Gazete Vatan Logo

CHP'de 'sağ aday' krizi

Yerel seçimlerde, belediyelerin CHP’de olmadığı yerlerde, “merkez sağ-muhafazakar” çevrelerden de oy alma hesabı yapan CHP yönetiminin, oy oranıyla AKP’den seçimi alma olasılığının olduğu yerler için “sağ kökenli” aday arayışına girmesi parti içinde tartışma yarattı.

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i yeniden aday göstermesinin ardından gözlerin çevrildiği CHP’de bu konuda henüz net bir isim ortaya çıkmış değil. CHP milletvekillerinin büyük bir kısmı Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin aday gösterilmesi için kulis yürütürken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da bu talep birkaç kez doğrudan iletildi. Grup içinden bazı milletvekilleri Kılıçdaroğlu’na, “İnce kamuoyunda karşılığı olan bir isim. Aday gösterilmesi halinde MHP tabanından da oy alabilir” mesajını ilettiler. Ancak parti içindeki“yenilikçi” kanat ile parti yönetiminden bazı isimler İnce’nin adaylığına sıcak bakmıyor. İnce’nin adaylığına karşı çıkan kesim, “Ankara’yı bu kez alma ihtimalimiz çok yüksek. O nedenle sadece sol seçmenden değil, sağ seçmenden de oy alabilecek bir aday göstermeliyiz. İnce sağ seçmenden oy alamaz. O nedenle sağ seçmene daha sıcak gelecek bir isim aday yapılmalı” görüşünü savunuyor.

Cumhuriyet gazetesinden Ayşe Sayın'ın haberine göre; Kılıçdaroğlu’nun henüz Ankara için aday ismini netleştirmediği belirtilirken, parti içinde yeni bir anket çalışması başlatıldı. Bu kapsamda, merkez sağın yakından tanıdığı isimler de ankete konuldu. Ankette, Muharrem İnce, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın yanısıra 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e yakınlığıyla bilinen ve CHP’den milletvekilliği de yapan, DYP kökenli isimlerden İlhan Kesici , eski ANAP’lı bakanlardan Lütfullah Kayalar, işadamı ve eski Ankaragücü Başkanı Cengiz Yıldırım Topel’in yer alması dikkat çekti. Anket sonuçlarınının önümüzdeki günlerde değerlendirmeye alınacağı belirtildi. Ankete alınan isimlerden Kesici’nin adaylık önerisini geri çevirdiği belirtilirken, Kayalar’ın anket listesine alınması ve adaylık olasılığının bulunması partide bazı isimlerde de rahatsızlığa neden oldu. Partili bazı yöneticiler “Kayalar’ı daha önce Yozgat’tan aday gösterdik, oyumuz artmadı, seçimi de kaybetti. Şimdi de Ankara’ya mı göstereceğiz. Öyle şey olmaz” diyerek karşı çıkıyor. CHP içinde bazı kesimler ise Cengiz Topel Yıldırım’ın adaylığı için yoğun kulis yapıyor.

Belediye Başkanlığı için aday olacak kamu görevlileri için istifa süresi bugün doluyor. Ankara’da ismi gündeme gelen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Yalçın Karatepe’nin ise bugün istifa etmesi gerekiyor. Genel merkez yönetiminin Karatepe’ye “Adaylık için garanti veremeyiz, kamuoyu anketlerine bakacağız” mesajı gönderdi. CHP’nin Ankara adayını açıklamasının ocak ayını bulabileceği belirtiliyor.

Çankaya’ya kadın aday

Ankara’da CHP’nin “kalesi” konumundaki Çankaya, “seçilme garantisi” olduğu için en yoğun adaylık çekişmesinin yaşandığı yerler arasında bulunuyor. 30 dolayındaki adayın bulunduğu Çankaya için CHP yönetiminin bu kez “kadın aday”dan yana tercihini kullanacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda bankacı Yaşar Seyman ile milletvetili olmayan Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı’nın ismi kulislerde konuşuluyor. Ancak bu isimler dışında da arayışın sürdüğü belirtiliyor.

İzmir’de Çıray kulisi

AKP, İzmir’de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı göstermeye hazırlanırken, CHP’de farklı isimler de gündeme gelmeye başladı. Kılıçdaroğlu’nun belediyeye yönelik operasyonlar nedeniyle “vefa” gösterip mevcut başkan Aziz Kocaoğlu’nu aday göstereceği ağırlıklı görüş olarak ifade ediliyor. Kocaoğlu’nun ABD ziyareti öncesinde önceki gün Kılıçdaroğlu ile Genel Merkez’de görüştüğü ancak adaylık konusunda net bir cevap alamadığı belirtiliyor. AKP’den Yıldırım’ın aday gösterilmesi halinde sağ oyları da alabilecek bir ismin aday gösterilmesi gerektiği görüşü seslendiriliyor. Bu konuda ise yine DYP kökenli olan İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın ismi ismi ön plana çıkıyor. Adaylık için kulis yürüten Çıray, Kılıçdaroğlu’na yakın isimler arasında yer alıyor. Kılıçdaroğlu ile ABD’ye giden heyette yer alan Çıray ile ilgili kulislerde, “Eğer adayımız Kocaoğlu olmazsa mutlaka Aytun Çıray’dır” görüşü ifade ediliyor.

Adana çatlağı

CHP’nin “seçimi alma olasılığını yüksek” gördüğü Adana’da ise yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılınca MHP’den ayrılmak zorunda kalan eski Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın ismi adaylık için geçiyor. Adana’da geçen dönem MHP’den seçilen ancak yolsuzluk iddiaları nedeniyle, hem MHP’den hem de görevinden ayrılmak zorunda kalan Durak’ın kamuoyu anketlerinden yüksek çıkması nedeniyle CHP yönetiminin sıcak baktığı konuşuluyor. Ancak Belediye Başkan başta aday adayı olan Adana Milletvekili Turgay Develi olmak üzere, parti tabanının sağ kökenli olmasının ötesinde “yolsuzluklarla anılan” bir ismin aday gösterme olasılığı rahatsızlık yarattı.

Twitter’dan eleştirdi

Öte yandan Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, “dışarıdan” aday arayışına, twitter hesabı üzerinden tepki gösterdi. Öztürk, “Seçim zamanlarında CHP’ye dışarıdan aşılanmaya çalışılır. CHP, dışardan yapılan aşıları kabul etmez. Bunun çok örneği var. Geçmişten ders almalı”görüşüne yer verdi.

Haberin Devamı