Gazete Vatan Logo

Ehliyet affı çıkacak mı? Torba yasada ehliyet affı var mı? Ehliyet cezası ne zaman silinir? Ehliyet affı Twitter’da gündem oldu!

Trafik suçu işleyenlere, Karayolları Trafik Kanun'un suç saydığı fiillerden dolayı ceza uygulanıyor ve ceza puanı veriliyor. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri geri alınıyor, suçun derecesi ve tekrarlanması halinde ise belirli bir süre ya da süresiz olarak ehliyet iptal ediliyor. Son günlerde ehliyet affı sosyal medyanın gündeminde yer alıyor. Ekim ayında Meclis’te görüşülecek Torba Yasa’da ehliyet affının gündeme gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Peki, Ehliyet affı çıkacak mı? Torba yasada ehliyet affı var mı? Trafik cezası affı gelecek mi? Ehliyet cezası ne zaman silinir? Ehliyet ceza puanı ne zaman kaç yılda silinir, sıfırlanır? İşte tüm detayları ile ehliyet affı ve ceza puanı uygulaması ile ilgili detaylar…

Ehliyet affı çıkacak mı? Torba yasada ehliyet affı var mı? Ehliyet cezası ne zaman silinir? Ehliyet affı Twitter’da gündem oldu!

Son günlerde sosyal medyanın gündeminde ehliyet affı yer alıyor. Meclis’in ekim ayında açılmasıyla birlikte görüşülecek Torba Yasa’da ehliyet affının görüşülüp görüşülmeyeceği merak edilirken ehliyetine süresiz veya belirli süre el konulan vatandaşlar ehliyet affının çıkmasını istiyor. Diğer taraftan bir kesim de ölümlü trafik kazalarına karışanların ehliyetlerinin verilmesini istemiyor. Peki, Ehliyet affı nedir? Ehliyet affı çıkacak mı? Torba yasada ehliyet affı var mı? Ehliyet cezası ne zaman silinir? Kimlerin ehliyetine el konulur?

EHLİYET CEZA PUANI UYGULAMASI NEDİR?

Karayolları Trafik Kanun'un suç saydığı bir fiilden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza için esasları yönetmelikte belirlenen ceza puanları veriliyor. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınıyor ve eğitime tabi tutuluoyorlar.

EHLİYET CEZA PUANI NE ZAMAN KAÇ YILDA SİLİNİR, SIFIRLANIR?

Aynı yıl içinde ikinci defa 100 puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (4) ay süre ile geri alınarak psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutuluyorlar. Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade edilir. Bir yıl içinde üç defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal ediliyor. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise 1 yıl süre ile geri alınıyor.

Haberin Devamı

EHLİYETİNE EL KONULANLAR BELGELERİNİ NASIL GERİ ALIR?  

 Sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.

TORBA YASADA EHLİYET AFFI VAR MI?

Meclis 1 Ekim 2022 tarihinde açılıyor. Ekimde Meclis açılır açılmaz torba yasa görüşmeleri başlayacak. Torba yasada KYK borçları, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), KHK ile taşerondan kadroya geçen yaklaşık 700 bin sürekli işçinin yer değiştirme, Eş durumundan değişiklik, emeklilik gibi sorunları, Kadroya geçemeyen ve sayıları 42 bini bulan ve çoğunluğu şofor kadrosundaki personelin kadro konusu, Belediye şirketlerindeki taşerondan kadroya geçen personelin sorunlarının yer alması bekleniyor.

Haberin Devamı

Torba yasada ehliyet affı düzenlemesi ile ilgili bir hazırlık bulunmuyor. Gelişmeler olduğunda haberimizde yer alacak.