Gazete Vatan Logo

Dink Komisyonu erken paydos etti

Harnt Dink cinayetini araştırmak için kurulan komisyon ‘ifadeler basına sızıyor’ diye çalışmalarını tamamladı

Dink cinayetini araştırmak için kurulan TBMM İnsan Hakları alt komisyonu çalışmalarını sürpriz bir biçimde dün tamamladı. Komisyonun dünkü toplantısında gerek duyulmadıkça bundan sonra kimsenin dinlenmemesi ve raporun yazılması kararlaştırıldı.

Komisyona bilgi verenlerin ifadelerinin basına yansıdığı gerekçesiyle rahatsızlığını dile getiren alt komisyon başkanı AKP’li Mehmet Ocaktan, dünkü komisyonun çalışmalarını tamamlaması önerisini getirdi. CHP’li üye Çetin Soysal’ın karşı çıktığı öneri diğer üyeler tarafından kabul edilince komisyon çalışmalarını tamamladı. Dink ailesinin cinayetin aydınlanması için ümit bağladığı komisyon önümüzdeki hafta jandarmayı dinleyecekti. Komisyonun bazı üyeleri ayrıca İstanbul emniyet müdürü Celalettin Cerrah ve katil Ogün Samast’ın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların dinlenmesini istemişti. Ancak başkan Ocaktan, tutuklu sanıkların dinlenmesinin yargıya müdahale olacağı iddiasıyla bu öneriyi kabul etmedi.

Komisyonun dünkü toplantısı öncesi İnsan Hakları komisyonu başkanı Zafer Üskül’ün ilginç önerisi geldi. Komisyon bilgilerinin basına yansımasından şikayetçi olan Üskül’ün “Basına çok bilgi sızıyor. İsterseniz bundan sonraki görüşmeleri ben yürüteyim” önerisi getirdiği öğrenildi. Üskül’ün bu önerisine diğer üyelerin karşı çıkarak “Ne münasebet olur mu öyle şey?” dedikleri belirtildi.

Bugün İstanbul’da Dink ailesi ile görüşecek olan CHP’li Çetin Soysal, komisyon çalışmasının yarım kaldığını belirterek, “Komisyon rapor yazımı aşamasına geldi. Nasıl rapor yazılacak anlamadım. Herkes ile görüşülmedikten sonra bu raporun ne anlamı var” dedi. Soysal’ın komisyonun üyeliğinden çekilmeyi tartıştığı da öğrenildi.

Yetki var mı yok mu?

Mehmet Ocaktan, katil zanlısı Ogün Samast’ın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların dinlenmesi önerisine “Alt komisyonumuzun sanıkları dinleme gibi bir yetkisi yoktur. Sanıkları dinlemek, yargı sürecini doğrudan etkileyecek bir durumdur” açıklamasıyla karşı çıktı. Ancak CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Ocaktan gibi düşünmediğini belirterek “Şemdinli komisyonu olarak Şemdinli olaylarını araştırmak üzere bölgeye gittiğimizde tutuklu askeri sanıkları dinlemiştik. Hem de biz cezaevine gitmemiş onları bulunduğumuz yere çağırmıştık. O zaman dinleme yetkisi olacak bugün bu yetki olmayacak. Olmaz böyle bir mantık” diye konuştu.

Haberin Devamı