhunlara yönelik yazıtlarda bu alfabeleri kullanmaktadır. Harfleri ve özellikleri çok farklı olduğu için her birinde farklı bir anlam taşınmaktadır. Göktürk alfabeleri sakalar, Hunlar, Uygurlar, Kırgızlar, sekerler ve Göktürkler tarafından kullanılmaktadır. Alfabenin her birinin farklı anlamı ve özellikleri bulunmaktadır.

Bu alfabenin en önemli özelliklerinden biri o döneme ait tüm yazıtların dönüştürülmesini sağlamış olması olmaktadır. Türk milleti bu isimlerle birlikte alfabelerin farklı harflerini tanımlayarak bu zamanlara kadar getirmektedir. Farklı birçok coğrafya ile birlikte göç ederek birden çok bölgeye devletler kurulmuştur. Ancak bu süreçlerde kullanılmış olacak olan harflerin önemi çok büyük olmaktadır.

Günümüze kadar yaklaşık olarak 5 farklı alfabeler bu zamana kadar gelmiştir. Ancak bunların sadece iki tanesi kişilerin kendi dillerinden oluşturulmuştur. Bunların arasında Göktürk alfabesinin yeri çok büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü bu alfabeler birden farklı birçok yazıtta geçmektedir. Bu harflerin birbirinden farklı birden çok özelliği bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Göktürk alfabeleri günümüze kadar ulaşan bilen tek ve sayılı alfabeler arasında yerini almaktadır. Özellikle Türk tarihinde belge niteliği görevi görmektedir. Bu harfler 38 harften oluşmaktadır. Sesli harflerin noktalı ya da noktasızları birbirinden kesinlikle ayrılmamaktadır.

Göktürk alfabeleri sağdan sola olabilecek şekilde ya da yukarıdan aşağı doğru olabilecek şekilde yapılmaktadır. Bu alfabelerin konu aldığı birçok eser bulunmaktadır. Bu eserlerin her biri farklı bir anlam ifade etmektedir.

Göktürk Alfabesi Harflerinin Özellikleri ve Anlamları...

Bu alfabedeki bilim adamlarının farklı görüşleri ve birbirinden ayrı teoremleri bulunmaktadır. Özellikle bazen araştırmalar yapılırken Göktürk alfabelerin kökenlerini farklı birçok medeniyeti anlattığı görülmektedir. Bu alfabelerin Türklere has oldu ve onlara ait oldu Danimarkalı bir bilimci tarafından açıklanmaktadır.

Haberin Devamı

Göktürk alfabelerinin içerisinde harf simgesi olarak iki harfin bulunduğu bilinmektedir. Bu harfler sesli veya sessiz olmak üzere iki çeşit olarak sınıflandırılmaktadır. Eğer harflerin arasında bir boşluk bırakılacaksa bu genellikle iki nokta olarak belirtilmektedir. Bu noktalama işaretleri ile birlikte yazılar oldukça belirginlik kazanmaktadır. 

Günümüzde bu harflerin en önemli kalıntılarından biri Göktürk alfabelerinden oluşan Dikili yazıtlar olmaktadır. Bu yazıtlar büyük ve geniş çaplı anlamlar ifade etmektedir. Birçok dil bilimiyle uğraşan kişiler yazıtları tek tek incelemektedir. Bunların yanında 26 adet sessiz harften oluşmaktadır.

Bunların dışında ise 8'i birleşik olmak üzere toplamında 38 harf bulunmaktadır. En iyi şekilde harfler arasında bulunan bu alfabenin dünya genelinde bilindiği ve araştırıldığı görülmektedir. Bu anlamda kullanılan bu yazıtlar herkes tarafından beğenilip merak edilmektedir.