Gazete Vatan Logo

‘Gelin birlikte dans edelim’

Demirtaş’ın ‘Yeni Yaşam Çağrısı’

‘Gelin birlikte dans edelim’

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ‘Yeni Yaşam Çağrısı’ dediği yol haritasını açıkladı. Demirtaş “Biz ağaçtan devrim yapanlarız. Yeni bir yaşam için birlikte dans edelim” diye konuştu.

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, yol haritasını dün İstanbul Şişli’deki Kent Kültür Merkezi’nde açıkladı. Demirtaş zaman zaman esprileri zaman zaman da sorulara verdiği cevaplarla alkış aldı. ‘Yeni Yaşam Çağrısı’ adını verdiği vizyon belgesini okumadan önce kısa bir konuşma yapan Demirtaş, şunları söyledi: “Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı, sokakta halkın yanında, halkla beraber olandır. Bunun anlamı; beraber yönetmek, yönetimi ortaklaştırmaktır. Yönetilmeyi değil, beraber eylemeyi gerçek kılacak bu irade kişilere değil, halklara kazandıracaktır. Yeni yaşam; etnik, dinsel, cinsel ve sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın, iktidar sahibi olmayanın, güçsüz kılınanın yanında yeşerecektir.”

Kadın aday yok

“Bu seçimin adına demokratik bir seçim demedik, demeyeceğiz” diyen Demirtaş şöyle devam etti: “Halk tarafından seçilmesi tek başına demokratik olmasına yetmiyor. Kadın aday yok. AKP’nin adayını bir kişi belirledi. Çatı adayı yüzde yüz artışla 2 kişi belirledi. Hazine’den yardım alamayanlar var. Şu ana kadar Ekmel beyin bize gönderdiği 1000 TL’yi bir kenara bırakırsak... Kampanyamıza inanılmaz bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bu bizim için çok daha kıymetli.” Rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ‘Ekmeli’ sloganına gönderme yapan Demirtaş, “Yeni yaşamın bütün tohumlarını ülkenin her yerine ekmek demiyorum, bırakmalıyız” dedi. Bu sözler salondakileri güldürdü. Gezi’ye değinen Demirtaş, “Ağaca baktığında sadece odun gören anlayışa karşı biz ağaca baktığında huzur bulan anlayışız. Ağaçtan kereste yapabilenlere karşı ağaçtan devrim yapanlarız. Yeni bir yaşam için birlikte dans edelim Türkiye diyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Seçim şarkısı Kardeş Türküler’den

Demirtaş’ın seçim sloganı ‘Bir Cumhurbaşkanı Düşünün’ başlığını taşıyor. Bu başlık altında Demirtaş’ın özellikleri sıralanıyor. Deminrtaş’ın sloganları şöyle: ‘Bir Cumhurbaşkanı düşünün bağlamadan başka bir şey çalmıyor’. Bir Cumhurbaşkanı düşünün Demokratik Değişim , Barışçı Türkiye.Bir Cumhurbaşkanı Düşünün Ayrımcılık yapmıyor. Birleştiriyor, barıştırıyor. Demirtaş’ın ‘Gel Demirtaş’ ismini taşıyan ve Kardeş Türküler’in Türkçe seslendirdiği seçim şarkısında da “Artık yeni şeyler söylemek lazım. Amman aman bıktık valla, zamanı geldi, artık yetti. Gel Demirtaş, Demirtaş” deniyor.

Haberin Devamı

Berkin Elvan’ın annesine alkış

Demirtaş, salonda Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan’ın da olduğunu söyledi ve “Acısı meydanlarda yuhalatılmış bir anayı Berkin Elvan’ın anasını alkışlatmak istiyorum” dedi. Davetliler de uzun süre alkışladı. Destek için gelenler arasında Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya da vardı. Demirtaş, “Bu anneler her zaman kardeşlik, barış mesajı verdi” dedi. Yazarlar Yaşar Kemal ve Adalet Ağaoğlu’nun da destek mesajları okundu.

Gezi Parkı’nda poz

Demirtaş’ın seçim çalışmalarında kullanacağı fotoğraflar da basınla paylaşıldı. Dikkat çekenlerden biri Demirtaş’ın Gezi Parkı’nda bir bankta otururken çekilen fotoğrafı oldu. Demirtaş amatör olarak bağlama çalıp türkü söylüyor.

Haberin Devamı

‘Seçilirsem Allah Erdoğan’a yardım etsin’

Demirtaş, konuşmasının ardından “ Kızmayacağız, bağırmayacağız, azarlamayacağız” dedi, soruları yanıtladı:

Kesişene ‘paralel’ denmez: (Paralel yapı sorusu) Evrenin herhangi bir yerinde kesişen herhangi bir çizgiye paralel denmez. Bir kişi ‘cemaat gönüllüsüdür’ diye suçlanamaz. Suç işleyip işlemediğine bakılacak. KCK operasyonları sırasında henüz öküz ölmemiş, ortaklık bozulmamıştı.

Yüzde 50+1: Mütevazı bir adayım. Yüzde 50 artı 1 alayım. Yeter diyorum.

Rejimi biz değiştirelim: ‘Rejim değişmesin diye değil rejimi biz değiştirelim diye’ aday olduğunu söyledi.

Bayrak mesajı: (Salonda Türk bayrağı bulunmadığını ve seçilirse Türk bayrağıyla poz verip vermeyeceği sorusu): “Türkiye Cumhuriyeti bayrağı hepimizi temsil eder. Biliyorsunuz, bu bayrak birçok suçu, günahı örtmek için de kullanıldı. Bayrağa en büyük hakaret budur.

Haberin Devamı

Demokrasiye alışacak (Seçilirseniz Erdoğan’la nasıl çalışacaksınız?)Ben cumhurbaşkanı olur ve Başbakan da Erdoğan olursa Allah ona yardım etsin. Demokrasiye, çoğulculuğa alışacak. Öyle toplantılarda ‘kalk gidiyoruz’ diyemeyecek.

Çekilmeyeceğiz: (İkinci tur) Beni destekleyen kimse ‘İkinci turda bunu destekle’ diye oy vermiyor. Çekilmeyeceğiz kimse lehine. Bir de üstüne koltuk kazanırsak yok demeyeceğiz.

Zorunlu din dersi kaldırılmalı

Demirtaş ‘Yeni Yaşam Çağrısı’ belgesini açıklarken şunları söyledi:

- Bizim çizgimiz, ‘en iyi hükümet en az hükmedendir’ şiarına inanıyor, devletin küçüldüğü, yurttaşın büyüdüğü bir sistemi hedefliyor.

- Anayasa’nın top yekün değiştirilmesi zorunluluktur. MGK, zorunlu askerlik gibi uygulamalar kaldırılmalıdır

- ‘Cumhur Meclisleri’yle siyasetin ve hayatın her alanında gençliğin aktif katılımını sağlayacağız.

- Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır. YÖK kaldırılmalı, üniversitelerin özerklikleri genişletilmelidir.

- ‘Devlet Denetleme’ değil ‘Halk Denetleme Kurulu’ olacak.

- Kürt sorununun çözümü Türkiye’nin demokratikleşmesi ile eşzamanlı yürüyecek bir süreçtir. Bunu sağlayacak irade vardır bizlerde.

- Anadilinde ibadet hakkı tanınmalı. Diyanet kaldırılmalı. Nefret suçlar içeren ayrımcı söylemlere cezai yaptırım getirilmeli.

- Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak temel ilkelerimizden olacaktır.