Gazete Vatan Logo

Dct Şanzıman Nedir, Ne İşe Yarar? Dct Şanzımanın Avantajları Nelerdir?

Bir çeşit hızlı ve kavramalı şanzıman sistemi olarak DCT şanzıman öne çıkmaktadır. Türkçe üzerinden ise çift kavramalı şanzıman olarak bilindiğini söylemek mümkün. Aynı zamanda otomatik şanzıman olarak ifade edilir. Bu bağlamda sürücü için vites değiştirmek ya da pedal kullanma gibi durumlar olmadan konforlu bir sürüş imkanı veren sistem olduğunu ifade etmek gerekir. Tabii bu durum aynı zamanda sürücünün kontrolünün dışında bir durummuş gibi algı yaratır. Bazı sürücüler bu sistemi severken bazıları ise pek fazla tercih etmezler. 

Dct Şanzıman Nedir, Ne İşe Yarar? Dct Şanzımanın Avantajları Nelerdir?

DCT Şanzıman Nedir?

DCT Türkçe üzerinden çift kavramalı şanzıman olarak ifade edilmektedir. Tek veya çift dişli takımlar için ele alınmak suretiyle, iki ayrı kavrama sistemi kullanan şanzıman türü olduğunu söylemek gerekir. Diğer bir ifadeyle otomatik şanzıman olarak da bilindiğini eklemek mümkündür. Araçların büyük bir çoğunluğunda bulunurken bazı motosiklet sistemlerinde de yer almaktadır.

Genelde adından da anlaşılacağı üzere otomatik şanzıman olduğu için, pedal veya vites kullanmadan konforlu bir sürüş olanağı tanımaktadır. Bu kapsamda DCT sistemi ile beraber şanzımanda tek vitesli ya da çift vitesler ayrı birer kavrama sistemi üzerinden karşılanır. Böylece otomatik bir sürüş ile beraber yolda güvenli bir kullanım olanağı tanımaktadır.

DCT Şanzıman Ne İşe Yarar?

DCT şanzıman çift kavramalı şanzıman sistemi olarak otomatik bir sürüş imkanı veren sistemdir. Tek vitesli veya çift vitesli sistemler kapsamında ayrı kavrama sistemi oluşturduğunu söylemek mümkün. Özellikle konforlu bir sürüş imkanı ile beraber otomatik bir seri olanağı tanımaktadır.

Haberin Devamı

Bu kapsamda vites veya pedal kullanmadan geçiş imkanı veren bir otomatik sistemdir. Birçok değişik araçta olduğu gibi aynı zamanda bazı motosiklet sistemleri üzerinde de yer alan bir yapıdır.

DCT Şanzımanın Avantajları Nelerdir? 

DCT sistemi aynı zamanda çift kavramalı şanzıman şeklinde tanımlanır. Birçok farklı araçta bulunması ile beraber aynı zamanda otomatik bir şanzıman sistemi şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle de sağlamış olduğu avantajlar ile öne çıkan bir yeni sistem olduğunu söylemek mümkün.

- Pedal ve vites kullanmadan konforlu bir sürüş imkanı tanımaktadır.

- Otomatik bir şanzıman üzerinden değerlendirilir.

- Vites geçişlerin çok daha seri ve pürüzsüz biçimde yapılmasına olanak verir.

- Araçların daha yüksek performans sağlamasına imkan tanır.

- Aynı zamanda yakıt kaybına önemli oranda minimum seviyeye çeker.

Bu gibi avantajları ve özellikleri ile birlikte günümüzde DCT şanzıman sistemi pek çok araçta yaygın biçimde kullanılmaktadır. Motosikletler için de öne çıkar.

Haberin Devamı