Gazete Vatan Logo

Dayakçı koca telekulakla da izlenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, “medeni” haline bakmaksızın kadının her türlü şiddete karşı korumasını hedefleyen tasarı taslağı ile ceza infaz sistemimize “elektronik izleme” de girecek. Bakan Fatma Şahin önceki gün kamuoyuna açıkladığı düzenlemenin altyapısının Adalet Bakanlığı’nca hazırlanacağını söyledi. Kelepçenin dışındaki bazı elektronik izleme yöntemleri şöyle:

ALKOL ÖLÇÜM CİHAZI: Mahkeme, alkolün etkisiyle ailesine veya çevresine zarar veren, hakkında yaralama, tehdit, hakaret gibi suçlardan dava açılanlar hakkında, hapis cezası yerine alkol kullanımının yasaklanması ve ev hapsi gibi yaptırım uygulayabilecek. Bu durumda o kişinin evine alkol ölçüm cihazı yerleştirilecek.

SES DOĞRULAMA: Özellikle cezaevi yerine ev hapsi kararı verilen hükümlü ve tutuklular için kullanılan bu elektronik izleme yönteminde, hükümlü ya da tutuklunun evine sabit veya kablosuz hatlar kullanılarak, ses izleme sistemi kuruluyor. Hükümlü veya tutuklunun ses kaydı, sesin frekans ve özellikleri yine kolluktaki takip merkezinin veri tabanına işleniyor. Sistemin kurulduğu evden sinyal alınamadığı durumlarda sistem alarma geçiyor.

İMDAT SİSTEMİ: Hakkında koruma tedbiri verilen kadın ve çocukların evlerine, kolluk kuvvetlerini harekete geçirecek bir alarm sistemi kurulması da uygulanacak yöntemler arasında .

Kadınlar Pazar günü Taksim’de yürüyecek

Türkiye’de son zamanlarda büyük bir artış gösteren kadın cinayetleri kadın savunucusu platformları harekete geçirdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadınlar, 24 Temmuz Pazar günü aile içi şiddete kurban giden kadınlar için İstiklal caddesinde biraraya gelerek şiddete hayır çağrısı yapacak. Kadın cinayetlerini Durduracağız Platformu pazar günü yapılacak yürüyüş ile ilgili olarak “Kadınlar yaşıyor ve hesap soruyor. Devletten kadınları neden korumadığının hesabını soruyoruz.

Devletin koruma altına aldığı ailenin içlerinde bizlerin öldürüldüğü aileler mi olduğunu soruyoruz. Kadın cinayetlerini durduracağız platformu olarak 24 Temmuz Pazar günü saat 14:00’da buluşuyor ve yürüyüşe geçiyoruz” açıklaması yaptı. Eylemde öldürülen kadınlar için simgesel bir tabut ve gelinlik taşıyacak olan kadınlar, “devlet kadınları neden korumuyor” ve “Bakanlığın koruduğu aile içinde bizim öldürüldüğümüz aile mi” yazılı flamalar taşıyacaklar. Aile içi şiddete kurban giden bütün kadınların fotoğrafları eyleme katılan kadınlar tarafından taşınacağı belirtilirken, eyleme yakınlarını cinayetlere kurban verenlerin yanı sıra tüm Türkiye’den bir çok siyasi parti kadın örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda kadın kuruluşu katılarak destek verecek.

Haberin Devamı