Gazete Vatan Logo

Demirtaş ve İmralı’dan sağduyu çağrısı!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sokak eylemleriyle ilgili Diyarbakır’dan sağduyu çağrısında bulundu: “Şiddet şu saatten itibaren durmalıdır. Bu Öcalan’ın da görüşüdür. Bunu önleyebilmenin yolu işte iradeyle, disiplinle hareket etmekten geçer”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’daki DTK binasında basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de dört gündür üzüntü verici olaylar yaşandığına dikkati çeken Demirtaş, olaylarda ölenlere Allah’tan rahmet dileyip, yüzlerce insanın yaralandığını bildiklerini söyledi. Yaralıların kim olursa olsun sağlığına kavuşmasını isteyen Demirtaş, özetle şu mesajları verdi:
‘Kobani iç meselemiz’
“Suriye bizim iç meselemizse, Kobani’de yaşananlar bizim evimizin içinin meselesidir. İşte bu ayrımcı söylemler tutumlar kırılmalara yol açtı. Artık aleni oldu, iddia o dur ki 2 bin TIR’dan fazla silah gönderildi. Bunların bir kısmının El Nusra, El Kaide bağlantılı çetelerin eline geçtiği, IŞİD’in kullandığı silahların Türkiye’den giden silahlar olduğu çok tartışıldı. Bu da toplumda kırılma yarattı.”
‘IŞİD’e tavır alınmadı’
“IŞİD barbarlığı, dört saat içinde Musul’u işgal etti. Şengal’de on binlerce Ezidiyi katlettiler, binlerce Ezidi Kürt kadınını kaçırarak köle pazarlarında sattılar, tecavüz ettiler. O görüntülerle medyada poz verdiler. IŞİD’e karşı açık bir tavır halklarımız görmedi, yalnız olduğunu hissetti. Arkalarında güçlü devletlerin, Türkiye devletinin olmadığını hissetti.”
‘Halkı eyleme çağırdık’
“HDP olarak olağanüstü merkez kurulu toplantısı yaptığımız saatlerde, Kobani’den acil telefon geldi ve Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı ele geçirmek üzere olduğunu söylediler. Bütün gücüyle IŞİD sınır kapısına yüklenmiş durumda, sınır kapısı IŞİD’in eline geçebilir dediler. Bu ne demektir? Birazdan katliamlar başlayacak, tecavüz, kelle kesme haberlerini göreceğiz dedik. Halkımızı eyleme çağırdık.”
‘Şiddet kullanmadık’
“İnsanlar sokağa çıkmaya başladı. Hiçbir yerde şiddet kullanılmadı. Kimseyi silaha, şiddete davet etmedik. Provokatörler bazı yerde şiddet eylemini yönlendirdi. Yağma olayları, bazı öldürme olayları, büst yakma bayrak yakma etrafında, Kobani’deki görkemli halk duruşunu başka bir yere çekmeye çalıştılar.”
‘Müdahale olmamalı’
“Arkadaşlarımız sayın Yalçın Akdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Kobani sahiplenme eylem ve etkinliklerine hiçbir yerde müdahale yapılmamalıdır. Şiddet şu andan itibaren durmalıdır. Bunu önleyebilmenin yolu işte iradeyle disiplinle hareket etmekten geçer. Dün (önceki) gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisiyle bu katliam tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini, önerdiğini belirtmek istiyoruz. Türkiye’de halklar arası bir savaşa da izin vermeyeceğiz. Bu Sayın Öcalan’ın da görüşleridir.”
Öcalan’la nasıl mesajlaştılar?
Demirtaş’ın basın toplantısında ‘Dün gece sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk” dedi. Gazetecilerin nasıl mesajlaştıkları yönündeki soruya da ‘yazıştık’ diye cevap verdi. ‘Kısa mesaj’ ifadesi, ilk önce akıllara cep telefonları ile paylaşılan SMS’leri hatırlattı. Ancak Öcalan’ın “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığına” dikkat çeken Adalet Bakanlığı kaynakları, bu çerçevede Öcalan’ın “cep telefonu olmasının kesinlikle mümkün olamayacağını” vurguladı. Hürriyet’ten Zeynep Gürcan’lının haberine göre, Demirtaş’ın bahsettiği “kısa mesaj”, Öcalan’ın yazdığı bir mektup. HDP kaynaklarına göre Öcalan İmralı’da kaleme aldığı mektup, HDP’ye ulaştırıldı. Demirtaş da, “kısa mesaj” ifadesiyle bu mektubu kastetti.

Haberin Devamı