Gazete Vatan Logo

‘Çocukların da adalet isteme hakkı vardır’

‘Çocukların da adalet isteme hakkı vardır’

Basın açıklamasında ‘Hasan Ferit için adalet istiyoruz’ diyen üç çocuğa ‘takipsizlik’ kararı veren savcı, “Çocukların huzur, barış ortamı isteme hakkı var” dedi

Kartal Meydanı’nda geçen nisan ayında Hasan Ferit Gedik için açılan çadır ziyaretinde ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet’ ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 17 yaşındaki yaşındaki Y.S., D.E. ve B.E. hakkında ‘Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama’ suçundan başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı karara göre, soruşturmada ifade veren çocuklar izinsiz toplantı ve gösteri yapmadıklarını, uyuşturucu satıcıları tarafından öldürülen Hasan Ferit için ‘adalet istemek’ için açılan çadırı ziyaret için olay yerine gittiklerini söyledi. Üç çocuk ‘Hasan Ferit için adalet istiyorum’ dışında sloganlar atmadıklarını anlattı.

Savcılık kararında üç çocuğun kimliği belirsiz şahıslarla hareket ederek izinsiz toplantı ve gösteri yaptıklarına dair delil elde edilemediği belirtilerek şöyle denildi:

Haberin Devamı

Suç olamaz

“Suça sürüklenen çocukların ‘Hasan Ferit için adalet istiyoruz’ diye slogan attıkları, bu sloganın da düşünce ve kanaatleri açıklama yöntemi olduğu ve suça sürüklenen çocukların toplumda huzurlu ve barış içinde yaşayabilecekleri bir ortamı talep etme hakları olduğu, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde bu hakların teminat altına alındığı, bu sözleşmedeki ilkeler kapsamında adalet istemenin suç olarak değerlendirilemeyeceği, suça sürüklenen çocukların atılı suçları işlediğine dair somut ve objektif nitelikte delil elde edilemediği anlaşılmıştır.”