Gazete Vatan Logo

Ermeni tasarısı bugün oylanıyor

Türkiye saatiyle 20:30’da başlayacak soykırım tasarısı oturumu internetten takip edilebilecek

En az 1 oy farkla geçecek

Türkiye saatiyle 20:30’da başlayacak soykırım tasarısı oturumu internetten http://foreignaffairs.house.gov adresinden canlı olarak takip edilebilecek

Türkiye’nin yıllardan beri Amerikan meclisinden geçmesini engellemek için lobi şirketlerine para akıttığı Ermeni soykırımı yasa tasarısı bugün ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde oylanacak.

Amerikalı vekillerden oluşan komitenin 49 üyesinden 24’ü zaten soykırım yasa tasarının mimarı olan 216 vekilin arasında yer alıyor. Geriye kalan üyelerden sadece birinin oyu bile “evet” yönünde olursa tasarı komiteden geçerek meclis genel kuruluna gelecek.

California vekili Elton Gallegly’nin de 2000’de yine oylanan tasarıya o zaman “evet” oyu vermesi nedeniyle kağıt üzerinde tasarı 25’e karşı 24 oyla kesin olarak kabul ediliyor. Diğer vekillerden bir kısmının da olumlu oy kullanacağı düşünülürse tasarının meclis gündemine gelmesi hemen hemen kesinlik kazanmış durumda.
Komitede yer alan vekillerin bir kısmı daha önce imza attıkları tasarıdan Türkiye’nin baskıları üzerine imzalarını geri çekmişlerdi. Bu kişilerin tasarıya “hayır” oyu kullanacakları kesin. Ayrıca komitenin başkanlığını yürüten Californialı Demokrat vekil Tom Lantos’un da Amerika-Türkiye ilişkilerini sekteye uğratacağı gerekçesiyle tasarıya karşı olduğu biliniyor. Komitedeki Türk Dostluk Grubu Başkanı Robert Wexler ile Dan Burton’un olumsuz oy kullanacağı biliniyor.
Kilit nokta ABD’de Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu California eyaletinden komitede 10 üyenin olması. California’lı vekillerden başkan Lantos haricindeki üyeler tasarıya destek veriyor. Komitede 28 Demokrat, 21 Cumhuriyetçi Parti üyesi bulunuyor. Demokratlar’ın en az 18’i, Cumhuriyetçiler’in de en az 8’i evet diyecek.

EVET CEPHESİ

Howard Berman(D), Gary Ackerman(D), Donald M. Payne(D), Brad Sherman(D), Eliot L. Engel(D), William Delahunt(D), Diane Watson(D), Russ Carnahan(D), John S. Tanner(D), Lynn Woolsey(D), Sheila Jackson-Lee(D), Joseph Crowley(D), Ruben Hinojosa(D), David Wu(D), Linda Sanchez(D), Jim Costa(D), Albio Sires(D), Chris Smith(C), Dana Rohrabacher(C), Edward R. Royce(C), Joe Wilson(C), Michael McCaul(C), Luis Fortuno(C), Gus Biliraki(C), Elton Gallegly(C).

HAYIR CEPHESİ

Eni Faleomavaega(D), Tom Lantos(D), Robert Wexler(D), Gregory W. Meeks(D), Adam Smith(D), Gene Green(D), Brad Miller(D), David Scott(D), Gabrielle Giffords(D), Ron Klein(D), Ileana Ros-Lehtinen(C), Dan Burton(C), Donald Manzullo(C), Steve Chabot(C), Tom Tancredo(C), Ron Paul(C), Jeff Flake(C), Jo Ann Davis(C), Mike Pence(C), John Boozman(C), J. Gresham Barrett(C), Connie Mack(C), Jeff Fortenberry(C), Ted Poe(C), Bob Inglis(C).

Haberin Devamı