Gazete Vatan Logo

Fırtına öncesi sessizlik!

İdlib’e yönelik rejimin olası operasyonunun engellenmesi için diplomasi trafiği devam ederken, uyarılar da art arda geliyor. BM Suriye özel temsilcisi Steffan de Mistura, İdlib’de büyük bir fırtınanın yaklaşmakta olduğunu söyledi ve uyardı: Yaklaşan çatışma, Suriye’nin sınırlarının dışına taşabilir.

Fırtına öncesi sessizlik!

Suriye’deki muhaliflerin son kalesi İdlib’de tansiyon giderek yükseliyor. Suriye rejiminin kontrolü sağladığı bölgelerdeki muhaliflerle yapılan anlaşmalar ile sivillerin gönderildiği kent olan İdlib, Dera’da kontrolü sağlayan Esad rejimi tarafından yeni hedef olarak belirlendi. Zaman zaman havadan ve karadan ateş altına aldığı kentin çevresine askeri yığınak yapan rejim güçleri, 9 Ağustos günü İdlib kırsalına havadan; ‘Suriye Arap Ordusu ile işbirliği sizi militan ve teröristlerin hakimiyetinden kurtaracak, sizin ve ailenizin hayatını koruyacak. Suriye’de diğerlerinin yaptığı gibi siz de yerel uzlaşıya katılın’ yazılı bildiriler atarak operasyonun her an olabileceği mesajını vermişti.

Katliam endişesi

Suriye rejimi tarafından ‘terörist’ ilan edilen çoğunluğu HTŞ üyesi, 100 bin civarında silahlı unsurun bulunduğu İdlib’e yönelik olası operasyon, kentteki 4 milyon sivili de tehdit ediyor. Esad rejimi terörist olarak tanımladığı muhalifleri hedef alacağını duyursa da silahlı güçlerin sivillerin bulunduğu kent merkezinde yer alması, yapılacak operasyonda terörist-sivil ayırımı yapılamayacağı ve bunun da katliama yol açacağı belirtiliyor. Ağır sonuçları olabilecek operasyonun yapılmaması için Astana süreci ile İdlib’de garantör ülke olarak yer alan Türkiye, Rusya ve İran operasyon seçeneği dışındaki çözüm yolları için diplomasi trafiği yürütüyor.

Haberin Devamı

‘10 bin terörist var’

Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Steffan de Mistura’dan da dün İdlib uyarısı geldi. Mistura Türkiye, Rusya ve İran’a İdlib’de büyük bir askeri çatışmayı önlemek için daha fazla zaman verilmesi gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Steffan de Mistura, İdlib’de büyük bir fırtınanın yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu. Mistura yaklaşan çatışmanın, İdlib’in hatta Suriye’nin sınırlarının dışına taşma potansiyeli taşıdığına dikkat çekti. Mistura, Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, İdlib’de yaklaşık 10 bin El Nusra ve El Kaide “teröristi” bulunduğunu hatırlattı.

Koridor açılmalı’

Haberin Devamı

Mistura kimyasal silah kullanımının önlenmesinin hayati önemde olduğuna vurgu yaptı. Hem Suriye hükümetinin hem El Nusra’nın elinde klor gazı bulunduğunu belirtti. Sivillerin İdlib’i terk etmesi için insani koridor açılması çağrısı yaptı. Aynı dakikalarda Kremlin’den de idlib açıklaması geldi. Kremlin “terörist yuvası” olarak nitelediği İdlib’de harekete geçilmemesinin riskli olacağını ifade etti.

Komandolar gitti

Türkiye bir yandan sorunu masada çözmeye çalışırken bir yandan da sınır hattında güvenlik önlemlerini artırmaya başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin Afrin bölgesinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Hatay’da konuşlu komando birliği, dün sabah saatlerinde Suriye sınırındaki birliklere hareket etti. Komando birliğini taşıyan zırhlı araçların, İdlib sınırındaki hudut karakollarına sevk edildiği öğrenildi.

4 milyonun güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından İdlib ve Münbiç’le ilgili önemli açıklamalarda bulundu: Diplomatik, askeri düzeyde gerekli temaslarımızı sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz. Burada kurulan ateşkes düzeninin bozulmadan 3,5-4 milyon insanın güvenliğinin sağlanmasına, insani yardım çalışmalarının aksamadan yürütülmesine ve bu saldırıların durmasına gayret gösteriyoruz. Şoygu ile görüşmemizde gayet yapıcı pozitif karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. İdlib dahil çeşitli konularda görüşlerimizi paylaştık. Umuyorum, diliyorum, önümüzdeki günlerde daha somut adımlar atmak suretiyle İdlib dahil Suriye’nin kuzeyindeki amaçlarımıza ulaşıp bölgenin daha sakin, güvenli olmasını Astana sürecindeki belirlediğimiz esasların eksiksiz ve aksaksız uygulanmasını sağlamak.
Münbiç yavaş da olsa...
Münbiç’le ilgili Türkiye’ye daha önce askeri ve siyasi çok sayıda söz verildiğine işaret eden Hulusi Akar, şöyle konuştu: O sözleri hatırlatarak, bilindiği gibi, bir yol haritası yapıldı. O çerçevede münasebetlerimizi hassas bir şekilde sürdürüyoruz. Verilen sözlerin yerine getirilmesi için onların takipçisi olduğumuzu kendilerine bildiriyoruz. Yavaş da olsa bir ilerleme oluyor. Muhataplarımıza, YPG’nin yani PKK’nın bölgeyi tamamen terk etmesi gerektiği konusunu sürekli hatırlatıyoruz.

Haberin Devamı