Gazete Vatan Logo

Davutoğlu'ndan canlı yayında flaş açıklama

Oğuz Haksever'in moderatörlüğündeki programda Davutoğlu; Mustafa Karaalioğlu, İsmet Berkan ve Seda Öğretir'in sorularını yanıtladı. Başbakan, "seçimlerde birinci parti seçilemezsek istifa ederim" dedi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamaları:

Geçen sene 30 Mart seçimlerine giden ekiple 7 Haziran'a giden ekip aynıdır. Onun ekibi bunun ekibi diye bir yarım yok. Cumhurbaşkanı'na yakın denilen isimler hep birlikte çalıştığımız insanlar. Gazetelerde okuyunca şaşırıyorum.Cumhurbaşkanı'nın müdahil olması söz konusu değil. Cumhurbaşkanı'nın bazı düşünceleri de yansımıştır tabi ki.

Sadece popülerlik üzerinden aday teespiti yapmadık. Yeni nesil devlet adamları olması lazım. Ben bu geleneği kimlerle yenileyebilirim ona baktım.

Birçok ilde aday seçmekte zorlandık. Aday seçerken 19 saat kesintisiz toplantı yaptığımız günler oldu.

İllerdeki eğilimler hakkında kanaatim var. Google'dan son konuşmalarına baktık. Üslüpları, tavırları nasıl onlara baktık. Birçok adayı öyle seçtik. Onun için saatlerce sürdü.

Listede olmadığı halde aday yaptığımız kişiler var.. Mehmet Şimşek, 2007'de geldiğinde kimse tanımıyordu ama şimdi hangi ilden aday olsa birinci gelir.

1. Parti olamazsak görevi başka arkadaşa tevdi ederim.

(HDP'nin barajı aşması) Geçerlerse gider tebirk ederiz. Geçemezlerse bunu meşruiyet sorunu yapmasınlar. HDP protest bir hareket haline dönmeye başlıyor. Ben de ilgiyle HDP'nin çalışmalarını izliyorum. HDP'de nasıl bir ekip harmonisi oluşturacak.

Haberin Devamı

Kimse tehdit etmesin, ben olmazsam bu Meclis'te bu meclis gayrimeşru demesin. Demirtaş ve HDP iyi dizayn edilmiş bir proje gibi. HDP şu anda balayı havasında. Demokrai ile kıydıkları nikahı bozmasınlar.

(Güneydoğu'nun oyları) Bir anda kendilerini barış güvercini gibi takdim edenler 6-7 Ekim'de hayatı zindan ettiler. Bu olayların çıkmasının sebebi Demirtaş ve attığı tweetlerdir. Biz o olayları yaşanmamış sayamayız.

(İç güvenlik paketi) Biz kamu güvenliğinin inşaası için tedbir aldık. Ben 8 Haziran'da ne olacak diye kaygı duymuyorum. Bu kaygı yoksa bunu AK Parti hazırladı. Artık askeri müdahalesi kaygısı taşınmıyor.

Doğu'da tehdit edenler barış türküsü okuyamaz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi dahil beyannameyi kaleme alacağız. Muhalefet başkanlıkla ilgili kısır döngüye giriyor. Form değiştirilebilir, özde sakatlık varsa yürümez. Cumhurbaşkanı'nın kanaatlerini biliyorum. Herhangi bir müdahalesi olmadı. İçselleştirmediğim hiçbir fikri savunmadım. Başkanlık sistemi özgürlükçü niteliğiyle uygulanmalı.Seçime gidiyorsam doğru olan neyse onu söylerim.

Haberin Devamı

Başbakanlık makamını zayıflatacak tavra izin vermem. Anayasa'yı tek taraflı sözleşme oalrak görmem. Teklifleri neyse onu getirsinler. Konuşmaya hazırız. Sistem değişirse, konum neyi gerektiriyorsa onu yaparım.

Anayasa'nın temel ilkesi insan odaklı olmalı. Denetimin olmadığı tablo ile karşı karşıya değiliz. Komisyona verilen teklif genişletilecek. Tükr modeli derken bizim kendi tecrübelerimizden yararlanarak bir model oluşturacağız.

(Fenerbahçe'ye yapılan saldırı) Fenerbahçeli Trabzonporlu taraftarlarımıza sesleniyorum, spor üzerinden bir gerilim yaratma çabasına karşı birlik olmaya çağırıyorum. Yakından takip ediyoruz. Kaotik bir ortam yaratılmaya çalıştı. Bütün ihtimalleri gözetmek durumundayız.

Haberin Devamı

(Paralel yapı) Aday listesini ince eleyip sık dokuduk. Devleti ele geçirme çabası darbe teşebbüsüdür. Devleti ele geçirmeye tedbirli olak asli görevdir. Yargı süreci çok hızlandı çünkü küçük suçlar değil.

Ali Demir sizi hayal kırıklığına uğrattı mı?

Hepsi uğrattı. Yargıya intikal ettiği için birşey diyemem. Bir kesim yargıyı denetim altına almaya çalıştı. Yeni bir yargı reformu stratejisi hazırlıyoruz.

Asker sivil ilişkisini rayına oturtmak kolay olmadı. Bazı unsular tamamen masum değil. Şuan ki komuta kademesine ben hep takdirlerimi ilettim. MGK'da oturma düzeni değişti, geri dönüş olmaz.

3 döneme takılanlar

Yanımızdan ayrılmıyorlar. Ali, Bülent ve Beşir beylerle birçok şeyi paylaşmışız. Ne ayrılırız ne ben kendimi yalnız hissederim. Bizim ilişkimiz makama bağlı değil. 8 Nisan'da kıyamet kopacak diyenler oldu, kıyamet koptu mu? Kırılganlığın olmaması mayanın sağlamlığını gösterrir. CHP'de en ufak kayma ne tür fırtınalara yol açıyor. 4 yıl sonra hepsi yeniden milletvekili adayı olabilirler. Yeni siyasete girenlerin önünü açmak lazım

Haberin Devamı

Yeni unsurların taze kan olarak girmesi ve eskimeyen unsurların da burada bulunması siyaseten gücümüzü gösteriyor. Seçimlerden sonra olağan kongremizi yapacağız. Yeni bir siyasi kadro yenilenerek devreye girmeli. Bu bir kartopu şeklinde geleceğini dokumalı.

Başbakan olarak yaptığım her açıklamada sağımda ve solumda bakan arkadaşlar oldu. çünkü ben o ekibe dayanıyorum. Şimdi de aynı şekilde tek bir yönetim var. Kimse şu olursa kriz doğar gibi bir söylemde bulunmaması lazım

ALİ BABACAN SORUSU

Ekonomi yönetimi diye bir şey yok. Yönetim Başbakan'dadır. Biz bir ekibiz. Ekip olduğunuzda ben her açıklamada bakan arkadaşlarımla beraber yaptım. Ali Babacan'a saygım sonsuzdur. Başarılı çizgisini devam ettirecekti.

Adliyede yapılan saldırı

Bu örgütleri dı mihraklar kullanıyor. Gereken her türlü tedbirler alınacaktır. Birisi avukat cübbesiyle girdiyse bütün avukatlar öyle diye birşe söz konusu olamaz. Avukatlarımıza kim kollektif bir suç yapıştırmak isterse onun önünde ben dururum. O avukatlara sormak lazım arama dışında ne tedbir alınabilirdi. Başka bir yöntem varsa onu söylesinler. Savcımız şehit edilmemiş gibi davranamayız. İstediğimiz bunun bir çatışmaya dönüştürülmemesi.

Seçim sonrası ekonomi politikası

Bana çok teklif geldi şunu da yap bunu da yap diye ama yapmadık. Emeklilerimize yaptığımız zam çok ciddi bir rakam. Seçim politikası uyguluma tuzağına düşmedik.

Savcı Sayan'ın adaylığı hakkında ne düşündünüz?

Savcı Bey'i tanıyordum. Şahsen de tanıyordum. Savcı Bey'in katkısıyla biz İzmir'de 7'yi alırız.

Bizi tedirgin eden bir anket yok.