Gazete Vatan Logo

'Emniyet ve jandarma kusurlu'

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
bünyesinde Hrant Dink cinayetini araştırmak üzere oluşturulan Alt Komisyon, aylardır sürdürdüğü çalışma sonucunda hazırladığı 180 sayfalık raporunu açıkladı.

Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan, raporda, "hem emniyet teşkilatı hem de jandarma açısından bir ihmalin, kusurun, koordinasyonsuzluğun olduğu sonucuna vardıklarını" söyledi.

Ocaktan, komisyon üyeleri AK Parti Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş ile TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ocaktan, "İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürünün ihmali var mı, suçluyor musunuz?" sorusunu soran gazeteciye, "Böyle tuzak sorular sorma" karşılığını verdi.

Ocaktan, raporda genel bir değerlendirme yaptıklarını, ihmalleri ve kusurları tespit ettiklerini ve önerilerde bulunduklarını belirtti.

Mehmet Ocaktan, "Hrant Dink cinayetine ilişkin olarak jandarma hakkında soruşturma izni verildi, ancak emniyet müdürü hakkında verilmedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, raporda kişilere
yönelik bir suçlamada bulunmadıklarını söyledi. Ocaktan, "Hem emniyet teşkilatı hem de jandarma açısından bir ihmalin, kusurun, koordinasyonsuzluğun olduğu sonucuna vardık" dedi.

Jandarma ve emniyet görevlileri ile ilgili mahkeme sürecinin devam ettiğini ifade eden Ocaktan, "Şu aşamada, bizim şu görevlilerle ilgili şu yapılmış mıdır, bu yapılmış mıdır? deme gibi bir hakkımız yok. Çünkü onlarla ilgili mahkeme süreci devam ediyor. Mahkeme süreci
başlatılmasıydı, belki bir şey yapabilirdik ama şu aşamada mahkeme süreci devam ediyor" diye konuştu.

Mehmet Ocaktan, başka bir soru üzerine, 180 sayfalık raporun, eklerle birlikte bin 390 sayfa olduğunu söyledi.

"Cinayeti herkes biliyordu, bir tek Hrant Dink öldürüleceğini bilmiyordu" yorumuna ilişkin görüşünün sorulması üzerine Ocaktan, "Eğer yorum yapacak olursam oturur bir yazı yazarım. Bu konuda yorum yapmam. Radyo ve televizyonlarda 'alt komisyon cinayeti aydınlatacak' denildi. Bizim böyle bir görevimiz yok. Bizim görevimiz idari anlamda bir hata, kusur, ihmal olup olmadığını tespit etmek. Biz, bir ihmal vardır. Bu genel olarak hem jandarmadadır hem emniyettedir. Bunlarla
ilgili aldığımız bilgilerin sonucu bize bunu gösterdi" diye konuştu.

Ocaktan, alt komisyonda CHP'li üye olmadığının hatırlatılması üzerine, "Komisyonun bütün çalışmaları süresince ciddi tartışmayı bırakın, sesin yükseldiği bir tartışma bile olmadı, Çetin beyle de olmadı" dedi. (AA)

Haberin Devamı