Gazete Vatan Logo

‘Dostları barıştırmak daha zor’

Türkiye ile Rusya’yı barıştırmak için büyük çaba sarf eden Dağıstan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov, perde arkasını Rus gazetesine anlattı. “Putin ve Erdoğan arasında dostane bir ilişki vardı. Dostları barıştırmak, yabancıları barıştırmaktan daha zor” diyen Abdulatipov, kilit isim olarak ise Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı işaret etti

‘Dostları barıştırmak daha zor’

Rusya’da yayınlanan RBK gazetesine geçen yıl 24 Kasım’da yaşanan Türk-Rus barışının perde arkası detaylarını anlatan Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov, Ankara’nın Moskova tarafından sunulan ön koşulları henüz mart ayının sonunda kabul ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi: Görüşmeler mart ayında başladı. Psikolojik bariyeri aşmamız gerekiyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında dostane bir ilişki vardı. Bilindiği gibi, dostları barıştırmak, birbirine yabancı kişileri barıştırmaktan daha zor.

‘En az 100 kez telefonlaştık’

Abdulatipov, Türkiye ile Rusya arasındaki diplomasi trafiğini yönetmek için Dağıstan’da yatırımları bulunan işadamı Cavit Çağlar ile en az dört kez buluştuklarını, en az yüz kere de telefonla iletişim kurduklarını anlattı.

‘Uşakov bana, ben Çağlar’a Çağlar Akar’a bilgi verdi’

Türk tarafı adına görüşmeleri Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Rus tarafı adına ise Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov yürüttüğünü söyleyen Abdulatipov, ayrıntıları şöyle anlattı: Müzakere sürecine Uşakov’un emri üzerine dahil oldum. Uşakov, müzakerelerle ilgili bilgileri Putin’e iletiyordu. Putin ve Uşakov’un görüşlerini ise ben, Çağlar’a aktarıyordum. Çağlar da bunları Akar’a anlatıyordu.” Abdulatipov, özür mektubunun taslaklarını Çağlar ile hazırladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Mektup metninde yer alan ‘özür’ ibaresi sonra eklendi

Özür mektubu taslağıyla birçok kez oynandığını ve yazılan ilk taslakta özür ile ilgili herhangi bir ibare yer almadığını kaydeden Dağıstan lideri Abdulatipov, “Uzun süren uğraşların ardından en sonunda herkesi tatmin eden bir formül bulundu. Bunun sonrasında gelen temel konu ise mektubun Rus lider Putin’e nasıl gönderileceği mevzusuydu. Türkiye tarafı, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev isimlerini öneriyordu. Ben, Nazarbayev aracılığıyla iletmenin daha iyi olacağını söyledim. Zira Putin ve Nazarbayev çok iyi ilişkilere sahip. Bu şekilde olumlu yanıt alma ihtimali daha yüksekti” ifadelerini kullandı. Abdulatipov, tam 27 Haziran’da mektubun planlandığı gibi Putin’e iletildiğini ve özür notuyla sorun kalmadığını söyledi.

Haberin Devamı

‘15 Temmuz öncesi barış olmasaydı...’

Putin’in Erdoğan’ın özrünü kabul ettiğini ve darbe girişimi yaşanmadan barış sağlandığını ifade eden Abdulatipov, “Eğer darbe girişimi, Rusya ile ilişkiler kötüyken gerçekleşseydi, sonuçları farklı olabilirdi” diye konuştu.