Gazete Vatan Logo

Evergrande iflas etti mi, Evergrande olayı nedir? Evergrande Bitcoini ilişki...

Evergrande nedir, Evergrande iflas mı etti? Yatırımcılar Evergrande olayını sorguluyor. Çin emlak devinin geçtiğimiz günlerde tahvil ödemeleri yapamadığını ve bu yüzden risk piyasalarının düştüğü gözlemlenmişti. Verilen ek süre içinde de Evergrande ödemeleri yapamadı. Bu durumun Bitcoin'i nasıl etkileyeceği merak edilirken, Evergrande olayı ve Evergrande Bitcoin ilişkisi

Evergrande iflas etti mi, Evergrande olayı nedir? Evergrande Bitcoini ilişki...

Çin'deki gelişme merakla takip ediliyor. Evergrande verilen ek süre içinde ödemelerini Bu da Bitcoin'de yaşanabilecek olumlu veya olumsuz durumlara yol açabilme ihtimali taşıdığından yatırımcılar yoğun bir şekilde araştırma yapmaya başladı. Peki, Evergrande olayı nedir, Evergrande iflas etti mi? Evergrande Bitcoini ilişki, Bitcoini nasıl etkiledi?

EVERGRANDE NEDİR?

China Evergrande Group, satış açısından Çin'deki en büyük ikinci emlak geliştiricisiydi. Fortune Global 500'de 122. sıradadır.

EVERGRANDE İFLAS MI ETTİ?

Borçlarını ödeyememesi sebebiyle resmi olarak temerrüde düşen Evergrande, henüz iflasını açıklamadı. Ancak şirketin iflastan kurtulması hayli zor gözüküyor. 

EVERGRANDE OLATI NEDİR, EVERGRANDE BİTCOİN İLŞKİSİ?

 

Borç krizindeki Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande'nin ekimde vadesi geldiği halde ödeyemediği dış borç tahvillerinin faizlerini, 30 günlük hoşgörü süresinde ödeyip ödemediğine dair farklı iddialar ortaya atıldı.

ABD'de New York Times gazetesi ve Bloomberg, konuyla ilgili haberde şirketin temerrüde düşmekten kurtulduğunu belirtirken, Reuters ise tersini iddia etti.

Haberin Devamı

Şirketin, vadesi gelen üç dış borç tahvilinden kaynaklanan 148,1 milyon dolarlık faiz borcunu ödemesi için hoşgörü süresi 10 Kasım'da doluyordu.

New York Times'a konuşan bir tahvil sahibi, şirketin 2022 ve 2023 tarihli dolara endeksli iki tahvil için faiz ödemelerini yaptığını açıkladı. Gazete, 2024 tarihli üçüncü tahvil için ödeme yapıldığını ise doğrulamadı.

EVERGRANDE OLAYI: 148,13 MİLYON DOLARLIK DEV İFLAS

Deutsche Marktscreening Agentur (DMSA) şu anda şirkete karşı iflas davası hazırlıyor. Evergrande, Eylül ayı sonunda vadesi gelen yaklaşık 47,5 milyon dolarlık tahvil ödemelerinde temerrüde düşmüştü.

Şirket, borcunu yönetmek amacıyla Evergrande Emlak Hizmetleri Grubundaki 5,1 milyar dolarlık hisseyi Çin'deki en büyük 13. emlak geliştiricisine sattı.

China Evergrande Group, resmi olarak 148,13 milyon dolarlık faiz ödemesini temerrüde düşürdü. Evergrande'nin tahvillerine yatırım yapan Deutsche Marktscreening Agentur (DMSA), şimdi şirkete karşı iflas işlemlerine hazırlanıyor.

Haberin Devamı

DMSA tarafından yazılan bir mektupta, Çinli emlak geliştiricisinin uluslararası yatırımcılara yapılan faiz ödemelerinde tekrar temerrüde düştüğü belirtildi. DMSA, Evergrande'nin bugün vadesi gelen üç tahviline genel olarak 148,13 milyon dolar faiz ödemek zorunda kalacağını söyledi.

DMSA Kıdemli Analisti Marco Metzler mektupta, "Ancak şu ana kadar tahvillerimizden herhangi bir faiz almadık" dedi. Metzler, "Hong Kong'daki bankalar bugün kapanırken, bu tahvillerin temerrüde düştüğü kesin" dedi.

Temerrüt (Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi hâlidir. Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür. Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur.)

Evergrande'nin 255 milyon dolardan fazla ödeme yapması bekleniyor. Evergrande'nin 28 Aralık, Haziran 2023, Haizran 2025 vadeli tahvilleri için de 255 milyon dolardan fazla ödeme yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

Borç içinde olan Evergrande, elektrikli araç üretimi sektöründeki bağlı ortaklığındaki hisselerini satma kararı aldı.

Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd'de bulunan yüzde 1.76'lık payını satmayı planlıyor. Hisse satışından 500 milyon Hong Kong doları elde edilmesi bekleniyor.