Gazete Vatan Logo

Dink soruşturmasına FETÖ’cü darbesi mi!

2007’de açılan Dink soruşturmasına bakan savcılar Fikret Seçen, Muammer Akkaş, Cihan Kansız ve Mustafa Çavuşoğlu FETÖ bağlantılı çıktı. Son iki savcıyla kamu görevlileri ve jandarma boyutunda ilerleme sağlandı.

Dink soruşturmasına FETÖ’cü darbesi mi!

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan ve asıl sorumlulara ulaşılamadığı için 9,5 yıl devam eden soruşturmada görev yapan 7 savcıdan 4’ünün FETÖ ile bağlantıları tespit edildi.

Dink, 19 Ocak 2007’de genel yayın yönetmeni olduğu Şişli’deki Agos gazetesinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Özel yetkili İstanbul cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ve Fikret Seçen tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Samsun Otogarı’nda yakalanan fail 17 yaşındaki Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 18 şüpheli hakkında 20 Nisan 2007’de iddianame hazırlandı. İddianame, hem Dink ailesini hem de kamuoyunu tatmin etmedi. Soruşturmanın, cinayetin asıl sorumlularına, kamu görevlilerine, polise ve jandarmaya ulaşmadığı eleştirisi, gündemden hiç düşmedi.

Hiç yol katedilmedi

Dosya bir süre sonra dönemin özel yetkili savcılarından Cihan Kansız’a, onun başsavcıvekili olmasının ardından ise Mustafa Çavuşoğlu’na devredildi. Dink cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmaların tümü daha sonraki süreçte özel yetkili cumhuriyet savcılarından Muammer Akkaş’a verildi. Akkaş, 3 yıl baktığı soruşturmada, sadece sanıklardan Erhan Tuncel ve Ogün Samast’ın tanık olarak ifadesine başvurdu. Akkaş’ın, 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle meslekten ihraç edilmesi üzerine dosya, Yusuf Hakkı Doğan’a verildi.

Haberin Devamı

Savcılar Fikret Seçen, Cihan Kansız, Mustafa Çavuşoğlu ve Muammer Akkaş’ın yürüttüğü 7 yıl boyunca Dink soruşturmasında “bir arpa boyu yol” katedilemedi.

8 Ağustos’ta duruşma var

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 35 sanığın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması, 8 Ağustos’ta yapılacak.

Darbe yolunda ilk kurşun!

Soruşturmayı 2014’te devralan Yusuf Hakkı Doğan, ilk kez kamu görevlilerinin ifadelerine başvurdu. Doğan’ın Yargıtay üyeliğine seçilmesinin ardından dosya savcı Gökalp Kökçü’ye verildi. Kökçü de cinayetin kamu ayağına odaklandı. Cinayette ihmali olduğu gerekçesiyle dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da aralarında bulunduğu 26 kişi hakkında dava açıldı. Dink cinayetine ilişkin ana dava ile yeni açılan dava birleştirildi. Savcı Gökalp Kökçü, elde ettiği yeni deliller doğrultusunda soruşturmayı jandarma görevlilerine kadar genişletti. Bu kapsamda aralarında jandarmaların da bulunduğu 27 şüpheli gözaltına alındı. Kökçü, “15 Temmuz başarısız darbe kalkışmasına giden süreçte Hrant Dink cinayeti, bu amaç için attırılan ilk kurşun” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı