Gazete Vatan Logo

Facia ile biten tasnif: 25 şehit!

Afyonkarahisar’da kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Kocatepe sırtlarında bulunan mühimmat deposunda 15 dakika arayla meydana gelen iki p­atlamada 25 asker şehit oldu, dördü asker, sekiz kişi de yaralandı. Genelkurmay, patlamanın nedeninin bilinmediğini açıkladı. Orman Bakanı: El bombası kazası.

Türkiye’yi sarsan patlama Afyonkarahisar’da önceki akşam saat 21.15 sıralarında meydana geldi. İddiaya göre, Kocatepe sırtlarında bulunan Ataköy Mahallesi’ndeki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki igloo tipi mühimmat depolarında er, erbaş ve astsubaylar dört gündür mühimmat tasnifi yapıyordu. 35 deponun bulunduğu cephanelikte sayımın son gecesi olan önceki akşam 2 Nolu depoda el bombalarının tasnif ve sayımı yapılırken bir patlama oldu, ardından binlerce el bombası ve mühimmatın bulunduğu depo infilak etti.

Kentin merkezinin hemen yakınındaki kışlada meydana gelen patlama, çevrede deprem etkisi yarattı. Afyonkarahisarlılar kendilerini dışarıya attı. Cephanelikteki patlamayla birlikte alevler yükseldi. Olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Patlamanın meydana geldiği askeri alana giriş çıkışlar durduruldu. El bombalarının patlamaya devam etmesi üzerine bölgeye sadece ambulanslar alındı.

Saat 21.15’teki büyük patlamadan 15 dakika sonra ikinci bir patlama daha meydana geldi. Patlama sonrasında başlayan yangınamüdahale edilemedi. Bölgeye çevre illerden orman yangın söndürme ekipleriyle, zırhlı birlikler de gönderildi. Saat 24.00 sıralarında patlamanın olduğu depoya bomba imha ekipleri müdahale etti. Yangın 4 saat 45 dakika sonra, 02.00 sıralarında tamamen kontrol altına alındı. Saat 02.00 sıralarında ilk iki patlamaya göre daha küçük çaplı bir patlama daha meydana geldi.

Patlamada yaralanan askerler Hasan Boncuk, Fethi Tuna, Soner Güleçyüz ve Fatih Yüksel ile sivil vatandaşlar Emrah Ulufer, Kevser Dalkılıç ve Sevilay Türk, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yaralılardan Ulufer, Dalkılıç ve Türk tedavilerinin ardından taburcu edildi. Çeşitli yerlerinden yaralanan askerlerden Mustafa Durmaz ve Ramazan Yılmaz da 112 Acil Servis ekiplerince Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne getirildi.

Korkunç gerçek ise sabah saatlerinde ortaya çıktı. Cephanelikte gerçekleşen patlama sonucu 2 astsubay, 2 uzman ve 21 erbaş olmak üzere 25 şehit olduğu öğrenildi. Şehitlerin bedenleri patlamanın etkisiyle parçalanarak1.5 kilometrelik alana yayıldı. Toplanan cesetler, DNA testi yapılması için Ankara’ya gönderildi.

Patlamanın duyulmasının ardından kışladaki görevli askerlerin yakınları da kente akın etti. Çok sayıda aile, nizamiye kapısında içeriden gelecek haberi gözyaşları arasında beklemeye başladı. Sağlık Müdürlüğü’nün kurduğu çadırda asker yakınlarına hemen müdahale edildi. Aileler akşam saatlerinde kışlaya alındı.

Yaralı er: Sabotaj değil

Yaralı olarak hastaneye kaldırılan asker, “Biz cephane istifliyorduk. O esnada patlama oldu. Arkadaşlarım nerede bilmiyorum 30’a yakın arkadaşım vardı” diye konuştu. Yaralı asker, “Patlamanın nedeni sabotaj değildir. Biz cephane istiflediğimiz için ters giden bir olay oldu sanırım onunla ilgili bir durum oldu” dedi.

Başından ve ayağından yaralanan askerlerden Hasan Boncuk ise sabah saatlerinde başladıkları istiflemenin akşam saatlerine kadar sürdüğünü, yatsı namazı için başka bir bölüme geçtiğini, namaz sırasında patlamanın meydana geldiğini ve 40-50 metre kadar savrulduğunu söyledi.

Şehit askerlerin isimleri şöyle:

Astsubay Kıdemli Başçavuş Bedri Narin, Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Döğer, uzman çavuşlar Hüseyin Apaydın ve Cüneyt Akkuş, er ve erbaşlar Ayhan Kurtsu, Kadri Aydın, Fatih Şalgam, Bayram Uluer, Burak Kaplan, Emrah Aral, Emrah Kartal, Hayri Kaya, Emre Yıldırım, Emrah Sandalcı, Mehmet Emre Özer, Hüseyin Gökhan Eriç, Tolga Taşdan, Ahmet Tosun, Burak Umut Gedik, Onur Fikret Dülger, Macit Coşkun, Barış Öztürk, Mehmet Emin Çuğun, Abdullah Tokgöz ve Fatih Ergeç.

Eroğlu: Terörle alakası yok, kaza

Patlamayla ilgili hem sivil hem askeri savcılık soruşturma başlatırken, Genelkurmay Başkanlığı, patlamanın nedeninin bilinmediğini açıkladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise kaza sonucu el bombası patlaması olduğunu söyledi.

Genelkurmay’ın dün sabah saat 08.30’da yaptığı açıklamada, şöyle denildi: “Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı’nda, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askeri personel şehit olmuş, 4 askeri personel hafif şekilde yaralanmıştır.”

Bakan Eroğlu ise, şunları söyledi: ”Olay tamamen bir adet el bombasının kaza neticesinde patlamasıyla, maalesef büyük bir patlama meydana gelmiştir. arkasından yangın meydana geldi. El bombalarının bulunduğu bir cephanelikte tamamen bir tasnif, sayım yapılırken meydana gelen bir kaza, terörle alakası yok, kontrollü nokta. Bir kaza olduğu konusunda kesinlikle mutmainim (inanmak, tatmin olmak).”

“Gece neden tasnif yapılıyor” şeklinde eleştirileri hatırlatılınca da Eroğlu, askeriyede saatin söz konusu olmadığını, acil bir durum olabileceğini, her saat bu işlemlerin yapılabileceğini kaydetti.

Başsavcı: Bazı bombaların fünyesi vardı

Afyon Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, “İlk gittiğimiz sırada kışlaya girmek mümkün değildi. Yangın da çıkmıştı. Çevredeki otluk alanlarda yangın vardı. Patlamamış mühimmat korkusu da vardı. Elektrikler kesilmişti” dedi. Günün ışıması ile birlikte olayın dehşetinin ortaya çıktığını söyleyen Başsavcı Yazar, kışlada ilk incelemelerde bulunan ekibin içinde yer aldı. Patlamanın şiddeti ile bir tek beton parçalarının kaldığını söyleyen Yazar, “Cephanelik askerlerin bulundukları kışlaya 1 kilometre mesafede. Askerler, mühimmat tasnifi için kamyon ile olay yerine getirilmiş. Tasnifin yapıldığı sırada bu patlama meydana gelmiş. Patlamanın etkisi ile askerlerin cesetleri ve oradaki patlamış mühimmat 1.5 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Çok acı bir görüntü vardı” dedi. Olayın neden meydana geldiği konusunda henüz net bir yanıtın olmadığını söyleyen Başsavcı Yazar “Orada ne yaşandığını bilemiyoruz. Konu teknik bir konu. Bazı bombalarınn fünyeleri üzerlerinde bulundu, bazı fünyeler dışarıda bulundu” diye konuştu. Başsavcı Yazar, olayda bir sabotaj ihtimali ile ilgili ise “Dışarıdan bir müdahale olabileceğini düşünmüyorum. Böyle bir müdahale mümkün görünmüyor” dedi.

İstihbarat uyarısı

AFYONKARAHİSAR’da cephanelikte meydana gelen patlamanın bir el bombasından kaynaklandığı öne sürülse de, uzmanlar bunun zor bir ihtimal olduğunu iddia etti. Emniyet birimlerine geçen ay gelen bir istihbarat bilgisi ise kafaların karışmasına neden oldu. 9 Ağustos’da İzmir Foça’da meydana gelen ve 2 askerin şehit olduğu bombalı saldırının bir gün öncesinde, emniyete saldırıyla ilgili bir istihbarat geldiği öğrenildi. MİT’in Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla il emniyet müdürlüklerine gönderdiği istihbarat notunda, PKK’lı 3 teröristin İzmir ve Afyonkarahisar’da bombalı eylemler düzenlemek için görevlendirildiği bilgisi yer alıyordu. Teröristlerin eşkal bilgilerinin de yer aldığı istihbarat notunun ardından İzmir ve Afyon’da terör alarmı verildi.

İglo tipi cephanelik

Yerüstü patlayıcı madde depoları hafif yapılı, iglo tipi (üstü toprakla örtülü), kalın duvarlı ve sağlam depolar olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Orta sınıf korunaklı olarak adlandırılan iglo tipi cephanelikler, birbirinden bağımsız olarak inşa ediliyor. İnfilak riski bulunan depolarda algılama ve söndürme sistemleri de bulunuyor. Bu depolar bir hava saldırısına karşı bile korunaklı olarak inşa ediliyor. Depoda bir patlama meydana geldiğinde, patlama çevredeki diğer depolara sirayet etmeden havaya doğru gerçekleşiyor. Patlamanın meydana geldiği kışlada 30 mühimmat deposu ile 5 araç parçası ve yakıt deposu olmak üzere 35 iglo tipi depo bulunuyor. Patlamanın meydana geldiği 2 No’lu deponun enkaza döndüğü kaydedildi.

Çoğu kısa dönemdi

Patlamada ölen askerlerin birçoğunun kısa dönem olduğu ortaya çıktı. Kışla önünde bekleyen bir askerin dayısı, yetkililerin bir bilgi vermemesine şu sözlerle isyan etti: “Cumartesi teslim ettik, carşamba günü haberi geliyor. Benim canım orada toprağın altında yatıyor, göçüğün altında kaldı. 24 yıl bunun için mi büyüttük çocuklarımızı? Akşamdan beri yalan söylüyorlar.”

Askerin acılı annesi ise şunları söyledi: “Benim oğlum daha 5 günlük askerdi. Silah bile tutmayı bilmeyen çocuğumun cephanelikte ne işi vardı. Susmayacağım, konuşacağım. Yetkililer yaptığı hatayı örtbas etmeye çalışıyor.”

Trabzonlu mimar

Şehit askerlerden biri de, Trabzonlu mimar 25 yaşındaki Onur Fikret Dülger idi. Oğlunun şehit olduğu haberiyle yıkılan Trabzonspor’un eski genel sekreteri Zekai Fırat Dülger, ailesiyle birlikte Afyonkarahisar’a hareket etti. Kısa dönem askerlik görevini acemi eğitiminin ardından Afyonkarahisar’a yaparken şehit düşen Onur Fikret Dülger’in, geçen yıl aralık ayında Gamze Bahadır ile nişanlandığı öğrenildi.

Şehit 35 yaşındaki Uzman Çavuş Cüneyt Akkuş’un memleketi Ordu’daki babasının evine de ateş düştü. Şehit Akkuş’un bir gün öncesinde Beytüşşebap şehidi Üsteğmen Sami Çiftçi’nin şehit cenazesine katıldığı ve Facebook’taki sayfasına “Aklıma kendi evlatlarım ve kendim geldim” diye yazdığı ortaya çıktı.

Teksas’ta master yaptı

Şehit Emrah Kartal’ın, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezun olduğu ve ardından Teksas Üniversitesi’nde master yaptığı öğrenildi. Ergün Kartal, oğlunun 12 Haziran’da Amerika’dan geldiğini söyledi.

Haberin Devamı