Gazete Vatan Logo

Gadir Hum bayramı nedir, ne zaman? Gadir Hum bayramında ne yapılır? Gadir-i Hum olayı nedir, anlamı ve yapılacak ibadetler nelerdir?

Gadir Hum Bayramı nedir, Gadir-i Hum olayı nasıl oldu? Gadir Hum Bayramı tarihi yaklaştı. Hazreti Muhammed'in hicretin 10. yılında veda haccı dönüşü Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, her yıl 'Hirise' adı verilen güne özel yemekle kutlanıyor. Peki, Gadir Hum Bayramı ne zaman, hangi gün? Gadir Hum Bayramı gelenekleri nelerdir, Gadir Hum bayramında neler yapılır? İşte Gadir Hum tarihi 2022…

Gadir Hum bayramı nedir, ne zaman? Gadir Hum bayramında ne yapılır? Gadir-i Hum olayı nedir, anlamı ve yapılacak ibadetler nelerdir?

Gadir Hum Bayramı ne zaman, Gadir Hum bayramı nedir? Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı için geri sayım başladı. Ali el-Mûrtezâ’nın Muhammed peygamber tarafından “Velâyet” makâmına atandığına (halef ilan ettiğine) inanılan Gadir Hum günü Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci gününde kutlanır. Peki, Gadir Hum Bayramı nedir, gelenekleri nelerdir, neler yapılır? Gadir Hum bayramı ne zaman?

GADİR HUM BAYRAMI NE ZAMAN?

"Gadir-i Hum Bayramı" Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (SAV)'in Veda Haccı dönüşünde Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak biliniyor. Bu özel gün bu yıl Temmuz ayına denk geliyor.

Gadir-i Hum Bayramı bu yıl 16 Temmuz akşamı başlayıp ve 17 Temmuz 2022 Pazar akşamına kadar devam edecek.

GADİR HUM NEDİR?

"Gadir-i Hum Bayramı" Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (SAV)'in Veda Haccı dönüşünde Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak biliniyor. Ali el-Mûrtezâ’nın Muhammed peygamber tarafından “Velâyet” makâmına atandığına (halef ilan ettiğine) inanılan bu gün, Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci günü “Gadir Hum Bayramı” olarak kutlanıyor.

Haberin Devamı

GADİR HUM BAYRAMINDA NE YAPILIR, GADİR HUM BAYRAMI GELENEKLERİ VE İBADETLERİ NELERDİR?

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu günde sabahın erken saatlerinde türbelere akın eden vatandaşlar buralarda kurban keserek, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu 'Hirise' adı verilen güne özel yemeği hazırlıyor.

Herkesin bir parça katkı sunduğu "Hirisi" başta dar gelirliler olmak üzere vatandaşlara dağıtılır.