Gazete Vatan Logo

CHP'de büyük kriz

Toplam 45 seçim çevresinde hâkim denetiminde ön seçim, 10 seçim çevresinde ise örgüt denetiminde eğilim yoklaması yapan CHP ’de gözler, kontenjan ve merkez yoklamasıyla belirlenecek adaylara çevrildi. 461 kontenjan adayından kimlerin 37 aday listesi içinde yer alacağına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek. Kılıçdaroğlu’nun yaptığı çalışmanın pazar günü tamamlanması bekleniyor.

Radikal gazetesinin haberine göre; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde kontenjan, Gaziantep, Eskişehir, Hatay, Kocaeli’nin de olduğu 30 ilde ise merkez yoklaması ile belirlenen adayların sıralamasına CHP liderinin son şeklini vereceği ve pazartesi günü yapılacak CHP Parti Meclisi’nin onayına sunacağı belirtiliyor.CHP kulislerinde MYK’ye giren 4 yeni isim; Mehmet Bekaroğlu, Enis Berberoğlu, Selin Sayek Böke ve Murat Özçelik ile Genel Sekreter Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan ve Faik Öztrak’ın yerlerinin garanti olduğu dile getiriliyor.

HANGİ İLDE KAÇ KONTENJAN VAR?

CHP Parti Meclisi’nde alınan karar gereği İstanbul, Ankara ve İzmir’de birinci sıra adayları kadın olacak. ‘Fermuar sistemi” olarak nitelendirilen yöntem ile ön seçim yapılan illerden İstanbul’un üç seçim bölgesinde 14, Ankara’nın iki seçim çevresinde 6, İzmir’de 6, Antalya ve Aydın da birer sıra kontenjan için ayrıldı. Eğilim yoklaması yapılan 10 ilden Adana ve Mersin’de 2, Adıyaman, Tekirdağ, Muğla, Kahramanmaraş, Kayseri ve Zonguldak’da ise 1 sıra olmak üçere üzere 37 kontenjan adayının ismi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından belirlenecek. Parti Meclisi’nde alınan karar gereği İstanbul, Ankara ve İzmir’de birinci sıra adayları kadın olacak.

Haberin Devamı

İSTANBUL’UN 14 KONTENJANINDA KİM OLACAK?
İstanbul 1. Bölge’de kontenjan için 1-3-5-7 ve 9. sıralar ayrıldı. CHP kulislerinde 1. sıra kadın aday kontenjanı için PM üyesi Zeynep Altıok Akatlı’nın adı geçiyor. PM üyesi olmadan önce İstanbul il yönetiminde bulunan Zeynep Altıok Akatlı, Madımak Katliamı’nda hayatını kaybeden şair Metin Altıok’un kızı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul milletvekili İhsan Özkes ile Sedef Küçük’ün adı da bu bölgede öne çıkıyor
BEKAROĞLU İÇİN KOCAELİ KONUŞULUYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekeroğlu’nun adı da 1. bölgede kontenjan adayları arasında geçiyor. Şu anda partinin seçim propaganda çalışmasını yürüten Bekaroğlu’nun son dakikada Kocaeli’ye kaydırılabileceği de dile getiriliyor. Bekaroğlu daha önce Radikal’e yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Ben seçim kampanyasını yürütüyorum. Parti kurulları nereden isterse oradan aday olurum” demişti.
BAZI İSİMLER LİSTE DIŞI KALABİLİR
Ön seçimde büyük çekişmenin yaşandığı İstanbul 2’nci bölgede 1,3,5, ve7. sıralar kontenjana ayrıldı. İlk sıradaki kadın adayın Prof. Dr. İştar Gözaydın olacağı dile getiriliyor. Gözaydın’ın ardından Genel Başkan Yardımcıları Burhan Şenatalar ile Sezgin Tanrıkulu ile PM üyesi Gülseren Onanç’ın isimleri öne çıkıyor. 1,3,5,7, ve 9. sıraların kontenjana ayrıldığı İstanbul 3. Bölge’de ise Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, Grup Başkanvekili Engin Altay, milletvekilleri Umut Oran ve Erdoğan Toprak ve Ali Özgündüz’den dördünü tercih edecek. 1. sırada kadın aday için siyaseti bıraktığı öne sürülen Şafak Pavey’in adı halen gündemde. Pavey’in ikna edilerek kontenjana alınacağı dile getiriliyor. Pavey’in ikna edilememesi durumunda birinci sıraya Surp Agop Hastanesi Halkla İlişkiler Müdürü ve Katolik Ermeni Cemaati Ruhani Lideri Levon Zekiyan’ın halkla ilişkiler sorumlusu Talin Ergüneş Gazer’in alınacağı öne sürülüyor.
ANKARA’DA KAYDIRMA YA DA ÇİZİK KAÇINILMAZ
Ankara’da iki seçim bölgesinde 6 kontenjan adayı bulunuyor. Kontenjan başvurularının fazlalığı nedeniyle ya seçim bölgesi kaydırması ya da çiziğe kesin gözüyle bakılıyor. Ankara 1. Bölge’de 1-3-5-7. sıralar için kontenjan kullanılacak. Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin Hatay ya da ön seçimde kadın aday çıkmayan İzmir’e kaydırılmaması halinde ilk sırayı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Grup Başkanvekili Levent Gök, Genel Başkan yardımcıları Tekin Bingöl, Sencer Ayata, Haluk Koç, Ankara milletvekilleri Bülent Kuşoğlu ve Gökhan Günaydın’dan hangi üçünün listede yer bulacağı merakla bekleniyor.
Ankara 2. Bölge’de ise 1-3. sıralar için kontenjan kullanılacak. Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu ile Ankara Milletvekilleri Gülsün Bilgehan’ın isimleri 1. sıra için geçiyor. Ankara’dan kontenjan başvuruş yapan Genel Başkan Yardımcıları Murat Özçelik’in de bu bölgeden kontenjan adayı yapılacağı belirtiliyor.
KESİNLEŞEN ÜÇ İSİM TEZCAN VE ÖZTRAK VE BUDAK
Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, milletvekili olduğu Aydın’dan kontenjan adaylığına başvuruda bulundu. PM’de alınan kararla Aydın’da birinci sıra kontenjan olarak ayrılmıştı. Faik Öztrak da, kontenjandan Tekirdağ milletvekilliği adaylığı başvurusunda bulundu. Tekirdağ’da da birinci sıra kontenjan adaylığı için ayrılmış durumda. Tezcan’ın Aydın, Öztrak’ın ise Tekirdağ’dan kontenjan adayı olacağına kesin gözüyle bakılıyor. ATSO Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan istifa ederek siyasete gren Çetin Osman Budak’ın ise Antalya kontenjan adayı olacağı belirtiliyor. Zonguldak’ta ise eski Bürokrat Kenan Köktürk’ün adı ön plana çıkıyor. Vekil adaylarının merkez yoklamasıyla belirleneceği Eskişehir’de 1. sıraya Prof. Dr. Gaye Usluer’in alınacağı dile getiriliyor. (Radikal gazetesi)

Haberin Devamı