Gazete Vatan Logo

Davanın 16. yılında Pınar Selek’e iyi haber

Mısır Çarşısı davasında 16 yıldır yargılanan Pınar Selek hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilince hakkında yakalama kararı çıkarılan sosyolog Pınar Selek katılmadı. Selek’i duruşmada aralarında babası Alp Selek ve kız kardeşi Seyda Selek’in de olduğu avukatları temsil etti. Selek’in avukatlarından Akın Atalay “Daha önce mahkeme 3 kez beraat kararı vermesine rağmen son celse heyet değişikliği ve mahkeme başkanının raporlu olması da nedeniyle duruşmaya çıkan heyet direnme kararından vazgeçmiştir. Bu nedenle bozma kararına uyulmasını talep ediyoruz. Müvekkilim hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

Gelmesinde bir mani yok

Kararı açıklayan mahkeme, suçun vasıf ve mahiyeti, Yargıtay bozma ilamı, mevcut delil durumu göz önüne alınarak Selek hakkında İstanbul kapatılan 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce çıkarılan yakalama emrinin kaldırılmasına hükmetti. Savcıya, mütalaasını hazırlaması için süre verilmesine karar veren Mahkeme, duruşmayı 5 Aralık’a erteledi. Selek’in aynı zamanda avukatı olan babası Alp Selek, kızının Fransa’da doktorasına devam ettiğini belirterek, “Onlar biterse gelir. Bir mani yok” dedi. Selek, kararla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “Şimdi mahkeme usüle uyup uymaması yönünde bir karar verecek. Uyarsa Yargıtay’ın bozmasını, esasa ilişkin yeniden savunmaları yapacağız. O kadar ortaya çıktı ki yapılan yanlışlık, lehimize bitecek bu dava, kurtuluşu yok. Mahkeme yeni bir mahkeme. Ama büyük ihtimalle bozmaya uyacak ve biz de onlara dosyada yapılan çirkinlikleri, yanlışlıkları anlatacağız.”

Haberin Devamı

Yıllardır gelmeyen adalet

- Selek hakkında ilk beraat patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun tespiti yapılamadığı için 8 Haziran 2006’da verildi.
- Yargıtay bozunca aynı gerekçeyle 2. beraat 23 Mayıs 2008’de geldi.
- Yargıtay “Müebbet hapisle yeniden yargılansın” dedi. Yerel mahkeme 9 Şubat 2011’de, beraatte direndi.
- Geçen 22 Kasım 2012’de yeni mahkeme beraat kararından direnilmesine ilişkin kararı kaldırdı ve Selek’in yeniden yargılanmasına hükmetti. Selek yeni yargılamada hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.
- Yargıtay esasa girmeden dosyayı usulen bozdu.
Beraate kadar bu dava bitmez
Dava öncesinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapıldı. ‘Hâlâ Tanığız Platform’” adına basın açıklamasını okuyan gazeteci Banu Güven, 16 yıldır devam eden davada bugün tarihi bir eşiğe gelindiğini belirterek, Selek’in davada daha önce 3 kez beraat etmesinden sonra aynı mahkemece ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Güven, “Nihai beraate kadar bu dava bitmez. Çünkü biz Pınarla bu şehirde gülüp şarkı söyleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı