Gazete Vatan Logo

‘Bütün dosyaları açın’

Askeri mahkemede yargılanan Tuğgeneral Zeki Es, esti gürledi

Hakari Çukruca’da, 6 erin şehit olduğu mayın patlaması ile ilgili davanın 3’üncü duruşması Tuğgeneral Zeki Es, “Uzundere’ye girme emri verilmiş, girmek zorundayız.
Bu mahkemede bunun hesabı soruluyorsa Irak’a yapılan operasyonlara ilişkin bütün dosyaları açın” dedi.

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit olmasıyla ilgili davanın üçüncü duruşmasına başlandı. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es, tutuksuz sanıklar Tümgeneral Gürbüz Kaya, Fatih Taylan Çeker, Hakan Alaçam, Nurettin Altay ve Rıza Atilla Erdoğan ile avukatları, şehit askerlerden Deniz Demirci’nin annesi Raziye Demirci ile babası Halil Demirci ve şehitler yakınlarının avukatları katıldı. Duruşmada, Uzman Çavuş Fatih Taylan Çeker, Hantepe üs bölgesine 1 Mayısta 9 özel acil ikaz sistemi yerleştirdiklerini belirterek, “Hantepe’ye yapılan tuzaklamaların kanunsuz olduğunu asla düşünmedim. Sadece bana verilen emri yerine getirdim. Kanunsuz hiçbir şey yapmadım” diye konuştu.“

Asker arkadaşlarımı şehit etmekle suçlanıyorum, bunu kabullenemiyorum” diyen Çeker, patlamanın gerçekleştiği yerin kendi yaptıkları tuzaklamalara 15-20 metre mesafede olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu’nun “Patlamada kullanıldığı belirtilen 120 mm’lik havan sizin tarafınızdan mı döşendi” sorusuna Çeker, bu mühimmatı kendisinin döşemediğini belirterek, kendisi haricinde başka birinin de bu mühimmatı döşemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

‘Çukuru göstereyim’

Çeker, 1 Mayıs’ta bulunan havan mühimmatının ne zaman ve nasıl imha edildiğinin sorulması üzerine, aynı gün imhayı gerçekleştirdiğini, istenildiği takdirde patlama yerini ve oluşan çukuru gösterebileceğini kaydetti. Daha sonra söz alan Tuğgeneral Es de, olaydan 15-20 gün sonra Uzundere’ye girildiğini ve bu bölgede 50 civarında el yapımı patlayıcı çıkarıldığını söyledi. Es, “Arı kovanı gibi bir yere gireceğiz. Uzundere’ye girme emri verilmiş, girmek zorundayız. Bu mahkemede bunun hesabı soruluyorsa Irak’a yapılan operasyonlara ilişkin bütün dosyaları açın” dedi.

Es, 120’lik havan mühimmatının kendi emriyle imha edildiğini de kaydetti. Daha sonra söz alan Tümgeneral Gürbüz Kaya ise, personelinin kahramanlığı konusunda herhangi bir tereddütünün bulunmadığını belirterek, sıralı komutanların operasyon bölgelerine gidebildikleri oranda gittiklerini söyledi.

Haberin Devamı