Gazete Vatan Logo

‘Bunlar üretime dalmış insan canını unutmuşlar’

Facia dosyasındaki delil fotoğraflar

‘Bunlar üretime dalmış insan canını unutmuşlar’

Asansör faciasını inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin araştırmalarından ilk sonuçlar çıktı. Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, faciada 3 temel ihmal

tespit edildiğini söyledi ve “Bunlar, üretime dalmışlar, insan emniyetini unutmuşlar” dedi.

İstanbul Mecidiyeköy’de inşaatı devam eden Torun Center rezidansında 10 işçinin öldüğü asansör kazasıyla ilgili hem savcılık, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri ayrı ayrı soruşturma başlatmıştı. Müfettişlerin çalışmalarının ilk sonuçları ortaya çıktı. Kazayı bire bir takip edip inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, müfettişlerin önümüzdeki günlerde rapor hazırlayacağını söyledi:
‘Tamamen işletme hatası’
“Arkadaşlarımız şimdi ifade alma işlemine geçtiler. En ince ayrıntısına kadar takip ediyorlar. Bu kazaya tamamen işletme hatası neden olmuş. Bunlar, üretime dalmışlar, insan emniyetini unutmuşlar. Kazaya, stoper denilen parçanın takılmaması neden olmuş. Bu kadar küçük parçayı takmazsan facia olur, bunlar kabul edilemez. Ehliyetsiz kişilere asansörü insanların canını teslim etmişler.”
‘Yük haddi aşılmış gibi’
“Bir de tabii tam onu delillendiremedik ama asansörün istiap haddinin 2 bin 700 kilo olduğu söyleniyor. Ama bu aşılmış gibi. Bunun olup olmadığına da yine bakılacak. Bir de inşaatlarda yük taşıyan ve insan taşıyan asansörler farklı olur. Burada ikisini bir arada taşımışlar. Bunun için de gerekli önlemi almamışlar.”
‘21 adet eksik bulunmuş’
“Yedek halat ve paraşüt sistemlerinin olması gerekirdi. Burada ilk izlenimimiz böyle bir şey yok. Bu yıl yapılan denetimde 21 adet eksiklik tespit edilmiş. İçlerinde ciddi önemli eksiklikler var. İşveren bu eksikleri daha sonraki denetimde gidermiş. 2 tane eksiklikte işçi koğuşlarındaki olumsuz durum ile kişisel koruyucu donanımların kullandırılması hususunda eksiklikler vardı. Bununla ilgilide idari para cezası yazılmış.”
İŞTE 3 TEMEL İHMAL
Müfettişlerin araştırmaları sonrasında, 10 işçinin can vermesinde üç temel ihmali saptadı:
1- STOPER TAKILMAMIŞ: Yapılan incelemeye göre, kazaya asansörü en üstte durdurmaya yarayan bir yerde ’son nokta’ olarak kabul edilen bölümde yer alan ’stoper’ parçalarının takılmaması oldu. Bu parça takılı olmadığı için olay meydana geldi. Raylardan bir bölümü çıkan asansörü, üzerindeki yükle taşıyamayan dişliler de kırıldı ve asansör 32’nci kattan zemine çakıldı.
2- HALAT VE PARAŞÜT SİSTEMİ YOK: Bunun yanı sıra yine yük taşıyan asansörler ile işçileri taşıyanların ayrı olması gerektiği ancak burada ikisinin de bir arada olduğu ortaya çıktı. Firmaların hem insan hem de yük taşımayı bir arada yapmaları halinde emniyet amaçlı kullanmaları gereken, halat ve paraşüt sisteminin de ilk tespitlere göre asansörde olmadığı saptandı.
3- ACEMİ İŞÇİ KULLANILMIŞ: Son tespit ise, asansörü genellikle işe yeni başlayan acemi işçilerin kullanması oldu. Son kazada da asansörü kullanan operatör işçinin de, 5 gün önce çalışmaya başladığı için deneyimsiz olduğu ortaya çıktı.
Dişliler paramparça
Soruşturma dosyasına giren fotoğraflarda, asansörü tutan düzeneğin yanı sıra, düştüğü alandaki en net görüntüsü ile yine düşmeye neden olan kırılan dişliler yer aldı.
ASANSÖR FİRMASI: Paraşüt fren sistemi vardı
10 işçinin öldüğü asansör faciasıyla ilgili asansör firması yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu maddelere yer verildi:
1. Halatlı sistemle çalışmıyor: Bazı kimselerce asansörün düşmesine “halat kopması”nın yol açtığı belirtilmiş ve gerek geleneksel basında gerekse sosyal medyada bu yanlış bilgi gerçekmişçesine tartışılmıştır. İnşaatta kullanılan asansörlerde “halat” yoktur.
2. Raylı sistem yoktur: Bazı kimselerce düşen asansörün “raydan çıktığı” bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Asansörlerin çalışma sistemi “raylı” bir sistem değildir. Dolayısıyla hayatını kaybeden 10 işçi ile bir miktar malzeme taşıyan kabinin raydan çıkması da söz konusu olamaz.
3. Asansörler ikinci el değil: Projede kullanılan asansörlerin eski olduğu ve kiracının yüksek bedel ödememek için bu eski asansörleri kiraladığı belirtilmektedir. İnşaatta kullanılan asansörlerin altısı da, Almanya’da üretilerek ithal edilmiş ve İstanbul’da montajları yapılarak “sıfır” teslim edilmiştir.

Haberin Devamı