Gazete Vatan Logo

‘Daha da artacak’

Bakan Yılmaz’dan provokasyon uyarısı

‘Daha da artacak’

Ağrı’da yaşanan çatışmayı değerlendiren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Çözüm sürecini aksatmak, iyi gitmiyor algısı yaratmak istiyorlar. Seçimler yaklaştıkça bu tür olaylar daha da artacak. Ama çözüm hedefine ulaşmalı” dedi.

Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarı Tütek Köyü kırsalında önceki gün PKK’lı teröristlerin askerlere ateş açmasıyla çıkan ve gün boyu devam eden çatışmanın yankıları dün de devam etti. Yaralanan 4 asker, ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi. ’Canlı kalkan’ olarak girdiği çatışma bölgesinde vurulan HDP’li Cezmi Budak Diyadin’de toprağa verilirken Diyadin ve Ağrı’nın bazı ilçelerinde olayı protesto için esnaf işyerlerini açmadı. Ağrı’da Leyla Zana’nın da katılacağı HDP’nin milletvekili adaylarını tanıtım töreni iptal edildi.
‘Aksatmak istiyorlar’
Sivas’ta temaslarda bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Ağrı’da yaşananlara dikkat çekerek provokasyonlar yaşanabileceği uyarısı yaptı: “Çözüm sürecinin bu ülkenin geleceği için olmazsa olmaz unsuru olduğunu görenler bunu aksatmak istiyorlar, birinci husus budur. İkinci husus bu çözüm sürecine karşı çıkanlara milletçe hepimizin karşı çıkması lazım. Üçüncü husus silahla siyaset yan yana olmaz. Milletin iradesinin üzerine silahla ipotek koymak mümkün değildir. Türkiye’nin sabırla barış sürecini devam ettirmesi gerekir ve inşallah devam ettirecektir.”
‘Hedefe ulaşmalı’
Seçim yaklaştıkça benzer olayların artma ihtimalinin sorulması üzerine Bakan Yılmaz şöyle konuştu: “Artacaktır, daha da artacaktır. Gaye nedir? Bu çözüm süreci hedefine ulaşmalıdır. ‘ Çözüm süreci iyi gitmiyor’ algısını vererek AK Parti’nin oylarını nasıl daha aşağı alırız şeklinde bir çalışma olacaktır. Ama milletimiz oynanan oyunu görürse inşallah bunlara itibar etmeyecektir. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Türk güvenlik güçleri üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmiştir. Bundan sonrada getirmeye devam edecektir.”

Haberin Devamı

‘Geçmiş olsun’ ziyareti
PKK’lıların açtığı ilk ateşle yaralanan 4 asker, önceki gün saat 19.00 sıralarında helikopterlerle Ağrı Devlet Hastanesi’ne getirildi. Buradaki ilk müdahalenin ardından 4 asker, gece Sağlık Bakanlığı’nca gönderilen ambulans uçakla Ankara’ya götürüldü ve GATA’da tedavi altına alındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, dün sabah askerleri ziyaret etti. Sare Hanım askerlerin ailelerini de tek tek arayarak durumları hakkında bilgi verdi. Davutoğlu çiftinin ziyareti yaklaşık 45 dakika sürdü.
Özel de ziyaret etti
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de GATA’ya gelerek tedavisi süren askerleri ziyaret etti, sağlık durumlarına ilişkin bilgi aldı. Askerlerin bir diğer ziyaretçisi ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atay oldu.
HDP’li başkan:1 PKK’lı öldü
Genelkurmay Başkanlığı ve Ağrı Valiliği’nden yapılan açıklamada, gün boyu devam eden operasyonda 5 PKK’lının öldüğü, 1 PKK’lının da yaralı ele geçtiği açıklanmıştı. HDP Ağrı İl Başkanı Sabri Tayfur ölen terörist sayısının 5 değil, 1 olduğunu ileri sürdü. Tayfur, Diyadin’de katıldığı Cezmi Budak’ın cenaze töreninde yaptığı açıklamada, operasyonda sadece ’Canfeda’ kod adlı 1 PKK’lının öldüğünü, ’canlı kalkan’ olarak alana giren Budak’ın yaşamını yitirdiğini ve Cenap İlboğa’nın yaralandığını iddia etti.
Cezmi Budak toprağa verildi
Operasyon bölgesine ’canlı kalkan’ olarak giren ve açılan ateşle yaşamını yitiren BDP eski ilçe başkanı Cezmi Budak için Diyadin ilçe merkezinde cenaze töreni düzenlendi. Diyadin ve Doğubayazıt ilçelerinde de esnaf kepenk kapattı. Budak’ın cenazesi Ağrı Belediye Başkanı DBP’li Sırrı Sakık’ın da bulunduğu büyük bir kalabalık tarafından Diyadin ilçe mezarlığında toprağa verildi. Sırrı Sakık, twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Cezmi Budak’ın evli ve 3 çocuk babası olduğunu kaydeden Sakık, “Bir insan bu kadar asil olabilir. Kan akmasın diye bedenini canlı kalkan olarak siper eder” ifadesini kullandı.
DBP EŞ BAŞKANI AYNA: 15 askeri halk kurtardı
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, çatışma ile ’İkinci bir Silvan Olayı’ yaratılmak istendiğini öne sürdü. Ayna, “Videolarını paylaşacağız, 15 asker orada pusuya konuyor, bilinçli olarak yürütülen operasyonda pusuya konuyor, katledilsinler, öldürülsün, ölsünler’ diye gönderiliyor. Halk, o 15 askeri ölümden kurtardı” dedi.
KCK’DAN AÇIKLAMA: ‘Kendilerini yakarlar’
Ağrı’daki operasyonla ilgili KCK da bir açıklama yaptı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin provokasyon peşinde olduğunu savunan KCK, “Ateşle oynamaya devam ederlerse kendi sonlarını getirirler” ifadelerini kullandı. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni bir savaş sürecini başlatmak istediğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve hükümete seslenen KCK, “Kendilerini yakarlar” ifadelerini kullandı.
Sessizlik hakim
PKK’lıların Tendürek Dağı eteklerindeki ’Bahar Şenliği’ etkinliğinde örgüt propagandasının yapılacağı, seçimde desteklenen adaylara oy vermeleri konusunda baskı uygulanacağı yolunda duyum alınması üzerine önceki gün Ağrı İl Jandarma Komutanlığı’ndan 15 tim bölgede güvenlik önlemi almıştı. Askerler, ’Bahar Şenliği’nin yapılacağı bölgede konuşlanırken, PKK’lı teröristler uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Ateşe anında karşılık verilirken, ilk ateş sırasında 1 üsteğmen ile 3 uzman çavuş yaralandı. Hemen çatışma bölgesine komando birlikleri sevk edildi, havadan İHA ve helikopter desteğiyle operasyon başlatıldı. Diyadin ilçe merkezinden Yukarı Tütek’e giden yol üzerindeki ilk köy olan Boyalan’da da giriş-çıkış kontrol altına alındı. Olayların ardından dün bölgede sessizliğin hakim olduğu gözlendi. Yukarı Tütek ve Boyalan köylerinde konuşlanan askerler birliklerine çekildi.

Haberin Devamı