Gazete Vatan Logo

Canlı bombanın kanlı güzergahı!

Sultanahmet bombacısı Nabil Fadlı’nın 4 Suriyeli ile Türkiye’ye yılbaşından 1 hafta önce Şanlıurfa’dan girdiği, önce Ankara’ya gidip ardından da patlayıcıları aldığı 3 Suriyeli ile İstanbul’da buluştuğu belirlendi.

Canlı bombanın kanlı güzergahı!

İstanbul polisi Fatih, Zeytinburnu ve Beyoğlu ilçelerinde yaptığı baskınlarda 7 Suriyeliyi gözaltına aldı. Şüphelilerden 4’ünün canlı bomba Nabil Fadlı ile beraber 5 Ocak Salı günü sığınmacı olarak Zeytinburnu Göç İdaresi Başkanlığı’na giderek parmak izi verenler olduğu öğrenildi. Ekipler, Fadlı ve 4 arkadaşının tüm adımlarını tek tek takip etti.

D kapısından çıkmış

Buna göre 5 kişinin izine ilk olarak yılbaşından 1 hafta önce Şanlıurfa’da rastlandı. Fadlı ve 4 arkadaşı Şanlıurfa’dan sonra Ankara’ya geçti. Ankara’da çeşitli adreslerde birkaç gün kaldıktan sonra İstanbul’a gelen zanlılar, Fatih ve Zeytinburnu’nda Suriyeli mültecilerin kaldığı kiralık evler ve çeşitli pansiyonlarda konakladı. Fadlı patlayıcıları ve eylem planını ise İstanbul’da buluştuğu 3 Suriyeliden aldı. Nabil Fadlı’nın olay günü de Sultanahmet Camii D kapısından çıkarak meydanda gezen turist kafilesinin yanına geldiği ve kendini patlattığı ortaya çıktı.

Önce Nusra sonra IŞİD

İngiliz The Times gazetesi, Sultanahmet’teki bombalı saldırıyı düzenleyen Nabil Fadlı’nın 2014’te IŞİD’e katıldığını yazdı. Habere göre Fadlı’nın annesi babasıyla evlendikten sonra İslam’ı seçen Ermeni kökenli bir Hristiyan’dı. 8 yaşına kadar Suudi Arabistan’da yaşayan Fadlı ailesiyle birlikte başkent Şam’a gitti. 2012 sonunda Ebubekir Tugayları adlı yerel bir grupla silahlı isyana katıldı. Bazı kaynaklara göre de Fadlı daha sonra, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’yle İdlib bölgesinde koalisyon oluşturan, bölgenin en büyük İslamcı örgütlerinden Ahrar el Şam saflarında yer aldı. IŞİD 2013 yazında Menbij’e sızdı ve 2014 başında da bölgedeki diğer İslamcı grupları sürdü. Fadlı IŞİD’in Manbij’i ele geçirmesinden sonra IŞİD saflarına geçen ilk savaşçılardan biri oldu.

Haberin Devamı

’El Muhaberat’ bağlantısı’

Gözaltına alınanlardan 4’ü Fadlı’nın Türkiye’ye birlikte geldiği arkadaşları. Emniyet yetkilileri gözaltına alınan diğer 3 Suriyelinin Suriye istihbaratı El Muhaberat ile bağlantılı kişiler olduğunu iddia etti. 3 Suriyelinin canlı bombaya patlayıcıları verdiği değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

İlk el bombası patlamamış!

Canlı bomba Fadlı’nın yanında bulunan 2 el bombasından birincisinin pimini çektiğini ve patlamaması üzerine ikinci el bombasının pimini çekerek patlamayı gerçekleştirdiği belirtildi.

RDX-TNT yeleği!

Polis ekipleri Fadlı’nın saldırı sırasında üzerinde ’RDX’ ve ’TNT’ karışımı patlayıcıların bulunduğu özel dizayn edilmiş bir intihar yeleği giydiğini tespit etti.