Gazete Vatan Logo

Cezaevi izinleri 6 ay uzatıldı mı, açık cezaevi izinleri 2021? Cezaevi izinleri 5. yargı paketine mi eklenecek?

Açık cezaevi izinleri ne zaman kadar uzatıldı, ne zaman bitiyor? Binlerce mahkum ve mahkum yakınları 2 aylık sürelerle uzatılan cezaevi izinlerinin yeniden uzatılıp uzatılmayacağını sorguluyor. 30 Kasım'da sona erecek izinlerin uzatılması yönünde taleplerin yoğunlaşması nedeniyle yeni bir düzenleme gündeme geldi. Peki, cezaevi izinleri uzatıldı mı, açık cezaevi izinleri 6 ay daha mı uzatılacak? Cezaevi izinleri son durum 2021!

Cezaevi izinleri 6 ay uzatıldı mı, açık cezaevi izinleri 2021? Cezaevi izinleri 5. yargı paketine mi eklenecek?

Cezaevi izinleri uzatıldı mı, 5. yargı paketinde açık cezaevi izinleri var mı? Koronovirüs pandemisi nedeniyle açık cezaevi mahkumları iki aylık sürelerle izin kullandı. İzinlerin sona ereceği tarih 30 Kasım olarak belirlense de 5. yargı paketinde bu konuyla ilgili bir maddenin eklenmesi gündeme geldi. Peki, açık cezaevi izinleri uzatılacak mı? Cezaevi izinleri son durum 2021…

CEZAEVİ İZİNLERİ SON DURUM 2021, AÇIK CEZAEVİ İZİNLERİ UZATILDI MI?

CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan, “30 Kasım'da sona erecek iznin 6 ay daha uzatılmasına ilişkin bir formül masada var. Meclis'teki 5. yargı paketine önergeyle bir maddenin eklenmesi söz konusu. Bu konuda hakkındaki değerlendirmeler kabine toplantısında yapılacak." dedi.

CEZAEVİ İZİNLERİ NE ZAMAN BİTECEK?

Koronavirüs nedeniyle cezaevlerinden 14 Nisan 2020'de evlerine gönderilen mahkumların 9 kez uzatılan salgın izni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında verilen karar ve Bilim Kurul'un tavsiyesi doğrultusunda 30 Kasım'da sona eriyor.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nce, Koronavirüs izninden dönecek mahkumlar için yol haritasını da hazırladı.

Haberin Devamı

Kalan cezalarını çekmek için salgın izninden dönecek mahkumlar Koronavirüs aşısı yaptıracaklar. Cezaevine girmeden 48 saat önce de PCR testi yaptıracaklar. Cezaevine HES kodu ile girecekler. CTE'nin, Koronavirüs izninden dönecek mahkumlarla ilgili duyurusu özetle şöyle:

"14 Nisan 2020 tarihinden itibaren, açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen yükümlüler izne gönderilmiş olup yasa gereği izin süreleri 30 Kasım tarihinde son bulacaktır.

Ceza infaz kurumlarının toplu yaşanılan yerler olması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu tavsiye kararları doğrultusunda ceza infaz kurumlarında alınan tedbirlerin yanı sıra KOVID-19 izninden dönecek olan hükümlülerin, aşı yaptırmayanların mümkün olan en kısa sürede aşılarını yaptırmaları, aşıları eksik olanların da Sağlık Bakanlığı'nın aşı şemasına uygun şekilde aşılarını tamamlamaları.

Haberin Devamı

Kuruma gelmeden önceki son 14 günü kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak geçirmeleri. Kuruma girişlerinden 48 saat önce PCR testlerini yaptırmaları.

Kuruma girişleri esnasında maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları ve HES kodlarını yazılı olarak yanlarında bulundurmaları, gerek kendileri, gerekse ceza infaz kurumlarında barındırılan diğer hükümlülerin sağlığı açısından önem arz etmektedir."

5. YARGI PAKETİ BEKLENİYOR

9 kez uzatılan iznin yeniden uzatılıp uzatılmaması Kabine toplantısında tartışılmıştı. Karar, uzatmama yönünde oldu. Adalet Bakanlığı da mahkumların geri dönüşüyle ilgili duyuru yayınlayıp, hükümlülerden aşı yaptırmayanların aşısını yaptırmalarını, gelmeden önceki 14 günü kalabalık ortamlardan uzak geçirmelerini istedi.

Ancak geri dönüşlerin cezaevlerindeki salgın riskini arttırabileceğine dikkat çekiliyordu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de bir sunum yaptığı AK Parti MKYK'da, 6 ay ya da 1 yılın altında cezası kalanların denetimli serbestlik hükümlerinden faydalandırılması önerisi gündeme getirilmişti. Bunun üzerine AK Parti, açık cezaevi izinleriyle ilgili çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Toplantılarda; "hükümlülerin denetimli serbestlikten yararlandırılması" veya "açık cezaevi izinlerinin uzatılması" şeklinde 2 farklı görüş öne çıktı. Bununla ilgili son bir değerlendirme toplantısının yapılacağı ifade edilirken, "evine gönderilen hükümlülerden suça karışanların oranının az olduğu da değerlendirilerek izinlerin uzatılması görüşünün ağır bastığı" belirtiliyor. Kaynaklar, iznin 6 ay daha uzatılmasının planlandığını dile getirdi.

Takvimdeki sıkışıklık da dikkate alınarak, aranan formül 5. Yargı Paketi'nde bulundu. İzin uygulamasının 6 daha uzatılmasına ilişkin hüküm, bir önerge ile Meclis Genel Kurulu'nda salı günü görüşmeleri devam edecek olan 5. Yargı Paketi'ne eklenecek. Düzenlemenin Genel Kurul'da kabul edilmesiyle 90 bin dolayında hükümlü 6 ay daha dışarda kalacak.

Haberin Devamı