Gazete Vatan Logo

Egr Nedir, Ne İşe Yarar? Egr Arızalı İse Ne Olur?

EGR Türkçe üzerinden bakıldığında egzoz gazı devridaimi olarak ifade edilmektedir. Uluslararası düzeyde İngilizce anlamı ile birlikte yine aynı anlam doğrusunda araçlarda kullanılan bir sistem olduğunu söylemek mümkün. Buradaki temel amaç motorun içerisindeki yanma işlemi neticesinde meydana gelen azot oksit miktarının azaltılması şeklinde ifade edilebilir.

Egr Nedir, Ne İşe Yarar? Egr Arızalı İse Ne Olur?

Özellikle daha yüksek performans ve sağlıklı şekilde araçların kullanılması adına bu durumun önemli yer taşıdığını söylemek gerekir. Aynı zamanda EGR sistemi ile birlikte egzoz gazlarından bir kısmını yeniden yanma odasına yönlendirilmektedir.

Egr Nedir?

Bir kısaltma olarak öne çıkan EGR Uzun hali eşliğinde, ‘Exhaust Gas Recirculation şeklinde anlatıldığını söylemek mümkün. Türkçe üzerinden bakıldığı zaman ise anlamı egzoz gazı devridaimi olarak değerlendirilmektedir. Taşımış olduğu görev ile birlikte aracın daha uzun vadede sağlıklı ve güvenli şekilde çalışması önemli katkı veren bir sistemdir.

Adından da Anlaşılacağı üzere egzoz gazının devir daim sağlamasına olanak veren bir sistem olduğunu söylemek gerekir. Çünkü burada motor içerisinde yaşanan yanma işlemi olayı ile ortaya çıkan asit oksit gazı önemli oranda azaltılır. Bu da motor başta olmak üzere aracın birçok farklı sistematik kısmının korunmasına imkan vermektedir.

Egr Ne İşe Yarar?

Aracın en önemli kısımlarından biri olarak EGR öne çıkmaktadır. Aynı zamanda Türkçe kapsamında egzoz gazı devridaimi şeklinde bilindiğini söylemek mümkündür. Bu sistemdeki asıl amaç motor içerisinde yaşanan yanma olayı neticesinde ortaya çıkan azot oksit miktarını önemli oranda azaltmaktır.

Haberin Devamı

Tabii bununla beraber aynı zamanda EGR sisteminin bir başka görevi bulunur. Bu görev ise egzoz gazının bir kısmını yeniden yanma odasına yönlendirmektir. Bu da sağlamış olduğu avantaj ile beraber aracın daha yüksek performans ile güvenli şekilde ve sağlıklı biçimde çalışmasına imkan verir.

EGR Arızalı İse Ne Olur?

Farklı marka ve modellerde değişik tasarımlar üzerinden araçlarda EGR sistemi bulunmaktadır. Ancak bu sistem arıza yaptığı zaman öne çıkan bir takım sorunlar meydana gelebilir. Çünkü bu sistem özellikle motor içerisinde meydana gelen yanma olayı eşliğinde ortaya çıkmış azot oksit miktarını düşürmektir. Bu görevi yapamadığı zaman ise birtakım sorunlar söz konusu olur.

- Motor yorulur ve motordan Uğultulu bazı sesler çıkar.

- Araç normalden daha hantal bir şekilde ilerlemeye başlar.

Haberin Devamı

- Araçta ciddi anlamda güç kaybı yaşanır.

- Motorun verimli çalışması önler.

- Motor ve diğer farklı aksan kısımlarında birtakım arızalar söz konusu olabilir.

Bu şekilde birçok değişik problem ile birlikte EGR arızası anlaşılabilir.